Yeni GAP Eylem Planı ve Ekonomi Yönetimi Üzerine Değerlendirmeler

Yeni GAP Eylem Planı’nın ekonomik etkileri ve yönetim stratejileri üzerine derinlemesine değerlendirmeler. Bölgesel kalkınma, sürdürülebilirlik ve ekonomik büyüme açısından önemli analizler ve öneriler.

Yeni GAP Eylem Planı ve Ekonomi Yönetimi Üzerine Değerlendirmeler

Ekonomi Yönetimi ve GAP Eylem Planı Üzerine Değerlendirmeler

Ekonomi yönetimi, Yeni GAP Eylem Planı’nın istişaresinin ardından ve bu yılın son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından, gazetecilerle bir araya gelerek, gündeme dair önemli soruları yanıtladı.

Kacır, burada yaptığı açıklamalarda GAP Eylem Planı’nın geniş bir paydaş ağıyla hazırlandığını ve birçok projenin büyük ölçüde Tarım ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm gibi bakanlıklar tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kacır, planda iddialı hedefler belirlediklerinin altını çizerek, “Bölgeye, AK Parti iktidarları döneminde toplamda 1 trilyon 40 milyar lira kamu yatırımı yapıldı.

Bu plan çerçevesinde, 2028’e kadar 198 projeye, 496 milyar lira daha yatırım yapmayı öngörüyoruz.

Böylelikle kişi başına gelir artışının 49 bin lira yani yaklaşık 1350 dolar olmasını ve tarım sektöründe 570 bin ilave istihdam sağlanmasını hedefliyoruz.” diye belirtti.

Kacır, programla buraya ayrılacak kaynakların üçte ikisini, programın beş ana projesine aktarmayı planladıklarını ifade etti.

Bu projelerin başında sulama projeleri geldiğine dikkat çekerek, “Büyük ölçekli sulama projelerinde ciddi bir ilerleme kaydettik.

Silvan Barajı başta olmak üzere birkaç önemli yatırım önümüzdeki dönemde tamamlanacak.

Sulama programına 2028 yılına kadar 214 milyar lira kaynak aktarılacak.” dedi.

Tarımda hassas dönüşüm programına 64 milyar lira ayırdıklarını belirten Kacır, “Bu programda özellikle akıllı tarım uygulamaları ve tarımda dijitalleşmenin yaygınlaştırılmasını hedefleyen projeler yer alıyor.

Farklı toplum kesimlerinin, kooperatiflerin, kadın ve genç girişimcilerin kalkınmaya entegrasyonunu hedefleyen GAP Entegre 2.0 Projesi, turizm odaklı ekonomik dönüşüm projeleri ve emek yoğun sektörlerde dönüşüm projeleri de programın diğer temel unsurlarını oluşturuyor.” diye ekledi.

Genç Nüfusun İstihdamı ve Kalkınma Hedefleri

Kacır, bazı şehirlerde genç nüfus yaş ortalamasının 23-24’e kadar düştüğünü belirterek, planın Türkiye’nin ortalama kalkınma seviyesine hızla yaklaşmasını, bölgedeki genç nüfusun burada istihdam edilmesini ve yaşamlarını burada devam ettirmelerini amaçladığını vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Heyetini Kabul Etti

Bu çerçevede, AK Parti iktidarları döneminde bölgedeki 9 şehirde 20 organize sanayi bölgesi (OSB) kurduklarını ve buralarda 360 binden fazla ilave istihdam oluşturduklarını ifade etti.

Kacır, “Bu bölgeye, 6.

Bölge dediğimiz Türkiye’deki en ileri yatırım teşviklerini sağlıyoruz. 6. kademedeki şehirlerimizde yeni yatırımlardan 12 yıl sigorta primi işveren, 10 yıl sigorta primi işçi hissesi alınmıyor.

Bu durum, yeni asgari ücretle birlikte her bir çalışan için aylık 7 bin 750 liralık bir destek anlamına geliyor.” diyerek, son dönemde düzenledikleri teşvik belgeleri ile 15 binden fazla yatırım için 1 trilyonun üzerinde yatırımı teşvik ettiklerini ve 710 bin istihdamın önünü açtıklarını belirtti.

Kacır, “Program hedeflerine ulaştıkça, bölgenin sadece Türkiye’nin değil, geniş bir coğrafyanın kalkınma lokomotifi olma sürecine tanıklık edeceğiz.” ifadesini kullandı.

KOBİ’ler İçin Destek Programı

Kacır, hazır giyim, tekstil, deri, ayakkabı ve mobilya sektörlerinde halihazırda 1 milyon 200 binden fazla kişinin istihdam edildiğini ve bu sektörlerin Türkiye’nin sanayileşme sürecinde kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Bu sektörlerin rekabet gücünü ve üretim kapasitesini korumayı hedeflediklerini belirten Kacır, “KOSGEB aracılığıyla, çalışan başına 2 bin 500 liraya kadar destek sunacağız.

Bu destek programı sade bir yapıya sahip olacak, karmaşık bir süreç öngörmüyoruz.” dedi.

Kacır, “Ana unsur, KOBİ’lerimizin 2024’ün son aylarındaki istihdam seviyesini korumasıdır.

Bu taahhüdü yerine getiren KOBİ’lerimize, her bir çalışan için bu dört sektörde aylık ödemeler yaparak 2 bin 500 liraya kadar destek vereceğiz.

Umarım bu program, sektörlerde markalaşma, tasarım ve AR-GE yeteneklerini geliştirirken istihdamı da koruyacaktır.” şeklinde konuştu.

KOBİ’lerin ocak ayında istihdamını korumaları durumunda, şubat ayında destek ödemesini alacaklarını söyledi.

Yeni Teşvik Sistemi Üzerine Planlar

Kacır, 2025 ajandalarında iki önemli konunun bulunduğunu belirterek, “Bunlardan biri yeni teşvik sistemi.

BU HABER SENİN İÇİN  Ömer Suay'dan Engellilere Yönelik Önemli Mesajlar

Bununla ilgili süreci Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile tamamladık. İnşallah önümüzdeki haftalarda bunu ilan edeceğiz.” dedi.

Yeni teşvik sisteminin ana yaklaşımının, mevcut teşvik sistemindeki etkinliği artırmak olduğunu vurgulayarak, “Emek yoğun sektörlerin genç nüfusa sahip illerde güçlü bir şekilde devam etmesini sağlarken, il-sektör eşleşmesini güçlendirmeyi hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

“Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile her bir ilin sahip olduğu ekonomik potansiyeli değerlendirip, Türkiye’de en ileri destekleri ve teşvikleri vereceğiz.

Ayrıca, özellikle son yıllarda hızlandırdığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ve HIT-30 gibi yüksek teknoloji ve yüksek katma değer odaklı programları yeni teşvik sistemimizde daha etkin bir şekilde destekleyeceğiz.” diyen Kacır, Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedefleriyle kalkınma sürecine daha güçlü bir katkı sunacak bir teşvik sistemi inşa etmeyi amaçladığını belirtti.

OSB’lerde Yapısal Reformlar

Kacır, OSB’lerde yatırım yerlerinin sanayicilerle buluşmasını hızlandıracak tedbirler aldıklarını belirtti. “Hedefimiz, Sanayi Alanları Master Planı’nı kamuoyuyla paylaşmak.

Mevcut sanayi alanlarımızın Türkiye’nin toplam yüz ölçümündeki payı yüzde 0,2 düzeyinde.

Tüm sanayi yatırımlarının ve sahip oldukları sanayi alanlarının toplam yüz ölçümündeki payı da yüzde 0,4’ün altında.

Bunu hızla büyütmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kacır, OSB’lerin ve endüstri bölgelerinin kuruluş süreçlerini hızlandırmayı ve yatırımcılarla yatırım yerlerinin buluşmasını kolaylaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Şehre Özel İstihdam Teşvikleri

Kacır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Tarım ve Orman bakanlıklarıyla birlikte kapsamlı veri setleri alarak Türkiye’nin gelecek 30 yıllık sanayi alanları yaklaşımını somutlaştırmaya çalıştıklarını bildirdi. Özellikle Samsun-Adana-Mersin hattı için de yakında önemli açıklamalarda bulunacaklarını belirtti.

Kacır, burada en önemli hedeflerinden birinin raylı sistemlerle entegre OSB’ler kurmak olduğunu vurgulayarak, “Bu, hem rekabet gücümüz hem de Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesi açısından kritik bir öncelik.

BU HABER SENİN İÇİN  Ekonomi Yönetimi ve Enflasyon Değerlendirmesi

Mevcut sistemde, özellikle 6.

Bölge’de istihdam teşvikleri çok etkin çalışıyor; ancak önümüzdeki dönemde sektör-şehir eşleşmesini güçlendirerek, her şehirde kendi potansiyeline uygun daha güçlü istihdam teşvikleri sunacağız.” dedi.

Bu sayede, hiç kimsenin dezavantajlı olmadığı ve herkesin kendi değerini değerlendirebildiği bir sistemi şehirlerimize ve ülkemize kazandırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ