KAGİDER 2025 Hedefleri ve Kadın Girişimciliğin Geleceği
KAGİDER’in 2025 hedefleri ve kadın girişimciliğin geleceği üzerine kapsamlı bir değerlendirme. Kadınların ekonomik hayatta daha fazla yer alması için atılan adımlar ve stratejiler hakkında bilgi edinin.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nden 2025 Hedefleri
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, derneğin 2024 yılı projelerini ve 2025 için belirlenen hedeflerini paylaştığı basın toplantısında, küresel bir kadın diasporası oluşturma çalışmalarının başladığını duyurdu.
Toplantıya, Bezircioğlu’nun yanı sıra başkan yardımcıları Şila Gök ve Güzin İlker ile KAGİDER Genel Sekreteri Yeşim Seviğ de katıldı.
Bezircioğlu, bu yıl yurt dışında kadın diasporası ağı kurmayı planladıklarını belirterek, “Türk kadın girişimciler için global bir platform oluşturma çalışmalarına başladık.
Bu platform aracılığıyla yurt dışında yaşayan Türk girişimci kadınları bir araya getireceğiz. Ülkelerin ticaret ateşelerine yazı göndererek, yurt dışındaki girişimcilerin bilgilerini talep ettik.
New York, Londra, Berlin ve Atina gibi büyük şehirlerde düzenleyeceğimiz etkinliklerle, Türk kadın girişimcilerini uluslararası platformlara taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Ticaretin Kadınları Platformu’nun aktif bir şekilde çalıştığını vurgulayan Bezircioğlu, “Bu platform, iki yıl içinde 1600 kadın girişimciye erişim sağladı.
Türkiye haritası üzerinden bu platforma ulaşmak mümkün.
Benzer şekilde, bu sistemi uluslararası düzeye taşımayı planlıyoruz.
Amacımız, yurtdışında yaşayan Türk girişimci kadınları bir araya getirerek güçlü bir iletişim ve iş birliği ağı oluşturmak, bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmak, ihracatı desteklemek ve uluslararası yatırımların gelişimine katkıda bulunmaktır.
Hedefimiz, kadın girişimcilerimizin global arenada daha güçlü ve etkin bir şekilde yer almalarını sağlamak” şeklinde konuştu.
2024 Yılı Zorlukları
Bezircioğlu, pandemi döneminde kadın girişimciliğin oranının yüzde 14 iken, yüksek maliyetler ve krediye ulaşamama gibi nedenlerle bu oranın yüzde 11,5’e gerilediğini belirtti. “Bu yıl kadın girişimciler için zor bir yıl olacak” diyen Bezircioğlu, “Finansal açıdan baktığımızda, 2024 yılı kolay bir yıl olmayacak gibi görünüyor. Özellikle ilk yarının zorlu geçeceği öngörülüyor.
Ancak her zorluğu bir fırsata çevirmek, biz kadın girişimcilerin en iyi yaptığı şeylerden biri” ifadelerini kullandı.
Kadın İstihdamı ve Girişimcilik Oranı
Türkiye’de kadın girişimci oranının, erkek ağırlıklı iş dünyasına kıyasla oldukça düşük seviyelerde kaldığını ifade eden Bezircioğlu, “KAGİDER’in kurulduğu 2002 yılında bu oran yalnızca yüzde 4 civarındaydı.
Bugün ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, Türkiye’de toplam 33,33 milyon çalışabilir kadın nüfusunun yalnızca 12,43 milyonu iş gücüne katılıyor” dedi.
Söz konusu kadınların yalnızca 198’inin işveren ya da girişimci statüsünde olduğunu belirten Bezircioğlu, kendi hesabına çalışan kadınlar dahil edildiğinde, kadın girişimci oranının yüzde 17,5’e ulaştığını kaydetti.
Ekonomik Katkılar ve Gelecek Vizyonu
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, kadın girişimcilerin desteklendiğinde yalnızca ekonomik değil, toplumsal hayata da büyük katkılar sağladığını vurgulayarak, “46 farklı sektörde faaliyet gösteren üyelerimiz aracılığıyla 110 milyar dolarlık ciroya ve 250 bin kişilik istihdam kapasitesine sahibiz.
Türkiye ekonomisinin yüzde 10’unu temsil eder hale geldik” dedi.
2025’in derneğin vizyonlarını bir adım daha ileri taşıyacağı bir dönem olacağını ifade eden Bezircioğlu, “JP Morgan iş birliğiyle önümüzdeki iki yıl içinde 2000 kadın girişimciye ulaşmayı hedeflediğimiz ‘2000 Kadın Girişimci Akselerasyon’ projemiz, kadın girişimcilerin tüm işletmelerine sihirli bir değnek gibi dokunacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile kadın girişimci ağı kurma çalışmalarımıza başladık.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile imzaladığımız iş birliği protokolü kapsamında, kadın girişimciler için finansal okuryazarlığı yaygınlaştırma programı için KAGİDER’i seçtik. 14-15 Ocak’ta Adana ve Hatay’da bu programın ilk adımlarını gerçekleştireceğiz” dedi.
Ayrıca, bilişim alanında kadın liderliğindeki işletmelerin dijital teknolojilere erişim oranını artırmayı ve sürdürülebilir iş modellerine geçişlerini desteklemeyi planladıklarını sözlerine ekledi.