Kıb-Tek’ten 80 Milyon Dolarlık Tarihi Yatırım Duyurusu

Kıb-Tek, enerji sektöründe dev bir adım atarak 80 milyon dolarlık tarihi yatırımını duyurdu. Bu yatırım, enerji verimliliğini artıracak ve bölgedeki enerji ihtiyacını karşılayacak önemli projeleri kapsıyor.

Kıb-Tek’ten 80 Milyon Dolarlık Tarihi Yatırım Duyurusu
reklam alani

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndan Tarihi Yatırım Duyurusu

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), enerji alanında gerçekleştireceği 80 milyon dolarlık yatırım ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Bu yatırım, kurumun tarihindeki en büyük yatırım olarak kaydedildi.

Kıb-Tek’in yaptığı açıklamada, yıllar boyunca göz ardı edilen ve ihmal edilen projelerin yeniden ele alınacağı ve en kısa sürede tamamlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, öncelikli olarak halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyan ve uzun süre atıl durumda kalan klor gazları ile tüplerinin bertaraf edilmesi için gerekli ihalelerin yapıldığı ve sözleşmelerin imzalandığı belirtildi.

Kıb-Tek, bu adımlarla birlikte halkın yıllardır maruz kaldığı bu tehlikenin ortadan kaldırılacağını vurguladı.

Enerji Üretimindeki Gelişmeler

Kurum, ülkenin enerji üretimi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • Teknecik Elektrik Santrali’ne kısa vadede iki adet 50 MW gücünde mobil treyler kazandırılmıştır.
  • Arızalanarak atıl durumda kalan 17.5 MW gücündeki Dizel Makina 8’in tamiri tamamlanmış ve bir hafta içerisinde devreye alınması planlanmaktadır.
  • İki adet yaklaşık 40 MW gücünde jeneratör temini için ihale açılmış, ancak yeterli teklif alınamamıştır.

    Bu nedenle, Kıb-Tek, artan enerji ihtiyacını göz önünde bulundurarak 40 MW yerine 80 MW gücünde jeneratör temini için karar almış ve ihale sürecini başlatmıştır.

  • Tüm santrallerin arıza ve bakım işlemlerinin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için EÜAŞ ile iş birliği yapılmış, bu periyodik bakımlar EÜAŞ tarafından yürütülmeye devam edecektir.
  • Dizel makinelerin arızalanmasına neden olduğu düşünülen tanklardaki kirli yakıt (slac) birikimini önlemek amacıyla slac tankı ihalesine çıkılmış ve sözleşme imzalanmıştır.

    Bu tankların bakımları her yaklaşık 5 yılda bir yapılması gerekmektedir.

Açıklamada, bu tankların temizlenmesi, ana tanklardan günlük tanklara yakıt tahliyesi sırasında makinelerin düzgün çalışmasının sağlanması ve arızaların önlenmesi adına tüm tankların yedeklerinin alınması gerektiği vurgulandı.

Yakıt Analizlerinin Güvencesi

Kıb-Tek, alınan yakıt numunelerinin analizlerinin bağımsız laboratuvarlarda yapıldığını da duyurdu.

Açıklamada, “Yükleme limanlarında alınan yakıtların test ve analizleri titizlikle gerçekleştirilmektedir.

Teknecik’te boşaltım öncesi yapılan yakıt numunesi analizleri de bağımsız laboratuvarlar tarafından denetlenmektedir.” denildi.

Kıb-Tek, geçmişte göz ardı edilen tüm bu sorunlara inisiyatif alarak müdahale ettiklerini ve gereken kararları aldıklarını belirtti. İhale süreçlerinin başlatıldığını ve enerji yatırımlarının kısa vadede tamamlanmasının zorluğuna dikkat çekerek, Sayın Başbakan Ünal Üstel’in öneri ve destekleriyle alınan kararların olumlu sonuçlarının halk tarafından görüleceğini ifade etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Teknecik Elektrik Santrali İçin Acil Kararname
reklam alani
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ