Organize Sanayi Bölgeleri ve Yabancıların Çalışma İzinleri Yasa Tasarıları Üzerine Değişiklikler
Organize sanayi bölgeleri ve yabancıların çalışma izinleri konusundaki yasa tasarılarındaki önemli değişiklikleri keşfedin. Bu düzenlemelerin işletmelere ve yabancı iş gücüne etkilerini anlamak için detayları inceleyin.

Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı
Dün yayımlanan Resmi Gazete ile halkın bilgisine sunulan Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, önemli değişiklikler içermektedir.
Gerçek ve tüzel kişiler, bu yasa tasarısının içeriği ile ilgili görüş ve önerilerini, yirmi gün içinde Meclis Başkanlığına yazılı olarak iletebilecektir.
Bu yasa ile birlikte, işlemlerin daha hızlı ilerlemesini sağlamak ve maddi külfetlerin önlenmesi amacıyla bazı düzenlemeler yapılmıştır. Özellikle, Bakanlar Kurulu kararından önce yalnızca Çevre Koruma Dairesi tarafından gerekli görüldüğünde ve yapılacak faaliyetin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Tüzüğü kapsamında olması durumunda, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunun veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Ön Araştırma Raporunun hazırlanması konusunda yeni bir düzenleme getirilmiştir.
Ayrıca, yatırım amacı güden sanayicilerin önlerini açabilmek adına, Yasa’nın 5’inci maddesinin (2)’nci fıkrasının (Ç) bendi tamamen kaldırılmıştır.
Bu değişiklik, sanayicilerin yatırım süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacı taşımaktadır.
Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı
Yine dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer önemli düzenleme ise Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısıdır.
Bu tasarı ile ülkede çalışma izin işlemlerinin artması hedeflenmektedir. İşverenlerin kendi meslek örgütlerine bağlı olarak iç kontrol sağlamaları amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na meslek örgütleri ile sözleşme veya protokol yapma yetkisi verilmiştir.
Tasarı ayrıca, çalışma izinlerini yürütecek memurların sayısının artırılmasını öngörmektedir.
Bu sayede, işçilerin kaçak pozisyonda çalıştırılmasına neden olan durumların önüne geçilerek, mağduriyetlerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Bu düzenlemeler, hem sanayicilerin yatırım süreçlerini desteklemek hem de yabancı iş gücünün ülke ekonomisine katkısını artırmak adına önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir.