2024-2025 Adli Yılı Açılışı Töreni

2024-2025 Adli Yılı Açılışı Töreni, hukuk camiasının bir araya geldiği, adaletin ve hukukun öneminin vurgulandığı özel bir etkinliktir. Bu yılki açılışta yeni hedefler, reformlar ve adaletin geleceği üzerine önemli konuşmalar yapılacak.

2024-2025 Adli Yılı Açılışı Töreni

2024-2025 Adli Yılı Açılışı

Bugün, Lefkoşa Açık Öğretim Fakültesi’nde düzenlenen muhteşem bir törenle 2024-2025 Adli Yılı resmen açıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, Ana Muhalefet Partisi Başkanı Tufan Erhürman ve birçok bakan, milletvekili ile hukukçu katılım sağladı.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nden Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Rıdvan Güleç ve eşi Zekiye Güleç, Adalet Akademisi Daire Başkanı Uğur Parlak ile Azerbaycan İdari Dava Dairesi Başkanı Xagani Mammadov da törene katılarak bu önemli güne katkı sağladılar.

Tören, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Ardından, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Barosunu temsilen Baro Konseyi Başkanı Hasan Esendağlı ve Başsavcı Sarper Altıncık birer konuşma gerçekleştirdiler.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında, KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, hukukun üstünlüğüne olan saygının önemini dile getirdi. İnsan haklarının korunması için birlik ve beraberlik içerisinde mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Tatar, ülke için önemli bir kurum olan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından uygunluğunun teyit edildiğini belirtti.

Ayrıca, komisyonun etkinliğinin ve ulaşılabilirliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ ise, KKTC’nin daha güçlü bir yapıya kavuşması ve toplumsal refahın artması için yargı bağımsızlığına saygı gösterilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Yargı kararlarına uyulmasının önemine değinen Özerdağ, bireylerin adalet sistemine olan güveninin güçlendirilmesi için kamusal alanda denetimin önemli olduğunu ifade etti. “Denetim sonrası kurallara uymayanların yargı denetimine tabi tutulması zorunludur” dedi.

Başsavcı Sarper Altıncık, Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün mahkumların rehabilitasyonuna katkı sağlamadığını belirterek, şartlı tahliye kurallarının, verilen cezaları anlamsız hale getirmeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Gönüllü Acil Müdahale Birimleri Projesi Girne'de Hayata Geçiyor

Altıncık, nüfusa oranla suç oranının yüksek olduğunu ve bu artışın önüne geçilemediğini vurguladı.

Baro Konseyi Başkanı Hasan Esendağlı ise, keyfi uygulamalara izin verilmesi durumunda hukuki istikrar ve güvenliğin sağlanamayacağını belirtti.

Kamu yönetiminde liyakat ilkesinin adil bir şekilde uygulanmadığını savunan Esendağlı, GKRY’de taşınmaz mallara yönelik yapılan tutuklamaları hatırlatarak, Kıbrıs sorununa çözüm üretilmeden bireylerin mülkiyet haklarının ihlal edilmesinin hukuken geçerli olmadığını ifade etti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ