Kıbrıs Sorunu Üzerine CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın Açıklamaları
Kıbrıs Sorunu üzerine CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın güncel açıklamaları, siyasi durumu ve çözüm önerilerini derinlemesine inceliyor. Kıbrıs’taki gelişmeleri takip etmek için bu önemli açıklamaları kaçırmayın!

Kıbrıs Sorunu Üzerine Önemli Açıklamalar
Moderatörlüğünü Engin Öktem’in üstlendiği bir programda, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorununa dair kritik değerlendirmelerde bulundu.
Yoğun bir katılımın gözlemlendiği bu programda, Erhürman’a katılımcılardan büyük ilgi gösterildi.
Programa, CTP Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, emekli büyükelçiler ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.
Erhürman, programda yaptığı konuşmada, “Kıbrıs’a dair algı değişmeli” şeklinde vurguladı.
Kıbrıs Türk halkının, Türkiye’deki algısının istenilen seviyede olmadığını ifade eden Erhürman, şu noktaları dile getirdi:
- Diziler ve filmler: Türkiye’deki bazı diziler ve filmler, Kıbrıs’ı adeta “kirli işlerin diyarı” olarak tanıtmaktadır.
Bu tür algılar, toplumumuzun tarihini ve kültürel değerlerini yeterince anlamasını engelliyor.
- Tarih ve Kültürel Değerler: Adanın tarihi ve insani zenginlikleri, maalesef pek bilinmemektedir.
Bu durum, algıyı değiştirmek için daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini ortaya koyuyor.
Kıbrıs sorununa dair daha geniş bir perspektif sunan Erhürman, 1974 öncesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin coğrafi temele dayalı federasyon tezini savunduğunu belirtti. 1 Şubat 1974 tarihinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in Millet Meclisi Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmadan önemli bir bölüm okudu:
“İki cemaatten oluşan Kıbrıs’ta Türk toplumunun eşit egemenlik statüsünün korunması ve devlet yönetiminde iki cemaat arasında huzurlu bir işbirliğinin sağlanması için en isabetli çözüm şeklinin federatif bir sistemde bulunacağına inanıyoruz.
Böyle bir çözüm yolunun, Kıbrıs’ın ülke bütünlüğünü ve bağımsızlığını güçlendirecek bir temel teşkil edeceğine inanıyoruz.
Halen yürütülmekte olan müzakerelerin, Kıbrıs Andlaşmalarının ortaya koyduğu esaslardan hareketle, gerçekçilik ve iyi niyet içinde sonuçlanması, ilgili bütün tarafların uzun vadeli ortak çıkarlarına ve bölge barışına en iyi şekilde hizmet edecektir.”
Erhürman, müzakerelere başlamadan önce Birleşmiş Milletler’in sözüne sahip çıkmasını talep ettiklerini hatırlatarak, CTP olarak ortaya koydukları dört maddeyi de anlattı.
Siyasi eşitlik ilkesinin kabul edilmediği bir ortamda masaya oturmayacaklarını vurgulayan Erhürman, şu ifadeleri kullandı:
- Siyasi Eşitlik: “Herhangi bir Kıbrıslı Türk’ün asla başkan olamayacağı bir düzen içinde siyasi eşitlik yoktur.
Federal Devletin tüm organlarında alınacak kararlarda, en az bir Kıbrıslı Türk’ün oyu yer almalıdır.”
Önümüzdeki hafta Cenevre’de düzenlenecek gayriresmi toplantıya da değinen Erhürman, katılımcıların Kıbrıs sorunuyla ilgili sorularını yanıtlayarak, müzakerelerin seyrine dair beklentilerini paylaştı.