Putin ve Pezeşkiyan Arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması

Putin ve Pezeşkiyan arasındaki stratejik ortaklık anlaşması, iki ülke arasında ekonomik ve askeri işbirliğini güçlendirecek önemli adımları içeriyor. Bu anlaşmanın ayrıntıları ve bölgesel etkileri üzerine derinlemesine bir analiz.

Putin ve Pezeşkiyan Arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması

Putin ile Pezeşkiyan Arasında Önemli Görüşme

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda, Başkan Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan arasında gerçekleştirilen önemli bir görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında, iki lider “Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması”nı imzaladı.

Putin, imzaların ardından yaptığı konuşmada, Rusya ile İran arasında karşılıklı fayda sağlayan büyük ve köklü bağların bulunduğunu vurguladı. İmzalanan anlaşmanın, bu ilişkileri yeni seviyelere taşıdığına dikkat çeken Putin, “Bugünkü anlaşma, uzun vadede ikili işbirliğini derinleştirmek için iddialı hedefler belirliyor.

Bu, gerçekten çığır açan bir anlaşma ve Rusya ile İran’ın istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınması için gerekli koşulları yaratmayı amaçlıyor.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Putin, Rusya ve İran’ın ticaret, finans ve yatırım alanlarında önemli ortaklar olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki artan ticaretin neredeyse tamamen yerel para birimleriyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Ayrıca, iki ülkenin ulusal ödeme sistemlerini entegre etmek için de çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Putin, İran ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasının da yakın zamanda devreye girmesini beklediklerini aktardı. “Kuzey-Güney koridorunun geliştirilmesi de yeni fırsatlar sunuyor.

Bu koridorun bir parçası olarak bir demir yolu hattı bölümünün inşasıyla ilgili konuları tartışmaya devam ediyoruz.

Bu projenin hayata geçirilmesi, Rusya ve Belarus’tan İran limanlarına bağlanan lojistik yolların oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

Putin, Rus gazının İran’a sevkiyatı konusunda da görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Başlangıçta yaklaşık 2 milyar metreküplük ufak hacimlerle başlayıp, ardından bu miktarın 55 milyar metreküpe kadar çıkabileceğini öngörüyoruz.

Ayrıca, petrol alanında da işbirliğinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Orta Doğu’daki Gelişmeler

Putin, Suriye’deki son gelişmeleri de Pezeşkiyan ile ele aldıklarını ifade ederek, “Durumun Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde kapsamlı bir şekilde çözülmesinden yanayız.” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  Ekonomi Yönetimi ve Enflasyon Değerlendirmesi

Suriye halkına, durumun normalleşmesi, insani yardımların acilen sağlanması ve çatışmalar sonrası kapsamlı çözüm sürecinin başlatılması konularında gerekli desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Buna ek olarak, “Suriye halkının, ülkesinin geleceğini diyalog aracılığıyla belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Suriye halkının, geçiş dönemiyle bağlantılı olarak ortaya çıkan tüm zorlukları başarıyla aşmasını içtenlikle diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Putin, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde sağlanan anlaşmayı değerlendirirken, “Anlaşma gereği Gazze’ye insani yardım hacminin artırılması önem taşıyor.

Tüm bunların, Gazze’deki insani durumun iyileşmesine ve uzun vadeli istikrara kavuşmasına katkı sağlamasını umuyoruz.” dedi.

Bununla birlikte, İsrail-Filistin meselesine kabul görmüş uluslararası temelde kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik girişimlerin zayıflatılmamasının önemine de dikkat çekti.

Putin, İran ile Güney Kafkasya bölgesindeki etkileşimi değerlendirerek, “Bölgede barış ve istikrarın korunmasının her iki ülke için de faydalı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Uluslararası hukukun üstünlüğünün önemini vurgulayan Putin, uluslararası ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ