Öğretmenler, yapay zekayla yazılan ödevleri fark edebiliyor mu?

Bildiğiniz üzere ChatGPT, Google Gemini ve Claude Sonnet üzere yapay zeka modelleri artık hayatımızın her alanında yer alıyor: Günlük hayatımızda birçok hususta yardımcı olan bu modeller, öğrenciler tarafından da hem araştırma hem de ödev yapmak …

Öğretmenler, yapay zekayla yazılan ödevleri fark edebiliyor mu?

Bildiğiniz üzere ChatGPT, Google Gemini ve Claude Sonnet üzere yapay zeka modelleri artık hayatımızın her alanında yer alıyor: Günlük hayatımızda birçok mevzuda yardımcı olan bu modeller, öğrenciler tarafından da hem araştırma hem de ödev yapmak hedefiyle sıklıkla kullanılıyor.

Hatta kimi öğrenciler, ödevlerini baştan sona yapay zekalara yazdırmayı tercih ediyor.

Pekala, öğretmenler yapay zekayla yazılan ödevleri tespit edebiliyor mu? İşte detaylar…

Öğretmenler, yapay zeka ödevlerini yakalayamıyor!

İngiltere’de University of Reading tarafından yapılan bir araştırma, öğretmenlerin yapay zeka ile yazılan akademik çalışmaları tespit etme konusundaki yetersizliğini ortaya koydu. Çalışmada, uydurma öğrenci profilleri üzerinden yapay zeka tarafından hazırlanmış kolay ödevler gönderildi.

Araştırma sonucuna nazaran, bu ödevlerin yüzde 94’ü hiç fark edilmedi.

Daha katı bir kıymetlendirme kriteri kullanıldığında bile tespit oranı sadece yüzde 6 düzeyinde kaldı.

Öğretmenler, yapay zekayla yazılan ödevleri fark edebiliyor mu?

Araştırmanın muharrirlerinden Peter Scarfe, “Gerçek dünyada yapay zekayı tespit etme oranımızın bu çalışmadaki sonuçlardan bile düşük olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Araştırmanın en çarpıcı noktalarından biri, yapay zeka ile yazılan ödevlerin, öğrencilerin kendi emekleriyle hazırladığı ödevlerden daha yüksek notlar alması oldu.

Araştırmaya nazaran, yapay zeka takviyeli ödevler, yüzde 83 oranında öğrencilerin kendi yazdığı ödevleri geride bıraktı. Üstelik bu ödevler rastgele bir düzenleme yahut ekleme yapılmadan, sırf temel yapay zeka komutlarıyla birebir alınarak gönderildi.

Öğretmenler, yapay zekayla yazılan ödevleri fark edebiliyor mu?

Google Pixel kullanıcılarını çıldırtan kusur giderilemedi!

Geçtiğimiz günlerden beri Google Pixel kullanıcılarını sıkıntıdan çıkaran yanlışla ilgili tahlil üretilmeye çalışılıyor. İşte ayrıntılar…

Bir öteki sorun ise okulların ve öğretmenlerin yapay zeka kaynaklı akademik hileleri tespit etmek için kâfi tedbir almaması olarak gösteriliyor Turnitin üzere ünlü yapay zeka tespit araçları, yüzde 91 doğruluk oranıyla hayli tesirli sonuçlar verirken, öğretmenler bu araçları kullanmayınca azamî yüzde 55 oranına ulaşabiliyor.

BU HABER SENİN İÇİN  Opel Astra ve Astra Elektrik 2024 fiyat listesi!

Siz bu araştırma ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Yapay zeka kullanımının eğitim üzerindeki tesirleri hakkında ne üzere tedbirler alınmalı?

Yorumlarda niyetlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ