PERYÖN Webinarında 2025 İşlerin Geleceği Raporu Değerlendirildi

PERYÖN Webinarı’nda 2025 İşlerin Geleceği Raporu detaylı bir şekilde değerlendirildi. İş dünyasındaki değişimlerin ve yeni iş modellerinin ele alındığı bu etkinlikte, katılımcılar geleceğe yönelik önemli bilgiler edindi.

PERYÖN Webinarında 2025 İşlerin Geleceği Raporu Değerlendirildi

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Webinarı

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel işgücü ve iş dünyasının karşılaştığı dönüşümleri ele alan “2025 İşlerin Geleceği” raporunu mercek altına aldığı bir webinar düzenledi.

Bu ilgi çekici etkinlikte, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni ve PERYÖN Danışma Kurulu Üyesi Açıl Sezen moderatörlük görevini üstlendi.

Webinar sırasında PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay ve EAPM Başkanı Berna Öztınaz, raporun içerik ve bulgularını yorumlayarak kendi görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.

Ebru Taşcı Firuzbay, işgücü piyasasındaki temel becerilerdeki değişim beklentisinin küresel ortalama yüzde 39 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 44 seviyesine yükseldiğini belirtti.

Bu durum, Türkiye’deki gelişim ihtiyacının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Halen işverenlerin yüzde 48’inin çalışanlarına yeniden beceri kazandırma ve eğitim fonları sağlamayı planladığını vurgulayan Firuzbay, “Yani, her iki kurumdan biri çalışanların gelişimi için bu yatırımı yapma konusunda planlama yapmış durumda.

Bu alandaki yatırımların artmasını ve beceri kazanma yolunda ülkece daha hızlı adımlar atabilmeyi umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Raporda, demografik değişimler ve yeşil dönüşüm gibi unsurların geleceğin iş dünyasını şekillendiren en önemli trendler arasında yer aldığına dikkat çeken Firuzbay, “İstihdama kadın ve gençlerin dahil olması işgücünü destekliyor.

Daha kapsayıcı bir yaklaşım benimseyerek, kadın ve genç istihdamını geliştirmenin de önümüzdeki öncelikli gündemler arasında yer alması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Öztınaz: Önümüzde çok büyük bir fırsat var

EAPM Başkanı Berna Öztınaz, raporun bir yetkinlik kazanmak için yaklaşık beş yıl çalışıldığını ortaya koyduğunu belirterek, “Bu yetkinlik için beş yılın sonuna gelindiğinde iki yılın çöpe gittiğine dikkat çekmek istiyorum.

Böyle bir devinimin yaşandığı dönemde, çalışanlarınıza sürekli yeni beceriler kazandırabilmek ve tüm yetenek açıklarını kapayacak şekilde istihdam edebilmek önemli.

BU HABER SENİN İÇİN  Goldman Sachs'ın Altın Fiyatları Üzerine Öngörüleri

Ancak, bu hızda ilerleyebilecek bir işyeri veya işveren bulmak oldukça zor.

Dolayısıyla, temel politikalara geri dönüp bakmak gerekiyor.” dedi.

Öztınaz, Çekya, Polonya, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerde yetenek açığının neden Türkiye’ye göre daha düşük olduğunu vurgulayarak, “Bu ülkelerdeki ekonomi, istihdam ve teşvik politikaları, yetkinlik ve yetenek açığını kapatacak şekilde çalışıyor.

Sağlanan teşvikler de oldukça kapsamlı.

Bizim de Türkiye’de bu tür bir yapıya hızla geçmemiz şart.” değerlendirmesinde bulundu. “Önümüzde çok büyük bir fırsat var; bu fırsatı değerlendirebilmek mümkün.

Topyekün bir seferberliğe ihtiyaç var.” ifadelerini ekledi.

Sezen: ‘2028’de iş akışındaki kararların yüzde 15’ini yapay zeka verecek

Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni ve PERYÖN Danışma Kurulu Üyesi Açıl Sezen, moderasyonunu üstlendiği webinarda geleceğin teknolojilerinin iş hayatını nasıl dönüştüreceğine dair önemli noktalar vurguladı.

Sezen, “Gartner Group’un geleceğin teknolojilerine ilişkin raporunda ‘agentic AI’ unsurunu öne çıkarıyor.

Yani, kendi düşünüp verdiği kararlarla birlikte iş dünyasını yönlendirebilecek yapay zeka.

Bu teknolojinin, özellikle otomasyon başta olmak üzere planlamada birçok şey için önlem alabilme yetkinliğini artıracağı düşünülüyor.” dedi.

Sezen, raporun, bu teknolojinin kullanılmasıyla birlikte 2028 yılına geldiğimizde günlük işlere dair kararların yüzde 15 kadarının otomasyonla alınacağını öngördüğünü belirtti. “Bunlar, kendimizi bugünden hazırlamamız gereken önemli öngörüler. Şirketler cephesi verimlilik ve kâr neredeyse oradadır.

Elbette insan kaynaklarına burada çok önemli bir rol düşüyor.

Aradaki dengeyi sağlayabilecek olan insan kaynaklarıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ