KKTC’de Yatırım ve İş Yapma Fırsatları Toplantısı

KKTC’de Yatırım ve İş Yapma Fırsatları Toplantısı, yatırımcılar ve iş dünyası profesyonelleri için eşsiz fırsatlar sunuyor. Ekonomik gelişmeler, yeni projeler ve işbirlikleri hakkında bilgi almak için katılın!

KKTC’de Yatırım ve İş Yapma Fırsatları Toplantısı

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye-KKTC İş Konseyi ve Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi, “KKTC’de Yatırım ve İş Yapma Fırsatları” konulu önemli bir toplantı düzenledi.

DEİK’in KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyarette, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda (KTTO) gerçekleştirilen bu etkinlikte, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da yer aldı.

Toplantıya, her iki ülkeden pek çok iş adamı katılarak KKTC’deki yatırım fırsatlarına dair sunumlar dinledi.

Etkinlik, firmaların ikili görüşmeleriyle devam etti.

Açılış Konuşmaları

Toplantının açılışında, Büyükelçi Yasin Ekrem Serim, Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu, KTTO Başkanı Turgay Deniz, DEİK Türkiye – KKTC İş Konseyi Başkanı Fatih Mehmet Keçebir ve Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan birer konuşma yaptı.

Büyükelçi Serim: KKTC’nin Ekonomik Gücünü Artırmaya Kararlıyız

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının refahı ve sürdürülebilir bir ekonomi oluşturma hedefine olan desteğini bir kez daha vurguladı.

KKTC’nin tüm sektörlerinde kalkınmaya yönelik projelere kararlılıkla devam ettiklerini belirten Serim, DEİK’in de KKTC ile olan ilişkilerinde stratejik bir bakış açısıyla ilerlediğini ifade etti.

Serim, ülkelerin kalkınması için özel sektör katkılarının yanı sıra kamu yatırımlarının özel sektör iş birliğiyle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kıbrıs Türk özel sektörünün Türkiye ile daha yakın iş birlikleri geliştirmesi gerektiğini dile getiren Serim, e-ticaret ve teknoloji alanlarındaki projelerin, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası izolasyonları aşmasında önemli bir araç olabileceğinin altını çizdi.

  • Girişimcilere destekler hakkında bilgiler aktaran Serim, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı aracılığıyla 2016’dan bu yana yürütülen girişimcilik projeleriyle 65 milyon TL’lik kaynak sağlandığını açıkladı.
  • Bu projelerle 160 girişimciye destek verildi ve 350 kişilik yeni istihdam yaratıldı.
BU HABER SENİN İÇİN  KKTC ve Türkiye Arasında Gaziler ve Askeri Hastanelere İlişkin Protokol İmza Töreni

Yeni Hibeler ve Yatırım Çağrısı

Serim, ayrıca, sanayi, turizm ve tarımda yeni hibelerin geleceğini duyurdu; bu programa 110 milyon lira kaynak ayrıldığını ve elektronik başvuru sürecinin gelecek hafta başlayacağını belirtti. “Tek başına hizmet sektörü ve ithalata dayalı bir ekonomik işleyiş, KKTC’nin ekonomik refahı ve halkın yaşam standardı açısından uzun vadede yeterli olmayacaktır,” diyen Serim, üretime ve ihracata dayalı bir ekonomik modelin benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk ekonomisinin çeşitlenmesinin şart olduğunu ifade eden Serim, özellikle serbest bölgeler, organize sanayi bölgeleri ve balıkçılık gibi alanlarda Türkiye’nin deneyimlerinin aktarılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin “fin-tech” ve “start-up” alanlarındaki deneyimlerinin KKTC’ye aktarılması gerektiğini belirten Serim, “Sadece turizm ve yükseköğretimle değil, teknoloji, dijitalleşme ve yeşil ekonomiyle de anılan bir KKTC hedefliyoruz,” dedi. 2025 yılında düzenlenecek Teknofest’in bu hedeflere katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, toplantıda KKTC’nin yatırıma olan ihtiyacını vurgulayarak, yatırımcıların gelmesi, yatırımların kolaylaştırılması ve ekonomik altyapının güçlendirilmesi adına devletin attığı adımları katılımcılara anlattı. Özellikle organize sanayi bölgeleri, enerji düzenlemeleri ve dijitalleşme konularındaki çalışmalara dikkat çekti.

Yeni yasal düzenlemelerle ekonomik bir ivme kazandıklarını ifade eden Amcaoğlu, sanayi bölgeleri mevzuatının revize edildiğini ve üretime odaklı bir modele geçildiğini belirtti. “Sanayi bölgeleri artık üretim yapan işletmelere tahsis edilecek,” diyen Bakan Amcaoğlu, bu adımın ihracatı artırmaya yönelik önemli bir hamle olduğunu kaydetti.

  • Amcaoğlu, enerji yasalarının tamamlandığını ve 2025 yılında yürürlüğe gireceğini açıkladı.
  • Akaryakıt otomasyon sisteminin devreye alınmasıyla akaryakıtta şeffaflığın artırıldığını vurguladı.

KTTO Başkanı Turgay Deniz

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, KKTC’nin sunduğu yatırım fırsatlarına dikkat çekerek, en güvenli yatırımların Kıbrıslı Türk iş insanlarıyla gerçekleştirilen yatırımlar olduğunu ifade etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Ercan Havalimanı'nda Uyuşturucu Operasyonu: 100 Gram Hintkeneviri Ele Geçirildi

Kuzey Kıbrıs’ın ticaret, tarım, yazılım, turizm ve enerji gibi birçok sektörde ciddi yatırımlara ev sahipliği yapma kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Deniz, modern tarım yöntemlerinin ve Türkiye’den sağlanan suyun tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.

Yazılım sektörünün de büyük bir yatırım alanı olduğunu ve ülkede öğrenim gören 100 bin civarındaki genç nüfusun bu sektörler için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi.

Turizmde yatak kapasitesinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz, konaklama tesisleri kadar operasyonel hizmetler alanında da fırsatlar bulunduğunu ifade etti.

Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan

Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, Kuzey Kıbrıs’ın ticaret, turizm, enerji, bilişim ve eğitim alanlarında sunduğu yatırım fırsatlarının hem KKTC hem de Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurguladı.

DEİK olarak Türk girişimcilerin uluslararası yatırımlardaki engellerini kaldırmayı ve onları doğru strateji ile desteklemeyi hedeflediklerini ifade etti.

Özellikle sağlık ve yat turizmi gibi alanların yanı sıra enerji ve yenilenebilir kaynaklar üzerine yatırımların büyük potansiyel taşıdığını belirten Kazan, eğitim sektöründe Türk üniversitelerinin projelerinin insan kaynağı ve Ar-Ge’yi güçlendirdiğine dikkat çekti. “Amacımız, hem Türkiye hem Kuzey Kıbrıs için güçlü bir ekonomi yaratmak,” dedi.

DEİK Türkiye – KKTC İş Konseyi Başkanı Fatih Mehmet Keçebir

DEİK Türkiye – KKTC İş Konseyi Başkanı Fatih Mehmet Keçebir, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin sadece ticaretle sınırlı olmadığını, siyasi ve stratejik iş birliğinin de büyük bir değer taşıdığını belirtti.

Kadın girişimciler için düzenledikleri özel projelere katılımcıların ilgisini çekti.

Keçebir, düzenledikleri etkinliklerle iki ülkenin ticaret müşavirleri ve iş dünyası temsilcileri arasında güçlü bir iletişim ağı kurmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ayrıca, yaşlı bakım evi gibi sosyal projelerin hayata geçirilmesi için de çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

BU HABER SENİN İÇİN  Alayköy'de Şüpheli Araçta Patlayıcı Maddeler Ele Geçirildi

Toplantı, teknik sunumların ardından ikili görüşmelerle devam etti.

Böylece hem KKTC’nin hem de Türkiye’nin ekonomik ve ticari ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atılmış oldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ