Yılbaşı Öncesinde Kasapların Durumu ve Müşteri Beklentileri
Yılbaşı öncesinde kasapların durumu ve müşteri beklentilerini keşfedin. Talep artışı, fiyatlar ve taze ürünlerin önemi hakkında bilgiler edinin. Kasaplar için bu özel dönemin dinamiklerini anlamak için yazımızı okuyun.
Yılbaşı Öncesi Kasaplar Müşteri Yolu Gözlüyor
Yılbaşına sayılı günler kala, kasaplar müşterilerin kapısını çalmasını bekliyor.
Piyasanın gidişatından şikayet eden esnaf, yeni yıla birkaç gün kala işlerin canlanmasını umut ediyor.
Esnaf, eski yılbaşlarını mumla arıyor…
Yeni yıl yaklaşırken, kasapların durumu merak konusu oldu.
Esnaf, eski yılbaşı dönemlerinin çok daha canlı geçtiğini ifade ederek, şu anki durumun pek iç açıcı olmadığını belirtiyor.
Perakende satışların son zamanlarda %60 oranında düştüğünü söyleyen kasaplar, yeni yıl dolayısıyla işlerin biraz hareketlenmesini bekliyor.
“Alışveriş güneye kaydı…”
Uzun bir süredir ekonominin güneye kaydığını dile getiren kasaplar, “Sadece et değil, genel alışverişlerde de bu durum geçerli.
Bizler de güneyde alışveriş yapanlarla idare etmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullanıyorlar.
Emine Gül ÖZER
Ülkede yaşanan hayat pahalılığı ve alım gücünün düşmesi, hem vatandaşları hem de esnafı olumsuz etkiliyor.
Et satışlarının giderek güneyde yoğunlaşması nedeniyle zor günler geçiren kasaplar, yeni yıla birkaç gün kala piyasalarda bir canlanma olabileceğini umuyor.
Yılbaşı sofrasının vazgeçilmezi olan mangallık etler, bu dönemde yeniden gündeme gelmiş durumda.
Ancak, güneydeki et fiyatlarının daha uygun olmasından dolayı vatandaşlar, kasapların sokağından bile geçmez hale geldi.
Kasaplar, yeni yıl dolayısıyla et satma umudunu kaybetmiyor.
KIBRIS muhabirine içini döken kasaplar, ekonominin giderek güneye kaymasına sitem ediyor, “Buradaki et fiyatları aslında pahalı değil.” diyorlar.
Güneydeki etin 15 euro olduğunu savunan kasaplar, “Vatandaşımız yerli üretimi desteklesin.” çağrısında bulunuyor.
Kasapların Görüşleri
- Kermeoğlu Et Pazarı Sahibi Mehmet Kermeoğlu: “Şu ana kadar gelen giden yok, talep çok az.
Eski yılbaşlarına göre durum çok kötü. İnsanlarımız fiyatların yüksek olması nedeniyle güneyi tercih ediyor.
Et fiyatları bana göre pahalı değil.
Tüm kuzuyu 540 liradan tartıyorum.
Piyasada bir hareketlenme olsun diyerek sosyal medyadan ilanlar paylaşıyoruz.
Fiyatlar marketlere göre daha uygun.
Ama yine de vatandaşımız buradaki yerli etleri tercih etmiyor.”
- Işıklar Butik Kasap, Durdu Özdeğirmenci: “Vatandaş kasabın yolunu elbette unutmamıştır.
Ancak genel olarak çarşıda bir pahalılık söz konusu.
Girdi maliyetleri arttığı için ürünlerin fiyatları da yükseliyor.
Hükümetin bu durumu takip etmemesi, vatandaşın alışverişlerini güneyden yapmasına neden oluyor. Şu anda pek bir yılbaşı havası yok, umarım son günlerde bir hareketlenme olur.”
- Kırmızıgil Et Pazarı, Mehmet Gültekin: “Yılbaşı alışverişinin henüz başladığını söyleyemem.
Son 3-4 gün içinde yoğunluk yaşanabilir.
Geçen sene de aynı şekilde son günlerde bir hareketlilik olmuştu.
Piyasa normal seyrinde ilerliyor ama genel olarak güneydeki fiyat avantajı buraya yansımıyor.”
- Kamkam Et Pazarı, Ahmet Kamkam: “Yeni yıl öncesinde halkın ilgisi pahalılıktan dolayı oldukça az.
Müşteriler gelmiyor, fiyatlar halkın cebini yakıyor.
Belki son birkaç gün bir artış yaşanır ama genel olarak geçen seneye göre talep düşük.”
Kasap Fiyatları
- Kuzu Körpe: 600 TL
- Yarım Körpe: 560 TL
- Bütün Körpe Kuzu Kilo: 540 TL
- Tosun Kıyma: 650 TL
- Dana Döş Kıyma: 550 TL
- Kuzu Ciğer Takım: 600 TL
- Tosun Bonfile: 900 TL
- Biftek: 700 TL
- Koyun: 500 TL
- Dana Ciğeri: 450 TL
- Tosun Kuşbaşı: 650 TL
- Kuzu Pirzola: 700 TL
Market Fiyatları
- Kuzu Gerdan: 699 TL
- Kuzu Incik: 769 TL
- Kuzu Fırınlık: 759 TL
- Kuzu Kol: 749 TL
- Kuzu Böbrek Yatağı: 869 TL
- Kuzu Pirzola Kalem: 869 TL
- Kuzu Şiş: 949 TL
- Tosun Kıyma: 629 TL
- Tosun Biftek: 789 TL
- Tosun Kuşbaşı: 669 TL