Perakende ve Elektronik Ticaret Düzenlemeleri 2023

2023 yılı itibarıyla perakende ve elektronik ticaret alanındaki düzenlemeler hakkında kapsamlı bir inceleme. Yeni yasalar, tüketici hakları ve sektördeki gelişmelerle ilgili detaylı bilgi edinin.

Perakende ve Elektronik Ticaret Düzenlemeleri 2023

Haksız Fiyat Değerlendirmesi

Haksız Fiyat Değerlendirmesi

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da gerçekleştirilen değişiklikler, cezaların etkinliğini ve caydırıcılığını artırmayı amaçlamaktadır.

Bu kapsamda, fahiş fiyat artışı cezasının üst sınırı 1 milyon TL’ye, stokçuluk cezasının üst sınırı ise 12 milyon TL’ye çıkarılmıştır.

Ayrıca, bir takvim yılı içinde üç defa stokçuluk cezası alan iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılması mümkün hale getirilmiştir.

Perakende Ticaret Düzenlemeleri

Perakende Ticaret Düzenlemeleri

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te, haksız ticari uygulamalar ve ödeme sürelerine dair önemli değişiklikler yürürlüğe girmiştir. 250 metrekareden fazla satış alanına sahip zincir mağaza şubelerinde glütensiz tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar ile un gibi ürünlerin satışına yönelik yeni düzenlemeler getirilmiştir. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek ve makarna gibi ürünler de satışa sunulacaktır.

Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan kararlarla, cep telefonu satışları ve taşıt satışları için uygulanan vade ve tutar sınırlamaları güncellenmiştir.

Yenilenmiş cep telefonları için 25 bin TL üzerindeki fiyatlarla 3 ay taksit imkanı sağlanırken, sıfır ürün kategorisindeki cep telefonları için bu sınır 20 bin TL olarak belirlenmiştir.

Taşıt satışlarında ise taksitlendirme aralıklarının nihai fatura değerleri; alt eşiği 400 bin TL, üst eşiği 2 milyon TL olacak şekilde artırılmıştır.

Sebze ve Meyve Ticareti Düzenlemeleri

Sebze ve Meyve Ticareti Düzenlemeleri

5957 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler ile kapalı pazar yerlerinde satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemi ile kiralanması usulü kaldırılmıştır.

Ayrıca, Bakanlığın genelgeleri ile sebze ve meyve ticaretine dair yeni düzenlemeler getirilmiştir. Üretici örgütü belgesi almak için gereken sebze ve meyve üreten ortak veya üye sayısı 50’den 25’e düşürülmüştür. Üreticilere ödenecek mal bedelinden hamaliye ücreti gibi kesintilerin yapılması yasaklanmış, toptancı halinden mal satın alanların hamaliye hizmeti almaya zorlanamayacağı belirtilmiştir. 2025 yılında hal hakem heyetlerinde uygulanacak parasal sınır ise 887.009,71 TL olarak belirlenmiştir.

BU HABER SENİN İÇİN  Mubadala, Suudi Arabistan'ı Geride Bıraktı: 29 Milyar Dolarlık Yatırımlar

Otomotiv Sektöründeki Yenilikler

Otomotiv Sektöründeki Yenilikler

Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile tescilsiz motorlu kara taşıtlarının ticareti de kapsama alınmış, distribütörler ve yetkili satıcılara yönelik yeni kurallar getirilmiştir.

Elektronik ortamda yapılan ihalelerin güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla ihale platformları için uyulması gereken asgari kurallar belirlenmiştir.

Yetki belgesi almak için gereken şartlar arasında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı şartı kaldırılmış, 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvurularında lise mezuniyeti şartından muafiyet getirilmiştir.

Ayrıca, otomotiv sektöründe 6 ay – 6 bin km pazarlama ve satış kısıtlaması ile ilan kısıtlamasının uygulanma süresi 1 Temmuz 2025’e kadar uzatılmıştır.

Emlak Sektöründeki Düzenlemeler

Emlak Sektöründeki Düzenlemeler

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle, 14 Mayıs 2024 tarihinden önce taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmelerin, 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartının aranmayacağı belirtilmiştir.

Bu düzenlemenin Bakanlığa tanıdığı yetki çerçevesinde, başvuru süresi 31 Aralık 2024 olarak belirtilmişken, 6 ay daha uzatılarak 30 Haziran 2025 tarihine kadar devam edecektir.

Elektronik Ticaret Düzenlemeleri

Elektronik Ticaret Düzenlemeleri

Elektronik ticaret mevzuatı uyarınca ticari faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler, uygulamada yerine getiren entegratörlerin Bakanlık tarafından yetkilendirilmesine yönelik olarak hazırlanan Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Entegratörleri Hakkında Tebliğ yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca, yerli elektronik ticaret pazar yerlerinin yurt dışı satışlarının teşvik edilmesi ve rekabetçi güçlerinin artırılması amacıyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da önemli değişiklikler yapılmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ