Kaleburnu Kral Mezarları Kazı Çalışmaları ve Müze Projesi

Kaleburnu Kral Mezarları kazı çalışmaları ve müze projesi, antik dönemin sırlarını gün yüzüne çıkarıyor. Tarih severler için büyük bir keşif olan bu projede, bölgenin kültürel mirası detaylı bir şekilde inceleniyor.

Kaleburnu Kral Mezarları Kazı Çalışmaları ve Müze Projesi
reklam alani

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Mezarları’nda yürütülen kazı çalışmalarının sonuçları ile bölgeye kazandırılması planlanan KKTC’nin ilk yerinde sergileme özelliğine sahip müze hakkında bilgi almak amacıyla Kaleburnu kazı alanını ziyaret etti.

Ziyarette, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktuç, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba ve Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi Proje Başkanı Doç.

Dr.

Bülent Kızılduman da yer aldı.

Ataoğlu, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile DAÜ iş birliğiyle gerçekleştirilen Kaleburnu Kral Tepesi ve çevresindeki Negnopol alanındaki kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, elde edilen eserler hakkında kapsamlı bilgiler aldı.

Kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan çanak, çömlek, tunç eserler, insan iskeletleri ve yünü işlerken kullanılan ağırşak gibi materyaller, planlanan müzede sergilenecek.

Ataoğlu, burada Doç.

Dr.

Bülent Kızılduman’dan proje hakkında detaylı bilgiler alarak, Kıbrıs’ta bir ilki temsil edecek olan çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde, Dünya Kültür Mirası kavramı doğrultusunda, uluslararası tüzük ve uygulamalar çerçevesinde tasarlanan müzenin projesini de inceledi.

Bu müze, bölgede gerçekleştirilen kazılar sonucunda elde edilen eserlerin sergileneceği, bellek odası gibi özellikleri barındıracak ve kazı ile yüzey araştırmaları esnasında çekilen belgeselin de gösterileceği bir mekan olmayı hedefliyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan bu müze, yerinde sergileme özelliği ile Ada’da bir ilk olma özelliği taşırken, ayrıca “Müzede Eğitim” kavramı çerçevesinde okul öncesi çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir yaş grubuna yönelik eğitim faaliyetlerinin yürütüleceği bir uygulama araştırma birimine de sahip olacak.

Ziyaret sırasında kısa bir konuşma gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Ataoğlu, kültürel varlıklarımızın sürdürülebilir bir yapı içerisinde gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

BU HABER SENİN İÇİN  Evdim’e bağ bozumu gezisi düzenlendi

Ataoğlu, “Yapılan çalışmalar, gelecekteki kuşaklar için büyük bir öneme sahiptir.

Bu doğrultuda gerekli çalışmalara devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, kazı sürecinde özverili çalışmalarından dolayı başta Doç.

Dr.

Bülent Kızılduman olmak üzere teknik ekibe de teşekkür etti.

Ataoğlu, kazı projesine verdikleri desteklerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) yetkililerine de teşekkür etti.

Proje Başkanı Doç.

Dr.

Bülent Kızılduman da ziyarette yaptığı kısa konuşmasında, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile DAÜ arasında imzalanan protokol kapsamında yürütülen yüzey araştırması ve kazı projesine desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti KEİ ofisine minnettarlığını ifade etti.

Kızılduman, bölgedeki zengin kültürel varlıkların Neolitik Dönem öncesinden Osmanlı Dönemi sonuna kadar dikkate değer olduğunu vurguladı.

reklam alani
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ