Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın 2025 Hedefleri ve Yargı Reformu Açıklamaları
Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, 2025 hedeflerini ve yargı reformu konusundaki açıklamalarını paylaşıyor. Adaletin güçlendirilmesi ve yargı sisteminin modernizasyonu için belirlenen stratejiler hakkında bilgi edinin.
Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın Açıklamaları
Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, BRT’de yayınlanan 18.
Saat programında 2024 yılında yargının karşılaştığı sorunlar ve 2025 yılı hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özerdağ, “Şu anda KKTC’deki görevli yargıç sayımız 51.
Avrupa Konseyi ortalamalarına göre her yüz bin kişiye 22 yargıç düşmektedir.
Bu, yargıç sayımızın ne kadar düşük olduğunu açıkça göstermektedir,” dedi.
Bertan Özerdağ, 2025 yılı içerisinde Ceza Mahkemelerinde, özellikle Ağır Ceza Mahkemelerinde mahkeme sayısını artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Daha fazla yargıç alma imkanlarımız yaratılabilirse, ceza davalarının daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamayı hedefliyoruz,” diye ekledi.
Konuşmasında mahkeme binalarındaki eksikliklere de dikkat çeken Özerdağ, Yüksek Mahkeme olarak günümüz koşullarına uygun ve yargıç sayısının artma ihtimalini göz önünde bulundurarak yeni bir Yüksek Mahkeme binası inşa etmek için çalışmalara hız verdiklerini ifade etti.
Özerdağ, “Bina sorunlarının çözülmesi gereklidir. Özellikle Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa Kaza Mahkemeleri en yoğun olan mahkemelerdir.
Bu mahkemelerde şu anda daha fazla yargıç alımına imkan tanıyacak salon veya oda bulunmamaktadır.
Hedefimiz, 2025 yılı içerisinde daha fazla yargıç almamıza imkan tanıyacak alt yapı sorunlarını gidermektir.
Salon ve odaları temin edip gerekli bilgi işlem altyapılarını sağlayarak yargıçlarımızın görev yapabilmesi için imkanları hazırlamayı amaçlıyoruz,” şeklinde konuştu.
Yeni Yüksek Mahkeme Binasının bir iki yıl içerisinde inşa edilebileceğini belirten Özerdağ, “Yüksek Mahkeme olarak boşaltacağımız alanlar Kaza Mahkemesinde oda ve salon olarak kullanılacaktır.
Bu sayede Lefkoşa’da ileride iki Ağır Ceza Mahkemesinin oluşması gündeme gelebilir,” dedi.
Yargının hızlanması ve adaletin erken tecelli etmesi için yargıya gerekli önemin verilmesini talep eden Özerdağ, “Bütçeye bu yıl içerisinde binalarımız için 50 Milyon TL kaynak konuldu,” ifadelerini kullandı.
Özerdağ, ülkede suç türlerinin hangi alanlarda yoğunlaştığına ilişkin genel bir çalışma yapmayı planladıklarını açıkladı. “Bildiğiniz gibi uyuşturucu suçları, trafik suçları ve kişilere yönelik suçlar artmaktadır.
Bu suçlar, bölgelere göre zaman zaman değişiklik göstermektedir,” dedi.
Yüksek Mahkeme Başkanı, bir vatandaş olarak suç olaylarının neredeyse her gün manşetlerde yer almasından rahatsız olduğunu dile getirdi. Özerdağ, toplumsal olarak daha iyi günler görebilmek için sosyolojik çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. “Devletin, ülkede suçların nereden kaynaklandığını ve neden arttığını araştırması gerekiyor.
Bu konuda biz de gerekli katkıyı sağlamaya hazırız,” dedi.
Temel hedefin suçların önlenmesi olması gerektiğini belirtti.
Kamusal Denetim Üzerine Vurgular
Yüksek Mahkeme Başkanı, “Toplumsal olarak daha iyi bir noktaya gelebilmek için suçların nasıl önlenebileceği konusunda çalışmamız gerekir.
Bu, kamusal denetim, kişilerin kurallara uyma alışkanlığının geliştirilmesi ve toplumsal huzurun sağlanması üzerinde düşünmemiz ve çalışmamız gereken konulardır. İnşallah, hangi suçların nasıl meydana geldiği ve nasıl artış gösterdiği üzerinde bu yıl ciddi bir şekilde çalışılacaktır,” dedi.
Ülkede uyuşturucu suçlarının artış gösterdiğini gözlemlediklerini de kaydeden Özerdağ, “Uyuşturucu suçlarının neden arttığını, ülkemize nasıl girdiğini, gençlerimize ve çocuklarımıza nasıl ulaştığını tespit etmemiz gerekiyor.
Okullarda gerekli denetimlerin yapılması şart.
Kamu sektörünün kendi içinde denetimin daha etkin yapılması, kamu içerisinde oluşan suçların da ciddi şekilde azalmasına neden olabilir.
Bu tür çalışmalar, toplumda kurallara uyulmasının gerekliliğini daha da özümsetebilir,” şeklinde konuştu.
Mahkemelerle ilgili elektronik ve dijitalleşme konusundaki çalışmalara büyük bir ağırlık verdiklerini belirten Özerdağ, “Özellikle mahkemelerin web sitesini uluslararası standartlar seviyesine yükselttik.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer birçok mahkemenin standartlarına bakarak bilgi ve verileri güncelledik,” dedi.
Özerdağ, mahkemelerin daha hızlı ve daha iyi hizmet verebilmesi için teknoloji ve dijitalleşmenin ön planda tutulduğunu vurguladı.
Yüksek Mahkeme Başkanı, 2025 yılı içerisinde eczacılarla ilgili ve sahte diplomalarla ilgili yargılamaların devam edeceğini ve sonuçlanacağına olan inancını dile getirdi.
Savunmasız Tanıklarla İlgili Yasal Çalışmalar
2025 yılında Yasama ve Yürütmeden yargının beklentilerine ilişkin bir soruya yanıt veren Özerdağ, “Özellikle ülkenin yasalarının hızlı bir şekilde çıkarılması ve yürütme açısından ekonomik sorunların üzerine gidilerek daha etkin çözümler üretilmesini bekliyorum,” dedi.
Son günlerde savunmasız tanıklarla ilgili haberlerin artması üzerine de Özerdağ, “Savunmasız tanıklarla ilgili gerekli yasal çalışmanın ivedi olarak yapılması ve gerekli uygulamaların başlatılması şart,” dedi.
Savunmasız tanıkların devletin güvencesi altında olması gerektiğini vurgulayan Özerdağ, “Bu konuda, mahkemeye intikal etmiş suçlarla ilgili tanıkların, özellikle çocuklar, kadınlar ve tehdit altında olan kişilerin korunması için gerekli yasal çalışmaların yapılması kaçınılmazdır.
Aksi takdirde ceza yargılamasının temeli olan gerçeklerin ortaya çıkması engellenir ki bu da toplum için büyük bir sorun oluşturur,” ifadelerini kullandı.