KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan Deprem Tedbirleri ve İş Birliği Vurgusu
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, depreme karşı alınacak tedbirler ve uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Deprem güvenliği için atılacak adımlar ve iş birliği fırsatları üzerine yaptığı açıklamalarla dikkat çekiyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan Deprem Konusunda Önemli Açıklamalar
Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen kabulde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’deki 6 Şubat depremlerinin ardından KKTC’de deprem konusunda oluşan hassasiyetin altını çizdi.
Tatar, bu felaketin, Kıbrıs Türk halkında ayrı bir yara açtığını belirtti ve Şampiyon Meleklerin kaybının toplum üzerindeki etkisini vurguladı.
Devletin, depreme karşı gerekli tedbirleri almak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Tatar, özellikle okullardan başlayarak kamu binalarının detaylı bir şekilde denetlendiğini anlattı.
Tatar, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi için doğru zemin etüdü ve kaliteli inşaat malzemelerinin kullanımının önemini de dile getirdi. “Olası bir depremde tüm binaların bu dayanıklılığa sahip olabilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Ayrıca, KKTC’deki arama kurtarma kapasitesinin geliştiğini belirten Tatar, deprem konusunda Teknik Komite aracılığıyla Güney Kıbrıs ile iletişim kurduklarını ve iş birliğinin önemini vurguladı. “İmkanlarımızı ve kabiliyetlerimizi bir yerde birleştirmekte büyük fayda vardır” ifadelerini kullandı.
Tatar, “Bizim en büyük şansımız Türkiye Cumhuriyeti” diyerek, Türkiye’nin deprem konusundaki tecrübe ve deneyimlerinin KKTC için büyük bir avantaj olduğunu belirtirken, bu tecrübenin paylaşımının değerli olduğunu ifade etti.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen KKTC Cumhurbaşkanlığı 1.
Deprem Konferansı’nda sunulanların sonuç bildirgesinin yayınlanmasının çok kıymetli olacağını vurguladı ve bu çalışmaları nedeniyle Orhan Tatar’a teşekkür etti.
Orhan Tatar’dan KKTC İçin Stratejik Planlar
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof.
Dr.
Orhan Tatar da, kabulünden dolayı Cumhurbaşkanı Tatar’a teşekkür ederek, “Sizinle tanışmak benim için bir onur” dedi.
KKTC’de 29 adet Deprem Gözlem İstasyonu bulunduğunu ve bunlardan birinin mikro depremleri ölçme özelliğine sahip olan Derin Kuyu Deprem Gözlem İstasyonu olduğunu aktardı.
Orhan Tatar, KKTC’de AFAD’daki gibi 7/24 esasına göre nöbet usulüyle çalışan bir Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi kurma planlarını da açıkladı.
Bu merkezin konumunun stratejik açıdan çok önemli olacağını belirtti.
Türkiye’de kamuoyuna depremle ilgili bilgileri paylaşma ve çözüm üretme konusunda tek yetkili otoritenin AFAD olduğunu ifade eden Tatar, KKTC’de de bu tür bilgilerin tek bir yapı altında toplanmasının gerektiğini vurguladı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Tatar’a hediye takdiminde bulunuldu.