Kıbrıs Sorunu ve Müzakere Süreci Üzerine Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’nun Değerlendirmeleri
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Kıbrıs Sorunu ve müzakere süreci hakkında önemli değerlendirmelerde bulunuyor. Kıbrıs’taki siyasi dinamikler ve çözüm önerileri üzerine kapsamlı bir analiz için okumaya devam edin.

Kıbrıs Sorunu ve Müzakere Süreci
Kıbrıs’ta müzakere sürecinin ve olası bir çözümün gündeme getirilmesinin, Kıbrıs Türk halkına bu durumun gerçekçi bir şekilde var olduğu mesajını vermediğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorununun temelinde Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti olarak kabul görmesinin yattığını belirtmiştir.
Bu durum devam ettiği sürece, gerçekleştirilecek her türlü müzakereden bir sonuç almanın olası olmadığını kaydetmiştir.
Ertuğruloğlu, Gueteres’in raporunda “ortak zemin olmadığına” dair yapılan tespitin oldukça isabetli olduğunu hatırlatmıştır.
Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti olarak muamele gördüğü sürece, çözüm yönünde atılacak adımların Kıbrıs Türk halkının menfaatlerine zarar verebileceğini ifade etmiştir.
Bu bağlamda, uluslararası alanda var olan dengenin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulamıştır.
Yeni geçiş kapılarının açılması konusuna da değinen Ertuğruloğlu, “Kapı açılacaksa açılsın.” diyerek bu durumun, Kıbrıs Türk halkının yararına olabileceğini dile getirmiştir.
Güney Kıbrıs’ta muhatabın kim olduğunun tartışmalı olduğunu, bu durumun ülkedeki tüm aktörlerin ulusal çıkarlarını ileriye taşımak adına çeşitli stratejiler geliştirmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etmiştir.
“Biz ulusal çıkarlarımızı ileri götürmek istediğimizde yanlış mı yapıyoruz?” diye soran Ertuğruloğlu, bu durumu sorgulayarak Kıbrıs Türk halkının haklarını savunmanın önemine dikkat çekmiştir.
Mart ayında gerçekleştirilecek görüşmeler hakkında ise, “Mart’taki görüşmeden ne beklersiniz?” şeklinde bir soru yönelterek, iki ayrı egemen eşit devlet politikasında ısrar etmenin dışında başka bir alternatifin bulunmadığını vurgulamıştır.