Kuzey Kıbrıs’ta Yangın ve Özel Servis Olayları Raporu

Kuzey Kıbrıs’ta yangın ve özel servis olaylarına dair kapsamlı bir rapor sunuyoruz. Bölgedeki son gelişmeleri, yangınların etkilerini ve acil müdahale süreçlerini detaylı bir şekilde inceleyin.

Kuzey Kıbrıs’ta Yangın ve Özel Servis Olayları Raporu

Yangın ve Özel Servis Olayları Raporu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) geçtiğimiz hafta, toplamda 11 adet yangın ve 32 adet özel servis olayı kaydedilmiştir. İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 9-15 Aralık tarihleri arasında meydana gelen yangınlar sonucunda yaklaşık 2 milyon 615 bin TL’lik bir maddi zarar oluşmuştur.

Yangınların detayları ise şu şekildedir: 4 yangın Lefkoşa, 3 yangın Vadili, 2 yangın Gazimağusa, 1 yangın Güzelyurt ve 1 yangın Çağlayan’da gerçekleşmiştir. Özel servis olayları ise 14 kez Lefkoşa, 9 kez Girne, 4 kez Gazimağusa, 3 kez İskele, 1 kez Güzelyurt ve 1 kez Yeşilköy’de meydana gelmiştir.

Yangınların muhtemel sebepleri arasında; elektrik kaynaklı kısa devre, akaryakıt sızıntısı, elektrik tesisatının aşırı yüklenmesi, odun sobasını tutuşturmak için kullanılan yanıcı maddelerin alev alması ve insan faktörü gibi durumlar sıralanmaktadır.

Özel servis olayları ise; iş yerinin damında mahsur kalan kedilerin kurtarılması, yangına karşı önlemlerin alınması, asansörde mahsur kalan bireylerin kurtarılması, trafik kazasında araç içinde sıkışan kişilerin kurtarılması, yangın eğitimi verilmesi ve hayatını kaybeden bireylerin adli soruşturma amaçlı hastaneye sevk edilmesi gibi durumları içermektedir.

İtfaiye Müdürlüğü’nden Yangın Riskine Karşı Uyarılar

İtfaiye Müdürlüğü, “Zamanında tedbir almak, yangını söndürmekten daha kolaydır.” diyerek, özellikle kış aylarında çıkabilecek yangınlara karşı halkı uyarmaktadır.

Müdürlüğün yaptığı açıklamada alınması gereken önlemler şöyle sıralanmıştır:

  • Temizlik ve ısınma amacıyla ateş yakmak yasaktır.

    Ateş yakmaya müsait olmayan yerlerde yakılan ateşin kontrol dışına çıkabileceği unutulmamalıdır.

  • Sigara izmaritlerini tamamen söndüğünden emin olmadan yol kenarlarına, ormanlık alanlara veya yanıcı maddelerin üzerine atmayınız.
  • Şömine, odun sobası ve mangal yakmak için aniden alev alan yanıcı maddeler (tiner, benzin vb.) kullanmaktan kaçınınız.
  • Ev ve iş yerlerinizde kullanılan priz çoğaltıcılarının fazla akım tüketen elektrikli cihazlarla (ütü, tost/fön makinesi vb.) kullanılması yangın riskini artıracaktır.

    Bu tür cihazları doğrudan fişe takarak kullanınız.

  • Katlanarak zamanla deforme olmuş uzatma kabloları kullanılmamalıdır.

    Ayrıca, fazla akım tüketen cihazların çalışır durumda unutulması kısa devrelerin meydana gelmesine sebep olabilir.

  • Özel, toplu taşıma, akaryakıt taşıyan ve tarımsal araçların bakım, servis ve egzoz kontrollerinin zamanında yapılması, olası yakıt sızıntıları ve kıvılcımların yangın çıkarmasını önleyecektir.
  • Tehlike oluşturabilecek trafo merkezleri, elektrik direkleri ve elektrik tellerinin durumu hakkında 188 Elektrik Arıza hattına bildirimde bulununuz.
  • Araçlarınızda, iş yerlerinizde ve evlerinizde yangın söndürme cihazı bulundurmanız ve bu cihazları nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz, olası yangınların büyümesini engelleyecektir.
  • Kış aylarında çıkabilecek yangınlara karşı; halı, perde, yatak ve koltuk gibi kolay alevlenebilen eşyalar ile kurutulacak kıyafetlerin ısı kaynaklarından en az 3 metre uzakta tutulması gerekmektedir.
  • Isınmak için kullanılan şömine ve odun sobalarının tamamen söndüğünden emin olunmalı ve düzenli aralıklarla temizliği yapılmalıdır.
  • Yılbaşı ağaçları da ısı kaynaklarından en az 3 metre uzakta yerleştirilmeli, üzerinde çalışan ışıklar uyku zamanında kapatılmalıdır.

İtfaiye Müdürlüğü, duman veya ateş belirtisi gören vatandaşların derhal 199 İtfaiye İhbar hattı, 177 Orman Yangını İhbar hattı veya 155 Polis İmdat hattına ulaşmalarını önermektedir.

BU HABER SENİN İÇİN  Kuzey Kıbrıs'ta 2025 Türkiye İş Bankası KKTC Yaş Grupları Satranç Şampiyonası Başladı
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ