Polis Genel Müdürlüğü İtfaiye Müdürlüğü Yangın Olayları ve Önleme Tedbirleri
Polis Genel Müdürlüğü İtfaiye Müdürlüğü’nün yangın olaylarıyla ilgili önemli bilgileri ve önleme tedbirlerini keşfedin. Yangın güvenliği, müdahale stratejileri ve acil durum yönetimi hakkında detaylı içerikler ile güvenliğinizi artırın.
Polis Genel Müdürlüğü İtfaiye Müdürlüğü Açıklaması
Polis Genel Müdürlüğü (PGM) İtfaiye Müdürlüğü, 9-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen yangın olayları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Bu dönemde meydana gelen 10 yangın sonucunda toplamda 501 bin TL’lik bir maddi zarar oluştu. İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, yangınların muhtemel nedenleri şu şekilde sıralandı:
- Elektrik kaynaklı kısa devre
- Tamamen söndürülmeden atılan sigara izmariti
- Elektrik tellerinin birbirine temas etmesi sonucu çıkan kıvılcımlar
- Kuru otların tutuşmasına neden olan kaynak makinesinden atılan kıvılcımlar
- Kundaklama eylemleri
- Gaz kaçağının alevlenmesi
Ayrıca, aynı dönemde toplamda 16 özel servis olayı yaşandı.
Bu özel servis olayları arasında şunlar yer aldı:
- Trafik kazası sonucu araç içerisinde ve evin yatak odasında mahsur kalan şahısların kurtarılması
- Çam ağacı üzerinde, su kuyusunda ve aracın motor bölümünde mahsur kalan kedilerin kurtarılması
- Yol güvenliğinin sağlanması ve hayatını kaybeden şahısların adli soruşturma amaçlı hastaneye sevkinin sağlanması
Yangın Önleme Tedbirleri
Yangınların önlenmesi amacıyla vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar İtfaiye Müdürlüğü tarafından belirtildi.
Yangın önleme tedbirlerine ilişkin önemli noktalar şunlardır:
- 31 Ekim tarihine kadar temizlik maksatlı olsa bile her türlü ateş yakmanın yasak olduğunu unutmayın.
Ateş yakmaya uygun olmayan alanlarda yakılan ateşlerin kontrol dışına çıkabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
- Sigara izmaritlerini, tamamen söndüğünden emin olmadan, yol kenarlarına, ormanlık alanlara, çöp bidonlarına veya yanıcı maddelerin üzerine atmayın.
- Gaz kaçağı şüphesi durumunda elektrik prizlerini açmayın ve içeride biriken gaz nedeniyle kıvılcım oluşturabilecek aletlerle (cep telefonu, fener vb.) içeri girmeyin.
Elektriği şalterden kapatın, kapı ve pencereleri açın, ardından bir süpürge yardımıyla ortamda biriken gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayın.
- Ev ve iş yerlerinde kullandığınız priz çoğaltıcılarına fazla akım tüketen elektrikli cihazların (ütü, tost/fön makinesi vb.) takılı kalmaması gerektiğini unutmayın.
Bu durum yangın riskini artırabilir.
- Tehlike arz eden trafo merkezleri, elektrik direkleri ve birbirine temas edebilecek elektrik telleri ile kötü hava koşullarında elektrik tellerinin üzerine düşebilecek ağaç dallarını gördüğünüzde ‘188 Elektrik Arıza’ ihbar hattını aramanız önemlidir.
- Özel, toplu taşıma, akaryakıt taşıyan ve tarımsal araçların servis, bakım, egzoz ve lastik kontrollerinin zamanında yapılması, yakıt sızıntıları, kısa devreler ve egzozdan çıkacak kıvılcımların yangına sebep olmasını önleyecektir.
- Ayrıca, araçlarınızda, iş yerlerinizde ve evlerinizde yangın söndürme cihazı bulundurarak bu cihazların kullanımını öğrenmek, yangının büyümesini ve olası tehlikeleri engelleyecektir.
Duman veya ateş belirtisi gören vatandaşların, derhal 199 İtfaiye İhbar hattı, 177 Orman Yangını İhbar hattı veya 155 Polis İmdat hattı ile iletişime geçmeleri büyük önem taşımaktadır.