Mustafa Yalınkaya’nın Belediyecilik Üzerine Açıklamaları
Mustafa Yalınkaya, belediyecilik anlayışını ve vizyonunu paylaşıyor. Yerel yönetimlerin önemi, halkla ilişkiler ve sürdürülebilir projeler üzerine düşüncelerini keşfedin. Yalınkaya’nın görüşleri, modern belediyecilik için ilham verici.

Mustafa Yalınkaya’dan Önemli Açıklamalar
Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, Genç TV ekranlarında yayınlanan ve Oshan Sabırlı‘nın hazırlayıp sunduğu ‘Yeni Bir Gün’ programına katılarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Yalınkaya, “Ülkeye dair bir umut görmüyorum.
Ben de güzel haberler verip, güzel gelişmeler yaşamak isterim ama sağlıktan eğitime, ekonomiden güvenliğe kadar ciddi sıkıntılar yaşanıyor.
Eskiden muhalefet daha etkili ses getiriyordu ve toplum da daha duyarlıydı. Ümit hep var ama bunlar da ortada duruyor” dedi.
Dayatmalar ve Protokoller
Her iki senede bir yapılan protokollerle, Kıbrıs Türk toplumuna birçok dayatma yapıldığını belirten Yalınkaya, bu bağlamda özellikle Belediyelerin Birleştirilmesi Yasasına dikkat çekti.
Yalınkaya, “Kötünün iyisinin yapıldığını, 28 belediye sayısının 18’e düşürülmesiyle ilgili verdikleri mücadelenin emekçiler ve ülke için en iyi olanının yapılmasını sağlamak olduğunu” vurguladı.
Aynı zamanda, “6 ilçemiz var, yasa gereği bucaklarımız da mevcut.
Ancak 6 ilçe, 6 bucak durumu da tartışılabilir.
Fakat belediyecilikte siyasi rozet olmamalıdır. İşini iyi yapan, halkın güvenini kazanmış insanlar lazım” şeklinde konuştu.
Yasa Dışı Statüler
Yalınkaya, geçtiğimiz günlerde yaptıkları eylem duyurusunun sebebi olan ve hükümet kanadının süre istemesi nedeniyle ertelenen Sınav Tüzüğü konusuna da değindi.
Emekçilerin bu tüzük eksikliği yüzünden belediyelerdeki görevlerinin yasa dışı sayıldığını hatırlatan Yalınkaya, “Bu arkadaşlarımız görevlerini yapıyorlar, birçok belgeye imza atıyorlar ancak statüleri yasa dışı.
Bu durum belediye başkanlarını da sıkıntıya sokacak bir hal alabilir.
Sayıştay denetim yapar ve ‘Sizin imza yetkiniz yoktur, gayrı yasal işlem yaptınız’ diyebilir. ‘Yolsuzluk mu gayrı yasal mı?’ sorusu akla gelir.
Usul hatası olan bu durum yolsuzluk gibi algılanıyor” dedi.
Sürecin Yönetimi
Belediyelerin Birleştirilmesi Yasa Tasarısı’nın 2022 yılında gündeme geldiğini ve o günlerde kendilerinin bu birleşmeden önce altyapıyı, yasal zemini ve çağdaş belediyecilik anlayışını gerçekleştirmesi gerektiğini ortaya koyduklarını belirten Yalınkaya, “Duruşumuz hep halkı incitmeden ve emekçilere zarar gelmeden bu sürecin yönetilmesi noktasındaydı.
Geldiğimiz noktada, belediye sayısının düşürülmesi çok memnun edici değil ama kurumsallaşma adına daha iyi yasalar hazırlanırsa, yetki ve sorumluluklar belirlenirse daha iyi bir noktaya geleceğiz” ifadelerini kullandı.
Sınav Tüzüğü ve Yasal Statüler
Yalınkaya, Sınav Tüzüğü’nün 15 yıldır geçirilmediğini, bunun sebeplerinin bazı belediye başkanlarının işine geldiğini belirtti. “Örneğin, Lefke Belediyesi’nin bugün yasal bir şube amiri yok.
Maliyeyi çekip çeviren, milyonlarca liranın altına imza atan emekçimizin statüsü işçi.
Sınav Tüzüğü 15 yıldır geçirilmedi.
Peki neden?
Yasa gereği bir yıl içinde geçirilmesi gerekiyordu.
Ama bu durum bazı belediye başkanlarının işine geliyor.
Yasal statüsünü alan bir arkadaşımız, yasal sorumluluğu gereği işleri yapmak yerine, gayrı yasal işlere zorlanıyor” dedi.
Siyasi Kaos ve Yolsuzluk
Yalınkaya, Sınav Tüzüğü konusunda belediyelerde örgütlü tek ve en büyük sendikanın BES olduğunu vurgulayarak, “Sadece 11 İçişleri Bakanı değişti yasa hazırlanıp geçtikten sonra.
Defalarca hükümet değişti, siyasi kaos hiç bitmedi.
Yeni yasa da bizim mücadelemizle 2023 Ocak ayında geçti.
Ama ülkede siyasi kriz bitmedi.
Ne kurultaylar bitti ne ekonomik sorunlar çözüldü” dedi.
Emekçilerin Hakları ve Liyakat
Yalınkaya, “Bizim artık dayanacak gücümüz yoktur, tahammülümüz hiç yoktur, kaybedecek bir günümüz bile yoktur.
Hazır bir yasa tasarısı bulunmaktadır, süreç başlatılsın, taleplerimiz ortadadır.
Bir an önce emekçi arkadaşlarımızın yasal statüye kavuşturulması gerekmektedir.
Bu ülkede her taşın altından hırsızlık, yolsuzluk fışkırıyor.
Sayıştay, hangi belediyede kim neye imza attı diye uğraşır.
Bu ülkede BES, kendi göbek bağını keser, sokağa çıkar ve mücadelesini verir.
Biz belediyelerde liyakat olsun ve çalışanların yasal statüye kavuşsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Sonuç ve Beklentiler
Yalınkaya, “2022’de de yasa tasarısı ilk gündeme geldiğinde, bizim ısrarla üzerinde durduğumuz şeyler vardı.
Bunlar kısmen yasa içinde yer aldı.
O dönemde Ünal Üstel İçişleri Bakanıydı, bizimle muhatap oldu ve TİS’lerde yaşayacağımız olumsuzluklar ve mağduriyetleri giderme adına ciddi bir irade ortaya koydu.
Eğer samimiyet varsa; çalışanla ve sendikayla mücadele verirsiniz, belediyenin bütçesini sarsmaz ve halka hizmet kalitesini de düşürmezsiniz” şeklinde konuştu.
Yalınkaya, “Şu an iş barışında sıkıntı var, biri şirket üzerinden istihdam edilenler, diğeri de liyakatin yerle bir edilmesi ve Sınav Tüzüğü’nün geçmemesi. Şirketlerin bir an önce kontrol altına alınması gerekir.
Tümünden kaldırılmasa bile kısıtlama getirilmelidir.
BES’in 2 bin 100’e yakın üyesi var, tümü belediyelerde çalışan arkadaşlarımızdır.
Biz düğmeye basarız, çekinmeyiz ama canımız yanıp sorunlar çözülemeyecek noktaya gelirse düğmeye basarız” diye ekledi.