Sayıştay ve Mahkemeler Bütçeleri Cumhuriyet Meclisi’nde Kabul Edildi
Sayıştay ve mahkemeler bütçeleri, Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan oylama ile kabul edildi. Bu önemli gelişme, yargı sisteminin finansmanı ve denetimi açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.
Sayıştay ve Mahkemeler Bütçeleri Kabul Edildi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 140 milyon 133 bin 900 TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi ile 927 milyon 978 bin 300 TL’lik Mahkemeler bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da bugün ilk olarak Sayıştay Başkanlığı bütçesi ele alındı.
Sayıştay bütçesi üzerine milletvekillerinin konuşmalarından önce, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) 2025 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nın üçüncü görüşmesinin tezkeresi oylanarak kabul edildi.
Uluçay
Sayıştay Başkanlığı bütçesiyle ilgili ilk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve Meclis Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay, Sayıştay Başkanlığı’nın faaliyetleri hakkında bilgi vererek, bu kurumun ihtiyaçlarına dikkat çekti.
Meclis Sayıştay Komitesi’nin Sayıştay tarafından iletilen raporları değerlendirdiğini belirten Uluçay, bu değerlendirmelerin ve önerilerin Genel Kurul’a, kamuoyuna, ilgili Bakanlık ve dairelere iletildiğini ifade etti.
Bütçe görüşmelerinin ardından Komite’nin raporlar üzerinde çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.
Uluçay, gündeme alınan raporlara bazı örnekler vererek, özellikle Kıb-Tek’te ihtiyaç duyulan malzemelerin alım sürecine ilişkin gerekli adımların atılmasında Kıb-Tek’in sahip olduğu bilgi, birikim ve kapasiteye göre hareket edilmesinin sonuçlarına dikkat çekti.
Bu kapsamda atılabilecek adımları sıraladı.
Sayıştay’ın denetimleri yaparken personel ve araç gereç ihtiyacı duyduğuna dikkat çeken Uluçay, sağlıklı denetim yapılması ve zamanın daha iyi kullanılması için personel sayısının artırılması gerektiğini kaydetti.
18 milyar TL’lik bütçe açığına işaret eden Uluçay, bu noktada tasarrufun önemine vurgu yaparak, Sayıştay’ın denetimlerine daha fazla ihtiyaç duyulan bir döneme girildiğini belirtti. “Var gücümüzle onlara bu imkanı vermemiz gerekiyor.” dedi.
Uluçay, “Tasarruf tedbirleri çerçevesinde harcanan her bir kuruşun daha açık ve şeffaf olarak hesabının verilmesi adına Sayıştay’a olan ihtiyacımız günden güne artmaktadır.
Cumhuriyet Meclisi’ne düşen görev, Sayıştay’ın daha verimli denetim yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu personel, araç ve gerece bir an önce kavuşturulmasıdır.” ifadesini kullandı.
Özuslu
CTP Milletvekili Sami Özuslu, Sayıştay gibi önemli bir kurumun etkinliğini artırmanın görevleri olduğunu belirtti. Çeşitli kamu kurumlarında yaşanan ve toplumun devlete olan güvenini sarsan olayların açıklığa kavuşturulmasının ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Özuslu, Sayıştay’ın personel eksikliğine dikkat çekerek, “Sayıştay Yasası’nda 89 denetçi kadrosu mevcut.
Ancak şu an itibarıyla bu kadronun yalnızca 35’i dolu.
Ayrıca 20 kadro için de münhal açıldı. 55 kadronun sadece bu şekilde dolması bekleniyor.
Yani neredeyse yüzde 40’ı yine boş kalacak.” dedi.
Kamuya bağlı 250 kurumun düzenli bir şekilde denetlenmesinin mevcut kadro ile mümkün olamayacağını savunan Özuslu, denetimlerin daha çok ihbar üzerine ya da performansa yönelik yapıldığını belirtti ve “Yeterince denetim yapılamadığı açık ve net.” ifadesini kullandı. Özuslu, hükümet yetkililerine “Denetimden kaçmak için mi bu kadroların doldurulmadığını?” diye sordu. “Yeterli kaynak yoktur” denildiğinde Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin masraflarını hatırlatmaya devam edeceğini belirten Özuslu, Komite’de tartışılan Sayıştay’ın araç eksikliğinin altını çizdi.
Maliye Bakanı Özdemir Berova, yerinden söz alarak, hiçbir dönemde olmadığı kadar kurumların teşkilat yasalarının izin verdiği şekilde personel alma çabası içinde olduklarını ifade etti.
Araçlardaki sıkıntıların farkında olduklarını belirten Bakan Berova, bütçeye araç alımı için yeterli kaynağın konulduğunu söyledi. “Geciken adaletin adalet olmadığı gibi, geciken denetim de denetim değildir.” diyen Özuslu, geçmişten gelen raporlar üzerine yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkan sıkıntıları paylaştı.
Milletvekili Özuslu, Sayıştay Komitesi’ne gelen performans raporlarına da değinerek, İlaç Eczacılık Dairesi’ne yazılan bir rapora örnek verdi.
Bu rapor kapsamında önemli iyileştirmelerin yaşandığına dikkat çekti ve bu gibi uyarıcı nitelikte olan yapıcı çalışmaların büyük önem taşıdığını ifade etti.
Ercan Havalimanı, deprem paraları, Kıb-Tek gibi konularda yapılacak çalışmaların önemine vurgu yapan Özuslu, özellikle trafik radarlarına ilişkin Sayıştay raporunun bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu.
Bütçenin içinde bulunan yurt dışı yolluklarının bir amacının da KKTC temsilciliklerinin denetimi olduğunu ve bu kaleme ait bütçenin 1,1 milyon TL’ye artırıldığını belirten Özuslu, temsilciliklere ait denetimlere dair uzun yıllardır bir rapora erişilemediğini savundu.
Şahiner
CTP Milletvekili Salahi Şahiner, denetimden sorumlu anayasal kurum olan Sayıştay’a “denetim yapma” yeteneği veren bir bütçe olduğunu vurguladı. 250’ye yakın kuruma yapılması gereken rutin denetimlerin mevcut 35 kişiyle gerçekleştirilemeyeceğini, yıl içerisinde alınacak 20 yeni personelin de etkin denetimler için yeterli olmayacağını öne sürdü. 2024 yılındaki bazı gazete başlıklarına dikkat çeken Şahiner, Başsavcılığa iletilmesi gereken onlarca konunun bulunduğunu ifade etti.
Raporlarda devletin milyarlarca zararına neden olduğu tespit edilen bazı dosyaların ise bir türlü sonuçlanamadığını belirtti.
Şahiner, “2025 yılındaki bütçe açığı, Sayıştay’ın zamanında devreye girebilme ve devleti uyarma yeteneği olmamasından kaynaklanmaktadır.” dedi.
Sayıştay’ın bilgi ve belge taleplerinin sağlanmamasının da bir suç olduğunu hatırlatan Şahiner, atılacak hatalı adımların önceden tespit edilmesinin en çok hükümete yarayacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Sayıştay Başkanlığı bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.
Ardından Mahkemeler bütçesi de oy birliğiyle onaylandı.