Vergi Denetim Kurulu’ndan 120 Milyar Lira Kamu Alacağı Rekoru

Vergi Denetim Kurulu, kamu alacakları konusunda tarihi bir rekora imza attı. 120 milyar lira tutarındaki bu alacak, mali disiplinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Detaylar için makalemizi okuyun.

Vergi Denetim Kurulu’ndan 120 Milyar Lira Kamu Alacağı Rekoru

Vergi Denetim Kurulu’ndan Rekor Kamu Alacağı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği vergi incelemeleri sonucunda, gecikme faizleri hariç olmak üzere 120 milyar lirayla tarihi bir kamu alacağının tahakkuk ettirilmesini sağlamıştır.

Bu süreçte, VDK, büyük mükellefler, yüksek gelir beyan etmeyen lüks tüketiciler, sosyal medya fenomenleri ve IBAN aracılığıyla vergisiz tahsilat yapanlar gibi birçok kesime yönelik kapsamlı denetimler gerçekleştirmiştir.

Ayrıca, kuyumculuk ve demir-çelik sektörleri başta olmak üzere birçok sektörde sayım işlemleri yürütülmüştür.

Denetimlerin Başarıları

VDK’nın yıl boyunca gerçekleştirdiği denetimlerin sonuçları oldukça dikkat çekicidir.

Vergi incelemeleri sonucunda tespit edilen 159,75 milyar lira matrah farkı üzerinden, 40,02 milyar lira vergi tarh edilmiş ve 80,41 milyar lira ceza kesilmiştir.

Gecikme faizleri hariç, vergi incelemesi yoluyla tahakkuk ettirilen kamu alacağı 120 milyar liraya ulaşmıştır.

Bu rakam, VDK’nın inceleme yoluyla kamuya sağladığı gelirler açısından bir rekor niteliği taşımaktadır.

Bakanlığın vergi denetimlerinin temel odak noktası ise kayıt dışılıkla mücadele olmuştur.

Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele

Hazine ve Maliye Bakanlığı, maliyetlerinde görülen artışlar olmaksızın fiyatlarını artıran ancak bu artışı vergi gelirlerine yansıtmayan mükelleflere yönelik yoğun denetimler gerçekleştirmiştir.

Denetim ekipleri, 2023 yılı itibarıyla mükelleflerin beyan ettiği matrahın 3,45 trilyon lirasını incelemiş ve 18,6 milyar lira tutarında vergi tarh edilmiştir.

Geçen yıl incelenen matrah tutarı ise 1,19 trilyon lira olarak belirlenmiş ve tarh edilen vergi 40,02 milyar liraya ulaşmıştır.

Bu rakamların artışında, kazançlarını beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflere yönelik yapılan incelemelerin büyük etkisi olmuştur.

İzaha Davet Uygulaması

Bakanlık, geçen yıl “izaha davet” yöntemi ile de etkin bir şekilde hareket etmiştir. 2024 yılında incelemeler sonucunda izah vermesi istenen mükellefler, vergi matrahlarını yaklaşık 17 milyar lira artırarak, izah yoluyla artırılan vergi rakamı 2,25 milyar liraya ulaşmıştır.

BU HABER SENİN İÇİN  Maliye Bakanı Özdemir Berova'nın 2024 Bütçesi ve Borçlanma Stratejileri Üzerine Açıklamaları

Ayrıca, vergi müfettişleri, ülke genelinde vergi dairelerinde gerçekleştirdikleri teftişlerde tespit ettikleri hususlarla 1,6 milyar lirayı Hazine’ye kazandırmıştır.

Tahakkuk ettirilen veya tebliğ edilen vergi ve ihbarnamelerle bu rakamalara 21,9 milyar lira eklenmiştir.

Tahsilde Başarılar

Teftişlerle birlikte yürütülen hasılat hızlandırma çalışmaları sayesinde, VDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı ortaklaşa mükelleflere ulaşarak yaklaşık 124 milyar liranın tahsilini sağlamıştır.

Hedef: Dürüst Mükellefler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazancına rağmen düşük vergi ödeyen ya da hiç ödemeyen mükelleflere yönelik denetimlerin sonuç verdiğini belirterek, “Denetimlerimizde, kazancını kayıt dışı bırakan mükelleflerin üzerine titizlikle gidiyoruz.

Gerekli denetim ve yoklama çalışmaları, tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edecek. Çok kazandığı halde düşük beyanda bulunan ve kayıt dışı olanlardan vergi almak için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve bu yıl da aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

Vergide adalet ve etkinlik, temel ilkemiz olmaya devam edecek.” şeklinde ifade etmiştir. Şimşek, kayıt dışı ekonomi ile her alanda etkili yöntemlerle mücadele ettiklerini vurgulayarak, dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını sözlerine eklemiştir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ