Kök Hücre Bağışının Hayat Kurtarıcı Gücü ve Önemi
Kök hücre bağışı, birçok hastanın yaşamını kurtarabilir. Bu yazıda, kök hücre bağışının önemini, sağladığı faydaları ve bağış sürecini keşfedin. Hayat kurtarmak için atılacak adımları öğrenin.

Kök Hücre Bağışının Hayat Kurtarıcı Gücü
“Bugün 18 yaşında bir kızın yaşamına devam edebilmesini sağlayan cömertliğin için teşekkür ederim.
Sen benim 18. yaş doğum günü hediyemsin.” Bu içten sözler, yurtdışında yaşayan 18 yaşındaki bir genç kızın, hayatını kurtaran hiç tanımadığı Kıbrıslı Türk kök hücre bağışçısına yazdığı mektuptan alınmıştır. 12 yıl önce, lösemi tanısı konan ve iyileşmesi için tek umudu kök hücre nakli olan bu genç kız için ailesi uygun bir bağışçı bulamayınca, dünya genelindeki kemik iliği havuzlarında yapılan taramalar sonucunda uygun donör KKTC’de bulundu.
Genç kız, nakilden altı ay sonra, ismini bile bilmediği bağışçısına yazdığı mektupta, “Sen bana hayatımı geri verdin… Geleceğimi görebildiğim ve yaşayabildiğim için, ne kelimeler ne de bu mektup, yaptığın iyiliğe teşekkür etmeme yeterlidir.” ifadelerini kullanıyor.
Bu duygusal mektubu, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) ile paylaşan Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı (KSV) Koordinatörü Servet Özeralp, genç kızın hislerinin, ülkede tedavi gören diğer çocuklar için de geçerli olduğunu belirtiyor; “Nakil olan çocuklar, artık dünyaya biyolojik olarak doğdukları günü kutlamıyorlar, ilik nakli oldukları günü kutluyorlar.” diyor.
KSV’nin Misyonu ve Bağışların Önemi
Kanserle mücadelede kök hücre ve kemik iliği bağışının önemine dikkat çeken Özeralp, 20 yılı aşkın süredir KSV’nin 0-21 yaş arası kanser hastalarına ve ailelerine rehberlik hizmeti sunma, destek sağlama ve nakil ihtiyacı olan hastalara uyumlu donör bulma misyonunu yürüttüğünü ifade ediyor.
KSV, 2002 yılından bu yana, Güney Kıbrıs’ta bulunan Karaiskakio Vakfı ile iş birliği yaparak, Kıbrıs Kemik İliği Arşivi üzerinden Dünya Kemik İliği Bankası’na donör kaydı imkânı sunuyor.
Özeralp, bugüne kadar KKTC’den 101 bağışçının kök hücre veya kemik iliği bağışında bulunarak hem ülkede hem de dünyanın birçok yerindeki hastalara ikinci bir yaşam şansı sunduğunu belirtiyor.
Nüfus oranına göre dünyanın “en büyük üçüncü” kemik iliği havuzuna sahip olan Kıbrıs Kemik İliği Arşivi’nde, güney ve kuzeyden toplamda 201 bin 424 potansiyel donör kayıtlıdır.
Bunlardan 38 bin 791’i KKTC’den gelmektedir. 101 Kıbrıslı Türk donörün kök hücre ve kemik iliği nakilleri, dünya genelinde 21 farklı ülkedeki hastalara ulaşmıştır.
Bağışçılık Bilincinin Artırılması
KSV Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Özün Yamaç ile Gazimağusa sakini, sağlık çalışanı Yunus Macit, paylaştıkları donör deneyimleriyle “bağışçı olmanın ne kadar büyük bir insani görev olduğunu” vurguluyor.
KKTC’de gönüllü bağışçı sayısının artması için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Vakıf yetkilileri, herkesi bu insani göreve katkıda bulunmaya davet ediyor.
Özeralp, KSV’nin kuruluş amacını ve önemini vurgulayarak, “Vakıf, 1999 yılında lösemiye yakalanan 12 yaşındaki Kemal Saraçoğlu’nun hayatını kaybetmesinin ardından, ailesi tarafından kuruldu.
Amacımız, toplumu kanser hakkında bilgilendirmek ve erken tanının tedavi edilebilir bir süreç olduğunu göstermek.” diyor.
KSV, 0-21 yaş arası kanser hastaları ve ailelerine rehberlik hizmeti sağlıyor, ihtiyaçlarını karşılıyor ve çocukluk çağı kanseri hakkında toplumda farkındalık yaratıyor.
Köklü Değişimler ve Destekler
Özeralp, KSV’de kayıtlı 0-21 yaş arası 65 üye çocuk ve genç bulunduğunu, KKTC’de en sık görülen çocukluk çağı kanser türlerinin tedavi edilebilir lösemi ve lenfoma olduğunu belirtiyor.
Bu hastalıkların tedavisinde kök hücre ve kemik iliği naklinin hayati önem taşıdığını ifade ediyor. “Nakil ihtiyacı olan hastalara uyumlu donör bulmak, öncelikli misyonlarımız arasında yer alıyor.” diyen Özeralp, KSV’nin Karaiskakio Vakfı ile iş birliği yaparak, Kıbrıs Kemik İliği Arşivi üzerinden donör kaydı imkânı sunduğunu anlatıyor.
- Kıbrıs Kemik İliği Arşivi’nde toplam 201 bin 424 potansiyel donör kayıtlıdır.
- 38 bin 791’i KKTC’den gelen donörlerdir.
- Bu arşiv, 35 farklı ülkedeki 875 hastaya kök hücre ve kemik iliği nakli sağladı.
Bağış Sürecinin Kolaylığı
Köklü bir değişim yaratmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Özeralp, “Kemik iliği bağışı, kan bağışı kadar kolaydır.
Donör olan bir kişi, üç gün içinde tekrar bağış yapabilecek duruma gelir.
Vücuttan eksilen herhangi bir şey olmaz.” diyor.
Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Yamaç, KSV’nin donör kaydı konusunda dünyayı takip eden bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek, kuzeyde bu hastalar için kan örneklerinin toplanmasına 2000’lerin başlarında başladıklarını hatırlatıyor.
Bağışçılardan Gelen İlham Verici Hikayeler
KSV’nin bağışçıları arasında yer alan Yamaç, 2006 yılında kök hücre bağışında bulunduğunu ve o anı şöyle anlatıyor: “Telefonda, Vakıf’tan Gediz İnan vardı. ‘2000’li yıllarda verdiğiniz kan örneğiniz bir hasta için uyum sağladı.
Gönüllü bağışçı olmayı kabul ediyor musunuz?’ diye sordu.
Hiç tereddüt etmeden, bağışçı olmayı kabul ettim.” Yamaç, “Bir insanın, başka birine verebileceği en büyük değer, ona hayatında ikinci bir yaşam şansı sunmaktır.” diyerek, bağışçı olmanın önemini vurguluyor.
Gazimağusa’da yaşayan ecza deposu çalışanı Yunus Macit, 2017 yılında bir kampanyada örnek verdiğini ve beş yıl sonra KSV’nden gelen bir telefonla uyumlu donör olduğu haberini aldığını aktarıyor. İlk başta tedirgin olsa da, doktorlarının teşvikleriyle bağışçı olmayı kabullenmiştir. “İyi ki de yapmışım.” diyor.
Genç Kızın Mektubu ve Teşekkürleri
Vakıf Koordinatörü Özeralp, mektubun önemine dikkat çekerek, “Hiç tanımadığınız bir insanla aranızda farklı bir bağ oluşur.” diyor.
Genç kızın, Kıbrıslı Türk bağışçısına gönderdiği mektupta, “O küçük çantayı gördüğümde ve damla damla yeni hayatıma girmeye başladığında korkularım tamamen kayboldu.” ifadeleri yer alıyor. “Sevgili donör, sen bana hayatımı geri verdin.” diyen genç kız, ailesinin ve kendisinin ona sonsuz teşekkürlerini dile getiriyor.
Özeralp, “Nakil olan çocuklar, artık dünyaya biyolojik olarak doğdukları günü kutlamıyorlar, ilik nakli oldukları günü kutluyorlar.” diyerek, bu çocuklara el birliği ile sarılmanın önemine vurgu yapıyor.
Sağlık Bakanlığı’na çocuk onkoloji servisi için tam zamanlı doktor ve ilaç tedarikinde sıkıntıların çözülmesi çağrısını yapıyor.
Sonuç ve Toplumsal Destek
KSV, üye çocuklara ve ailelerine maddi destek, ilaç, tıbbi sevk, yurtdışı kira yardımları, gıda ve ihtiyaç yardımları ile eğitim desteği sağlıyor.
Ayrıca, İngiltere merkezli Tanyel’s Smile ile iş birliği yaparak sosyal etkinlikler de düzenliyor.
Yamaç, “Hastalığı yenip, doktor olan çocuklarımız var.
Onların eğitimlerine katkıda bulunmak bizim için çok önemli.” diyerek, bağışçıların katkılarının Vakıf’ın hizmetlerini sürdürülebilir kılacağını belirtiyor.
KSV’ye bağışlar ve donör kaydı hakkında daha fazla bilgi almak için; Vakıf’ın 542 850 8700 ve 542 880 8700 telefon numaralarını arayabilir veya bu linke tıklayabilirsiniz.