Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan 48 Yıldır Devam Eden Sorunlar ve Çözüm Talepleri

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, 48 yıldır süregelen sorunları ve çözüm taleplerini gündeme getiriyor. Engelli bireylerin hakları ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi için yapılan çalışmalara dair detayları keşfedin.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan 48 Yıldır Devam Eden Sorunlar ve Çözüm Talepleri

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan Çarpıcı Açıklamalar

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, engelli bireylerin istihdam, eğitim, ulaşım, dolaşım ve erişim konularında karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla, gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için taleplerini yineledi.

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına, federasyona bağlı dernek başkanları ve temsilcileri katıldı.

Toplantıda, engellilerin sorunlarına yönelik bir kez daha vurgu yapılarak, beklentileri içeren 13 maddelik bir istem paketi paylaşıldı.

Yücetürk: “48 Yıldır Sorunlar Devam Ediyor”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, yaptığı açıklamada, 48 yıldır engelli bireylerin sorunlarının sürdüğünü belirtti.

Bugünün öneminin, engelli ve engelsiz bireyler arasındaki farklılıkları dile getirmek olduğunu ifade eden Yücetürk, “Bu eşitsizliği gidermek için çalışmalarımızı çeşitli alanlarda sürdürüyoruz.” dedi.

Yücetürk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaşayan yaklaşık 6,500 engellinin topluma kazandırılması amacıyla derneklerin özverili çalışmalarla birçok başarılı projeye imza attığını kaydetti.

KKTC’deki sorunların büyüklüğüne dikkat çeken Yücetürk, yıllardır mücadelelerine devam ettiklerini ve en büyük sorunlarından birinin Engelsiz Dairesi’nin kurulamaması olduğunu belirtti.

Hükümetin engellilerin sorunlarıyla ilgili yetersiz kaldığını savunan Yücetürk, istihdam sorununu çözemediklerinden yakındı. “Ne istihdamda ne de nakdi yardımlar konusunda istediğimiz noktaya halen gelemediğimizi üzülerek görmekteyiz. İnsanca yaşam kavgamızda hala daha çok gerilerde olduğumuzu, Avrupa standartlarının çok altında olduğumuzu üzülerek görmekteyiz. 600 engellimiz iş ve aş beklemektedir.” diyen Yücetürk, 2006 yılından beri kamuda tatmin edici bir engelli istihdamının gerçekleştirilememiş olmasının kendilerini derinden yaraladığını ifade etti.

Bir diğer önemli sorunları arasında Özel Eğitim Yasası’nın eksikliği ve ulaşım ile dolaşımda yaşadıkları sıkıntılar olduğunu belirten Yücetürk, “Nakdi yardımlar günümüz koşullarına göre sosyal devlet anlayışından uzak.

BU HABER SENİN İÇİN  Almanya'da Ekonomik Durgunluk ve Artan İşsizlik Rakamları

Engellilere sağlanan nakdi yardımların günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Ulaşım, dolaşım ve erişimde KKTC olarak topyekûn sınıfta kaldığımızı görmekteyiz.” dedi.

Bugüne kadar verilen sözlerle ilgili icraatların yetersiz kaldığını belirten Yücetürk, 2023 yılı itibarıyla sadece 30 engelli istihdamının gerçekleştirilebildiğini dile getirdi.

KKTC’de yaşayan engellilerin bugüne kadar üvey evlat muamelesi gördüğünü savunan Yücetürk, “Bir engellinin sağlık kurumuna girip rapor alması bile büyük bir işkence, söz konusu raporların üç aya kadar zor çıktığını görmekteyiz. 2014 yılında Lefkoşa sınırlarında temeli atılan Engelsiz Yaşam Evi’nin 9 yılda tamamlanmasına rağmen kısmen hizmete açılması ve bu projenin arzu edilen 48 yataklı projeden 32 yatağa düşürülmesi camiamızı son derece üzmüştür.” ifadelerini kullandı.

“Engelsiz Yaşam Evi’nin esas amacı, annesiz, babasız ve kimsesiz olan engellilerin yaşam boyu yuvası olacaktı.” diyen Yücetürk, bu bölümün henüz açılamadığını belirtti.

Hükümet yetkililerine yönelttiği eleştirilerde, ülkede birçok sorunun mevcut olduğunu ve ekonominin tamamen güneye kaydığını, yakın bir zamanda sosyal patlama olabileceğini ileri sürdü.

13 Maddelik İstem Paketi

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla açıklanan 13 maddelik istem paketi ise şu şekildedir:

  1. Engellilerin genel sorunlarını çözecek Engelliler Dairesi’nin acilen kurulması.
  2. Bugüne kadar kamuya yapılmayan yeterli engelli istihdamının acilen sağlanması ve sağlık kurulu raporu nedeniyle istihdam edilemeyen engellilere asgari ücret düzeyinde nakdi yardım verilmesi.
  3. 26 Eylül 2024’te inşası tamamlanmadan kısmen hizmete açılan Engelsiz Yaşam Evi’nin tüm bölümleriyle birlikte hizmet verebilmesi için gerekli inşaatların tamamlanması ve gereken personel ile teşkilat yasalarının bir an önce meclisten geçirilmesi.
  4. KKTC Meclisi’nden geçen B.M.

    Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle çıkarılması.

  5. Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme, İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Hak ve Ödevler Tüzükleri’nin iyileştirilmesi ve yasallaşmış olan Özel Eğitim Yasası ile ilgili tüzüklerin bir an önce tamamlanıp çıkarılması.
  6. Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına acil çözümler getirilmesi.
  7. Özel bakıma gereksinimi olan engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması.
  8. Yaşamlarını nakdi yardımla sürdüren engellilere elektrik, su ve telefon gibi gerekli muafiyetlerin acilen sağlanması.
  9. İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tümünün ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı bulunması.
  10. Bakanlar Kurulu kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsasının bir an önce tapusunun verilmesi için gerekli yasal işlemlerin yapılması.
  11. Kaynaştırılmış eğitime giden engelli çocukların gölge öğretmenliklerini yapacak kişilerin ödeneklerinin verilebilmesi için yasal düzenlemenin yapılması.
  12. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Umut Otizm ve Engelli Aileleri Dayanışma Dernekleri’ne yer veya bina tahsis edilmesi için acilen gereğinin yapılması.
  13. Engellilerin sorunlarını gerçek anlamda çözecek olan, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında oluşturulan Engelliler Komitesi’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde en az 2 ayda bir toplanmasının acilen sağlanması.

BU HABER SENİN İÇİN  Özel Kurs ve Eğitim Merkezleri Başbakanlık Önünde Eylem Düzenledi
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ