Ziraat Bankası’nın 2024 Yılı Ekonomik Katkıları ve Hedefleri
Ziraat Bankası’nın 2024 yılı ekonomik katkıları ve hedefleri hakkında detaylı bilgiler edinin. Bankanın tarım sektörüne olan etkisi, finansal destek projeleri ve ülke ekonomisine katkılarıyla ilgili güncel verileri keşfedin.

Ziraat Bankası’nın 2024 Yılı Ekonomik Katkıları
Ziraat Bankası, 2024 yılı itibarıyla ekonomiye sağladığı kaynak miktarını 2,7 trilyon TL’si nakdi, 1,1 trilyon TL’si gayrinakdi krediler olmak üzere toplamda 3,8 trilyon TL’ye ulaştırmıştır.
Bu dönemde bankanın bilanço büyüklüğü, bir önceki yılın sonuna kıyasla %42 oranında artarak 5,4 trilyon TL seviyesine çıkmıştır.
Böylece, Ziraat Bankası’nın dolar bazında aktif büyüklüğü 150 milyar dolar, kredi büyüklüğü ise 100 milyar doların üzerine çıkmıştır.
Toplam mevduat hacmini 3,6 trilyon TL’ye yükselten Ziraat Bankası, Türk Lirası ağırlıklı bilanço ile kaynak yapısını güçlendirmiştir.
2024 Yılında Yurt Dışından İlave Kaynak Sağlama
Ziraat Bankası, 160 yılı aşan köklü geçmişi ve Türkiye’nin en geniş muhabir ağına sahip olmasıyla 2024 yılında yurt dışından ilave 7,6 milyar dolar kaynak temin ederek bu alanda en fazla finansman sağlayan banka olmuştur.
Bu hamle ile bankanın bu kalemdeki toplam büyüklüğü 19 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.
Ziraat Bankası, 2024 yılında ihracatın finansmanında da sektörün lider bankası konumunu sürdürmüştür.
Ayrıca, Ziraat Bankası, ülkemizin dış ticaretinin %20’sine aracılık etmiştir.
Tarım Sektöründe Öncü Rol
Ziraat Bankası, ana misyonu olan tarım sektöründe %70’in üzerinde pazar payı ile üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sağlama konusunda kararlılığını sürdürmektedir.
Tarım kredilerinin büyüklüğü son 5 yılda 9 kat artarak 2024 yılında 600 milyar TL’yi aşmıştır.
Tarım finansmanının sağlanmasında, gençlerin ve kadınların desteklenmesi, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, güneş enerjisinin kullanımına yönelik kredi ürünlerinin tasarlanması, yerli üretimin teşvik edilmesi, mekanizasyon ve ileri teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması gibi konular öncelikli hedefler arasında yer almaktadır.
Ayrıca, depolama, işleme ve pazarlama süreçlerinin desteklenmesi ile güvenli ve sürdürülebilir gıdaya erişimin kolaylaştırılması, tarımın verimliliğinin ve katma değerinin artırılmasına katkı sağlamaktadır.
Genel Müdür Alpaslan Çakar’dan Değerlendirme
Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, konuya ilişkin değerlendirmelerinde şunları belirtmiştir: “Bankacılık sektörünün birçok alanında lider bankası olan Ziraat Bankası, ekonomimize en yüksek katma değeri sunmak amacıyla kaynaklarını reel sektörün finansmanına yönlendirmeye devam etmektedir. Öncelikli olarak tarım, yatırımlar, istihdam, üretim, ihracat ve KOBİ’leri destekleyerek kredi ağırlıklı büyümeyi sürdürmekteyiz.”
Sektörün En Karlı Bankası
Uluslararası bankacılık normlarına uygun olarak faaliyet gösteren Ziraat Bankası, 2024 yılında özkaynak karlılığını %27, aktif karlılığını ise %2,2 seviyesine ulaştırmıştır.
Sürdürülebilir karlılık ile büyümeyi hedefleyen Ziraat Bankası, sağlam ve dengeli bilanço yapısı ile ekonomimize büyük katkılar sağlamaya devam etmektedir.
Bu bağlamda, 2024 yılını sektörün en yüksek kar rakamı olan 100,6 milyar TL ile tamamlamıştır.
Ziraat Bankası, sektörün en yaygın hizmet ağı ile finansal hizmetleri müşterilerine ulaştırırken, müşteri memnuniyetini ve verimliliği artırmaya yönelik yatırımlarına devam etmektedir.
Dijital Bankacılık ve Gelecek Vizyonu
23 milyonun üzerinde müşterisinin aktif olarak kullandığı Ziraat Mobil uygulaması ile kesintisiz hizmet sunmaya devam eden Ziraat Bankası, şube dışı kanalların payını %96 seviyesine çıkarmıştır.
Bankacılık sektörünün geleceğine yatırım yapmaya devam eden Ziraat Bankası, dijital bankacılık alanında yeni girişimleri olan Ziraat Dinamik ve ödeme sistemleri alanındaki iştiraki Ziraat Pay için faaliyet izinlerini almıştır.
Ayrıca, yakın zamanda devreye girecek olan Ziraat Leasing ile Ziraat Finans Grubunun kapsamını genişletmiştir.
Global Banka Vizyonu
Genel Müdür Alpaslan Çakar, “Yurt dışında Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Afrika’dan Asya’ya 20 ülkeye ve 127 noktaya ulaşmış bir hizmet ağına sahip olan Ziraat Bankası, Türk girişimcilerin aktif olduğu potansiyeli yüksek yeni pazarlarda da hizmet ağını genişletmeye kararlıdır.
Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’daki hizmet noktalarımızdan sonra Cezayir’de de faaliyete geçerek uluslararası yaygınlığımızı artırdık.” ifadelerini kullanmıştır.
Ziraat Bankası, Türkiye’nin lider ve en sevilen bankası olarak, 2025 yılında da tüm müşterilerinin yanında yer alarak ülkemizin gelişimine katkı sunmaya ve bir bankadan daha fazlası olmaya devam edecektir.