Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın 2024 Beklentileri ve Bankacılık Sektöründeki Gelişmeler

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 2024 yılı için bankacılık sektöründeki beklentilerini ve gelişmeleri paylaşıyor. Sektördeki yenilikler, stratejiler ve ekonomik etkiler üzerine kapsamlı bir değerlendirme.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın 2024 Beklentileri ve Bankacılık Sektöründeki Gelişmeler

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın Açıklamaları

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliği ve istikrarı açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı. 2025 yılına dair beklentilerinin, makro ekonomik dengelerin daha da güçleneceği yönünde olduğunu belirten Çakar, bankaların performansında reel bir iyileşme olacağına inandığını ifade etti.

Çakar, “Bankacılık Söyleşileri” kapsamında yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de enflasyonla mücadele için uygulanan ekonomi programının, güçlü bir eşgüdümle hayata geçirilmesinin olumlu sonuçlar doğurmaya başladığını aktardı.

Bu programın başarılı çıktılarının arasında enflasyon beklentilerinde iyileşme, finansal istikrarın güçlenmesi, ekonomik güven endeksinde artış, büyümede normalleşme ve iç-dış talep dengesinin yeniden sağlanması gibi unsurların bulunduğunu söyledi.

Çakar, sıkı para politikası ve mali disiplin uygulamalarının fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda etkili bir şekilde devreye alındığını vurguladı. İç talepteki yavaşlamanın, ekonomide büyüme dinamiklerinde yapısal değişiklikler getireceğini belirten Çakar, ihracatın gelecekte büyüme kompozisyonunda daha belirgin bir rol oynayacağına dikkat çekti.

  • Tarım, enerji, imalat ve sanayi gibi stratejik sektörlerin öneminin artacağı öngörülmektedir.
  • Bu alanlara yönelik teşvik ve yatırımlar, sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek.
  • İç talepteki yavaşlama ile birlikte tasarruf eğilimlerinin artması, finans sektöründe kaynak arzını artıracaktır.

Türkiye’nin temel ekonomik gelişim alanlarındaki güçlü performansının, yabancı yatırımcıların ilgisini artırdığına dikkat çeken Çakar, 2024 yılı itibarıyla bankacılık sektörü ve firmaların yurt dışından finansmana erişiminde önemli başarılar elde edildiğini kaydetti. 2024’te beklenen olumlu gelişmelerle birlikte, enflasyon beklentilerinde de ciddi iyileşmeler yaşanacağını ifade etti.

Banka bilançolarındaki TL payının önemli ölçüde arttığını ve dolarizasyonda belirgin bir gerileme kaydedildiğini belirten Çakar, bankacılık sektörünün, uygulanan ekonomi programının etkinliğine önemli katkılar sağladığını vurguladı. 2024 itibarıyla, makro ihtiyati önlemlerin ve likidite yönetimine yönelik tedbirlerin kullanıldığına dair işaretler gördüklerini söyledi.

BU HABER SENİN İÇİN  Türkiye ve KKTC Arasındaki İktisadi İşbirliği ve Projeler

Kredi Yönetimi ve Sektör Performansı

Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün 2024 yılında dengeli ve sağlıklı bir bilanço yapısını sürdürdüğüne dikkat çekti.

Sektörün aralık ayı verilerini paylaşan Çakar, şunları dile getirdi:

  • Bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin milli gelire oranı yüzde 76 seviyesine ulaştı.
  • Aktif büyüklüğü 31 trilyon lirayı aştı, aktiflerin yüzde 62’si ve kaynakların yüzde 60’ı TL cinsinden gerçekleşti.
  • Ana fonlama kaynağı olan mevduat toplamı 18,6 trilyon liraya ulaşarak, bilançodaki payı yaklaşık yüzde 60 seviyesine geldi.
  • Toplam kredi hacmi 15 trilyon TL civarında olup, aktifler içindeki payı yüzde 51 seviyesindedir.

Seçici kredi politikası ile imalat sanayisinin payının 6 puan, tarım sektörünün payının ise 3 puan arttığını belirten Çakar, kredi büyümesinin devam etmesini beklediklerini aktardı.

Kredilerin doğru yönetildiğini ve kredi kalitesinin yüksek olduğunu ifade eden Çakar, tahsili gecikmiş alacak oranının yüzde 1,9 olduğunu belirtti.

Gelecek Beklentileri ve Yeşil Finansman

2025 yılına dair beklentilerini paylaşan Çakar, bankacılıkta bilanço ve temel kalemlerdeki artış beklentisinin yüzde 30 civarında olduğunu söyledi.

Düşmesi beklenen faizlerin sektörün net faiz marjına olumlu katkı yapacağını ve net faiz gelirinin artacağını ifade etti. Çakar, “Sektörde yeşil finansmana ayrılan kredi oranının artırılması gerektiği açıktır.” dedi.

Yeşil dönüşümün teşvik edilmesi amacıyla “yeşil varlık oranı” hesaplanması uygulamasının, bu dönüşümü hızlandıracak etkili bir araç olabileceğini belirten Çakar, dijitalleşmenin sektör stratejilerinin merkezinde yer alacağını vurguladı.

Müşteri deneyiminin daha da ileri taşınacağını, ayrıca taşınabilir kişisel cihazlar ve biyometrik teyitler kullanılarak yapılan işlemlerin artacağını ifade etti.

Çakar, bankalar ile yeni hizmet sağlayıcı şirketler arasındaki rekabetin ve iş birliğinin güçleneceğini, açık bankacılık işlemlerinin genişleyeceğini belirtti.

Ekonominin büyümesiyle birlikte bankaların ve finansal sektörün de büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

BU HABER SENİN İÇİN  Ekonomi Yönetimi ve Enflasyon Değerlendirmesi

Son olarak, “Öngörülerimizdeki iyileşme, geleceğe daha ümitli bakmamızı sağlıyor.

Her zaman olduğu gibi, ülkemize en iyi şekilde hizmet etmenin gayreti içinde olacağız.” ifadelerini kullandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ