Tıp-İş, Kıbrıs’taki Acil Servis Sorunlarına Dikkat Çekti

Tıp-İş, Kıbrıs’taki acil servis sorunlarına dikkat çekerek, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Acil servislerde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri hakkında detaylı bilgi edinin.

Tıp-İş, Kıbrıs’taki Acil Servis Sorunlarına Dikkat Çekti

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Acil Servis Sorunlarına Dikkat Çekti

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Girne Dr.

Akçiçek Hastanesi Acil Servisi’ne aylık olarak yaklaşık 4 bin ile 5 bin arasında hastanın başvurduğunu vurgulayarak, acil servislerin alarm verdiğini belirtti.

Tıp-İş, acil serviste yalnızca 6 hekimin mevcut olduğunu ifade ederek, bu durumun acil servislerin 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunmasının getirdiği zorlukları artırdığını kaydetti.

Hekimlerin 12’şer saatlik vardiyalarla çalıştığını da sözlerine ekledi.

Tıp-İş, acil servislerdeki hizmetlerin ertelenemeyeceği ve her türlü eksiklik ile aksaklığın bedelinin sakatlık veya hayat kaybı ile ödenebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Acil Servisteki Eksiklikler ve Sorunlar

Tıp-İş, acil servislerin eksikliklerine dikkat çekmek amacıyla başlattığı ziyaretler çerçevesinde, bugün Girne Dr.

Akçiçek Devlet Hastanesi Acil Servisi’ni ziyaret etti.

Acil servis önünde yapılan basın açıklamasında, Tıp-İş Başkanı Özlem Gürkut, hastanenin durumu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Girne Dr.

Akçiçek Hastanesi’nin, ikinci basamak sağlık hizmeti sunan bir kurum olduğunu ve toplamda 63 servis yatağı ile 10 hemodiyaliz yatağı bulunduğunu belirten Gürkut, hastanede 18’i esas kadro, 18’i sözleşmeli, 5’i mecburi hizmet mükellefi ve 1’i de hizmet alım anlaşmalı olmak üzere toplam 42 hekimin görev yaptığını aktardı.

Ayrıca, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nden haftanın belirli günlerinde poliklinik hizmeti sunmak üzere gelen 11 hekimin de bulunduğunu söyledi.

Acil Servisteki Hekim Sayısı Yetersiz

Açıklamada, Girne Dr.

Akçiçek Hastanesi Acil Servisi’ne aylık olarak başvuran hasta sayısının 4 bin ile 5 bin arasında olduğu, ancak acil serviste yalnızca 6 hekimin görev yaptığı belirtilerek, “Bir hafta öncesine kadar her vardiyada tek bir hekim görev yapıyordu.

BU HABER SENİN İÇİN  Akdeniz'de Peş Peşe Meydana Gelen Depremler ve Uzman Açıklamaları

Son günlerde nöbet sayıları 2 kat artırılarak her vardiyada 2 hekim görevlendirilmiştir.

Ancak, hekim sayısının artmaması nedeniyle bu durum tükenmişlikle sonuçlanabilecek bir hal almıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Donanım Eksiklikleri ve Kayıtsız Hasta Bakımı

Ayrıca, hastanede bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) cihazının bulunmadığı, ultrasonun ise yalnızca mesai saatlerinde mevcut olduğu vurgulandı.

Acil servise başvuran hastaların, ileri görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç duymaları halinde ambulansta Lefkoşa’ya taşındığı ve geri getirildiği belirtildi.

Bunun yanı sıra, acil servise başvuran hastaların saat 23:00’ten sonra hastane bilgi sistemine kayıt edecek bir görevli olmadığından, bu saatten sonra gelen hastalara kayıtsız olarak bakıldığına dikkat çekildi.

Bu durumun, hasta verilerinin kaybına, tetkik sonuçlarında karışıklık ve gecikme riskine neden olabileceği; ayrıca ileri merkeze sevk gerektiren durumlarda ve adli/hukuki süreçlerde sorunlar yaratabileceği ifade edildi.

Gürkut, “Bu çağda kayıtsız hasta bakılması kabul edilebilecek bir şey değildir.

Acil servislerde hastalar için danışmanlık yapacak görevli, hasta ve tahlil numunelerini taşıyacak portör, güvenlik görevlisi gibi yardımcı personelin eksiksiz ve yeterli sayıda bulunması son derece önemlidir.” dedi.

Hayati Öneme Sahip Hızlı Müdahale ve Triyaj

Acil servise başvuran hastaların bazılarının “dakikalar içinde kaybedilebilecek” ciddiyette olduğu vurgulandı.

Tüm hastaların triyaj yöntemiyle ön değerlendirmeden geçirilerek, hangisinin öncelikli bakılması gerektiğinin belirlenmesinin hayati önemde olduğu kaydedildi.

Bu amaçla, bir sağlık profesyonelinin triyaj yapmasının gerekliliği belirtildi.

Acil tıp hizmetlerinin, uzman ve yeterli sayıda kadrolarla, yeterli hemşire, personel, teşhis ve tedavi olanaklarıyla donatılmış tam teşekküllü hastanelerde verilmesi gerektiği ifade edildi.

Tıp-İş, acil servislerdeki hizmetlerin ertelenemeyeceğini ve her türlü eksiklik ve aksaklığın bedelinin sakatlık veya can kayıpları ile ödeneceğini bir kez daha vurguladı.

Sağlık Bakanlığı ve Hükümete Çağrı

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin, artan nüfus ve derinleşen yoksulluğun da etkisiyle giderek artan talep karşısında yetersiz kalan sağlık sistemindeki sorunları çözmek için acilen harekete geçmeleri gerektiği ifade edildi.

BU HABER SENİN İÇİN  "Barış için Birlik" AB-UWC Gençlik Liderliği Forumu eylül ayında Lefkoşa'da yapılacak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ