Küresel İklim Değişikliği ve Yatırım Zirvesi Girne’de Gerçekleşti

Küresel İklim Değişikliği ve Yatırım Zirvesi, Girne’de dünya genelinden uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi. İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir yatırımlar üzerine değerli görüşlerin paylaşıldığı bu önemli etkinliği kaçırmayın!

Küresel İklim Değişikliği ve Yatırım Zirvesi Girne’de Gerçekleşti

Küresel İklim Değişikliği Uluslararası Konferansı ve Yatırım Zirvesi

Girne’de bulunan Elexus Otel’de gerçekleştirilen ve üç gün sürecek olan “Küresel İklim Değişikliği Uluslararası Konferansı” ile “Yatırımlar ve İş Birliği Geliştirme Programı” zirvesi, bilim insanları, iş dünyası temsilcileri ve mühendislik ile mimarlık alanındaki uzmanları bir araya getiriyor.

Bu etkinliğe; KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Dr. İlyas Demirci, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof.

Dr.

Tamer Şanlıdağ ile öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlik, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış ve protokol konuşmalarıyla devam etti.

Açılış konuşmalarının ardından KKTC Su Temin Projesi ile ilgili bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Prof.

Dr.

Hüseyin Gökçekuş’un Açılış Konuşması

Açılış konuşmasında ilk sözü alan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi Dekanı ve ENÇESU Yön.

Kur.

Başkanı Prof.

Dr.

Hüseyin Gökçekuş, “Bugün burada, gezegenimizin en büyük küresel meydan okumalarından biri olan iklim değişikliğinin su kaynakları ve çevre üzerindeki etkilerinin hayati önemini konuşmak için toplanmış bulunuyoruz.

KKTC’nin tüm dünya ile, özellikle Türk Dünyası ile bir araya gelmesini amaçlayan bu zirvede yer almak ve sizlere hitap etmek benim için büyük bir onur.” ifadelerini kullandı.

Gökçekuş, konunun önemini vurgulamak amacıyla, 4.

Uluslararası Akdeniz Ülkelerinde Su Sorunları Konferansı ile 7.

Uluslararası Doğal Kaynaklar ve Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Konferansı’nı, “İklim Değişikliği ile Mücadele” başlığı altında birleştirerek bugünkü zirveyi hayata geçirdiklerini belirtti. Şu şekilde devam etti:

  • “3 gün sürecek olan bu zirvede, 30 ülkeden 600 bilim insanı katılım gösterecek ve 200’den fazla makale sunulacaktır.

    Sunulan bildirilerin etki faktörü yüksek, SCOPUS ve Web of Science kategorilerinde saygın dergilerde yayınlanmasını sağlayarak, burada tartışılan konuların kayda geçmesini ve başta Türk Devletleri olmak üzere ilgili kurumlara ulaşmasını sağlamak istiyoruz.”

  • “Zirvemizin ilk iki günü yüz yüze gerçekleşecek; üçüncü gün ise çevrimiçi sunumlarla sona erecektir.

    Sürdürülebilir kalkınma, bugünün ihtiyaçlarını karşılamakta geleceğin kaynaklarını tehlikeye atmadan hareket etmeyi gerektirmektedir.”

Gökçekuş, ayrıca sürdürülebilir kalkınmanın çevre, enerji ve su kaynaklarını koruma konularında bütüncül bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti.

Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmanın, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacağını ve su kaynaklarının korunmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler’in son raporları, iklim değişikliği ve suyun korunması konularının birbirine ne kadar bağlı olduğunu göstermektedir.”
  • “Ülkeler, net sıfır karbon hedefleri belirleyerek sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütünde bulunmaktadır.”
  • “Yenilenebilir enerji projeleri, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi alanında hızla artmaktadır.”

Gökçekuş, Türkiye’nin enerji şebekelerini birbirine bağlayan projeler hızlandırmaya çalıştığını vurguladı ve “Umarız Asrın Projesi, KKTC’ye Türkiye’den su getirilmesinin ardından, ülkemize enterkonnekte elektrik hattının ulaştırılması, iklim krizi ile mücadelede büyük katkı sağlayacak ve ekonomimize önemli kazanımlar sunacaktır.” şeklinde konuştu.

Dr. İlyas Demirci’nin Konuşması

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Dr. İlyas Demirci, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği olarak kültürel bağları derinleştirme ve mühendislik ile mimarlık alanlarında iş birlikleri tesis etme gayesiyle faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade etti.

Demirci, “Uluslararası platformlarda düzenlediğimiz etkinliklerle, şehircilikten sanata, kültürden turizme kadar birçok alanda ekonomik ve sosyal kazanımları hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Demirci, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Kültür Coğrafyası’ndan 38 ülkeden gelen 300’ün üzerinde bilim insanı ve paydaşların katıldığı zirvenin önemini vurguladı.

Ayrıca, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki iş birliğini güçlendirme amacında olduklarını belirtti:

  • “KKTC’de düzenlediğimiz Yatırımlar ve İş Birliği Geliştirme Programı ile birlikte, Türk iş dünyasının temsilcileriyle iş birliği potansiyellerini keşfetmeyi amaçlıyoruz.”
  • “Bu tür buluşmalar, iki ülke arasındaki dostluk ilişkisini güçlendirecek yeni yatırım fırsatları doğuracaktır.”

Demirci, zirvelerin sonunda bilimsel olarak hazırlanacak küresel iklim değişikliği ile mücadele konseptinde alınması gereken tedbirleri duyuracaklarını belirterek, “Uğruna baş koyduğumuz gecikmiş resmi tanınma sürecinin bir an evvel başlamasını temenni ediyoruz.” dedi.

Bu önemli etkinliğin, Türk Dünyası’nın birlikteliğine büyük katkılar sunmasını dileyerek, sürdürülebilir bir gelecek için atılacak her adımın, gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya inşa etme yolunda önemli olduğunu vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti'ne Ziyaret
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ