TCMB’den Faiz İndirim Kararı: Politika Faizi Yüzde 45’e Düşürüldü

TCMB, politika faizini yüzde 45’e düşürdü. Bu önemli karar, ekonomi üzerinde nasıl bir etki yaratacak? Faiz indirimlerinin ardındaki nedenler ve piyasalara yansımaları hakkında detaylı bilgi için makalemizi okuyun.

TCMB’den Faiz İndirim Kararı: Politika Faizi Yüzde 45’e Düşürüldü

TCMB’den Faiz İndirim Kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 2,5 puan indirerek yüzde 45 seviyesine düşürdü.

Bu karar, Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentileriyle de uyumlu bir şekilde alındı.

Ekonomistler, politika faizinin 250 baz puan indirimle yüzde 45 seviyesine çekilmesini öngörüyordu.

Aralık ayında enflasyonun ana eğiliminde bir gerileme gözlemlenirken, öncü verilerin Ocak ayında artışa işaret ettiğini belirten TCMB, bu durumun, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek olan hizmet kalemlerinden kaynaklandığını ifade etti.

Temel mal enflasyonunun görece düşük seyrettiği vurgulandı.

TCMB, son çeyreğe ilişkin verilerin, yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğini açıkladı.

Toplantı metninde, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğiliminde olduğu, fakat dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği ifade edildi. Toplantı Bazlı Yaklaşım Vurgusu

TCMB, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlamak suretiyle dezenflasyon sürecini güçlendirdiğini belirtti.

Maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği açıklandı.

Bu çerçevede, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak, öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.

Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda, para politikası araçları etkili bir şekilde kullanılacaktır.

Karar metninde şu ifadeler yer aldı: Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir.

Likidite koşulları yakından izlenecek ve sterilizasyon araçları ek tedbirlerle etkili bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

BU HABER SENİN İÇİN  Kur Korumalı Mevduat Uygulamasında Son Gelişmeler ve Ekonomik Etkileri

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır.

Ayrıca, kurul kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını duyurdu.

– Karar metni anlık olarak güncellenecektir.

Karar ve karara ilişkin yorumlar için Bloomberg HT yayınını internet sitesi ve YouTube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden takip edebilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ