Ticaret Bakanlığı’nın 2024 Denetim Faaliyetleri ve Kamu Alacakları

Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı denetim faaliyetleri ve kamu alacakları üzerine kapsamlı bir inceleme. Yeni düzenlemeler, hedefler ve beklenen sonuçlar hakkında bilgi edinin. Ekonomik istikrar için atılan adımlar bu içerikte!

Ticaret Bakanlığı’nın 2024 Denetim Faaliyetleri ve Kamu Alacakları

Ticaret Bakanlığı’nın 2024 Denetim Faaliyetleri

Ticaret Bakanlığı, rehberlik, teftiş ve denetim çalışmalarını 2024 yılında da etkili bir şekilde sürdürdüğünü açıkladı.

Bu çerçevede, gümrük işlemlerinde tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili olarak, geçen yıl içinde gerçekleştirilen teftiş, inceleme, denetim ve soruşturmalar sonucunda toplam 1562 rapor hazırlandı.

Bu raporlar aracılığıyla Hazine’nin vergi kaybına uğratıldığı tespit edilerek, 4,6 milyar lira vergi tahakkuku ve 82,1 milyar lira tutarında idari para cezası uygulandı.

Böylece toplamda 86,7 milyar lira kamu alacağı tahakkuk ettirilmiş oldu.

Geçtiğimiz yıl, sonradan kontrol denetimleriyle yükümlüler tarafından yapılan gümrük işlemlerinin geçmişe dönük incelenmesi sağlandı.

Bu süreçte, eşyanın tesliminden sonra gümrük beyannameleri üzerinde sonradan kontrol işlemleri gerçekleştirildi.

Denetim Kapsamı ve Sektörler

250 firmanın gümrük işlemleri denetlendi. Otomotiv, tüketici elektroniği, tekstil, gıda, makine, kozmetik ve oyuncak sektörleri başta olmak üzere toplam 17 farklı sektörde faaliyet gösteren 200 firmanın planlı sonradan kontrol denetimi yapıldı.

Ayrıca, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 50 firmanın plan dışı denetimi gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, toplam 250 firmanın gümrük işlemleri titizlikle denetlendi.

Gerçekleştirilen sonradan kontrol denetimleri sonucunda, 399,5 milyon lira tutarında vergi tahakkuku ve 1,1 milyar lira tutarında idari para cezası uygulanarak toplamda 1,5 milyar lira kamu alacağı tahakkuk ettirildi.

Fahiş Fiyat Denetimleri ve Tüketici Koruma

Fiyat istikrarının sağlanması ve fahiş fiyat uygulamalarının engellenmesi amacıyla, sektör bazlı denetimlerin yanı sıra fahiş fiyat denetimlerine de devam edildi.

Bu kapsamda, otomotiv, hazır beton/çimento, özel okullar, tavukçuluk, yumurta, zincir marketler, alışveriş merkezleri, sebze-meyve ticareti, ekmek, süt, fındık, Antep fıstığı ve ambalajlı su ürünleri gibi önemli sektörlerde 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde denetimler gerçekleştirildi.

BU HABER SENİN İÇİN  Scholz ve Macron'dan Elysee Anlaşması'nın 62. Yıl Dönümü Açıklamaları

Bu denetimler sonucunda, firmalara toplamda 112,8 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Geçtiğimiz yıl, firmaların mevzuata uyum durumlarının kontrolü ile tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumak ve bilinçlendirmek amacıyla, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca finansal kuruluşlar, abonelik hizmetleri, taksitle satış, mesafeli satışlar, devre tatil, ön ödemeli konut satışları, iş yeri dışında satışlar, satış sonrası hizmetler ve paket tur sektörleri denetlendi.

Bu denetimlerde, tüketici mağduriyetine yol açan uygulama ve işlemler nedeniyle firmalara toplamda 3,5 milyar lira idari para cezası kesildi.

Sonuç

Ticaret Bakanlığı, denetimsiz alan bırakmama hedefi doğrultusunda, hizmet sunum kapasitesinin genişletilmesi, vergi kaybının, kaçakçılığın, kayıt dışı ekonominin, fahiş fiyat uygulamalarının önlenmesi ve tüketicinin korunması gibi vatandaşların günlük yaşamlarını ve adil rekabet ortamının sağlanmasını doğrudan etkileyen alanlardaki denetim faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu çerçevede, 2024 yılı itibarıyla Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından gerçekleştirilen tüm teftiş, inceleme ve soruşturmalar neticesinde toplamda 91,6 milyar lira idari para cezası veya kamu alacağı tahakkuk ettirilmiştir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ