Lefkoşa İmar Planı revizyonu ile ilgili emekler sürüyor
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile Kent Planlama Dairesi’nin Lefkoşa İmar Planı revizyonu ile ilgili emek harcamaları devam ediyor.
Bu çerçevede, Kent Planlama Dairesi plancıları tarafınca, halkın katılım süreci başlatılmadan ilkin gözden geçirme planı ile ilgili olarak LTB meclis üyelerine yönelik bir sunum gerçekleştirildi.
LTB’de meydana gelen görüşmede, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın yanı sıra Kent Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, LTB İmar Şube Amiri Dervişe Ener, LTB Teknik İşler ve Kentsel Tasarım Komisyonu Koordinatörü Ferdiye Sav, LTB AD-HOC (İmar Planı Gözden geçirme) Koordinatörü Berkay Ramiz ile LTB Meclis üyeleri hazır bulunmuş oldu.
Mevzu ile ilgili açıklamada bulunan LTB İmar Şube Amiri Dervişe Ener, Nisan 2001 senesinde yürürlüğe giren Başkent Lefkoşa İmar Planı’nın (BLİP) bugüne dek biri esasa ilişkin olmak suretiyle 3 kez revize edildiğini söylemiş oldu.
2017 senesinde çalışmalarına başlanan Başkent Lefkoşa İmar Planı’nın Değişim Önerisi’nin 2018 senesinde tamamlanarak 55/89 İmar Yasası’nın 14 (1) (A) ve 14(2) maddeleri uyarınca 42 gün süre ile halkın katılımına açıldığını kaydeden Ener, 2019 senesinde ise LTB , Kent Planlama Dairesi ve Dünya Bankası uzmanları ortaklık ile “Lefkoşa Şehir Merkezi Öncelikli Alan Planına” rehber olacak “Lefkoşa Merkezi Alan Stratejik Plan” çalışmalarına başlandığını ve 2021 senesinde tamamlandığını belirtti.
Lefkoşa Şehir Merkezi Öncelikli Alan Planı politikalarının, Başkent Lefkoşa İmar Planı Değişim Önerisi kararlarını etkilemekte olduğuna vurgu meydana getiren Ener, bu yüzden; 2019 senesinde halkın katılımına oluşturulan değişim önerisinin, Lefkoşa Şehir Merkezi Öncelikli Alan Planı kararları, Lefkoşa, Gönyeli-Alayköy Beledeyeleri’nin geçen süre içinde değişen programları, kurum ve kuruluşlardan gelen güncel data ve veriler ile 2017 yılından itibaren halktan gelen talepler gözönünde bulundurularak tekrardan düzenlendiğini kaydetti.
Kent Planlama Dairesi’nin 2017 yılından itibaren yapmış olduğu emekler sonucunda kurum, müessese ve sivil cemiyet örgütlerinden ortalama 39, halktan ise ortalama 450 görüş ve tavsiye geldiğini kaydeden Ener, Başkent Lefkoşa İmar Planı Değişim Önerisi’nin hazırlama sürecinde Kent Planlama Dairesi tarafınca bu görüş ve önerilerin incelendiğini ve kamu yararı gözetilerek lüzumlu değişikliklerin yapıldığını sözlerine ekledi.