Reklam Panoları ve İhale Süreci Üzerine Tartışmalar
Reklam panoları ve ihale süreci üzerine derinlemesine tartışmalar. Bu içerikte, sektörün dinamikleri, rekabet koşulları ve ihale süreçlerinin etkileri ele alınıyor. Reklam panolarının geleceği hakkında bilgi edinin.

GÜNDEM ÖZEL
Refüj ortasında yer alan devasa reklam panoları için astronomik ücretler talep ediliyor. Örneğin, 6 aylık 50 adet direk reklam için 65 bin Euro isteniyor.
İHALEYE ÇIKILMADI, İHALE BEDELİ NEYDİ?
Geçtiğimiz ay Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan Işıklandırma ve Yol Bakım Protokolü’ne ek olarak reklamlandırma yetkisi de verildikten sadece birkaç gün sonra, devlete tek kuruş ihale bedeli ödenmeden ve ihaleye çıkılmadan 2 bin 900 metrekarelik alan reklam direkleriyle dolduruldu.
Bu alan içerisinde 350 adet reklam direği ve bin 400 adet kırlangıç reklam yer alıyor.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi ile imzaladığı protokol kapsamında, yol boyunca yer alan aydınlatma direklerinin üzerine, Bakanlığın uygun göreceği şekilde reklam alması izni verildi.
İHALEYE NEDEN ÇIKMADIĞINI AÇIKLAYAMADI
Kuzey Kıbrıs Türk Reklamcılar ve Tasarımcılar Birliği Derneği’ne (Rek-Der) kayıtlı 50’ye yakın şirket olmasına rağmen, ihaleye çıkılmadan bu direklerin Positive Prodüksiyon Şirketi’ne verilmesine reklam şirketleri tepki gösterdi. İddialara göre, eğer ihale gerçekleştirilmiş olsaydı, 14 ila 15 milyon TL’lik bir ihale bedeli söz konusu olacaktı.
Oluşan tepkiler üzerine Ali Baturay’a açıklama yapan Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler, 51/95 sayılı Belediyeler Yasası kapsamında İlan Reklam Yasası altında yaptıkları sözleşmenin yasal olduğunu belirtti ve ilgili izinlerin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Trafik Dairesi tarafından onaylandığını ifade etti.
Karavezirler, yıllık yaklaşık 2 milyon 600 bin TL’lik bir reklam vergisi geliri elde ettiklerini, gerekirse 2 yıl sonra bu durumu gözden geçireceklerini, hata olması durumunda ise bu hatadan döneceklerini vurguladı.
ÖTE YANDAN BAKANLIKTAN AÇIKLAMALAR
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise Mustafa Alkan’ın ‘Ev Meydanı’ programında yollardaki reklamlara izin verme konusunu yorumlayarak, bu yetkinin Belediyelere ait olduğunu, Bakanlığın sadece Ercan-Erülkü arasındaki elektrik direklerine Kırlangıç afişinin konulması için uygunluk verdiğini, reklam ve ihale konusunun bakanlığa ait bir mesele olmadığını ileri sürdü.
TRAFİK VE YOL GÜVENLİĞİ ARTIRILDI MI?
NE DEĞİŞTİ?
Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Tolga Atakan, Gündem Kıbrıs’a verdiği mülakatta, “Bakanlığım döneminde aynı güzergah üzerine benzer tekliflerle bir-iki şirket gelmişti.
Ancak, Trafik Dairesi, 65 km hız limitinin olduğu güzergahlarda bu tür reklamların trafik ve yol güvenliğini olumsuz etkileyerek kazalara sebebiyet verebileceği gerekçesiyle uygunluk vermemişti.
Ben de gelen teklifleri reddettim.” şeklinde konuştu.
ERHAN ARIKLI REKLAM KONUSUNDA NEDEN ISRAR EDİYOR?
Geçtiğimiz hafta basına servis edilen bir haberde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “Aynı anlaşmayı diğer belediyeler ile de yaparak bu uygulamayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti geneline yaymayı düşünüyoruz.” dedi.
Arıklı, “Karayollarının etrafındaki reklam panoları dahil her türlü reklam izni ve harçları belediyelere aittir.
Biz bunu, sürücülerin dikkatini dağıtmayacak ve hız limitinin düşük olduğu bölgelerde uygulanmak kaydıyla direklere de vermek istiyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.