4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde Farkındalık ve Önleme
4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde kanserle mücadele konusunda farkındalık yaratmak ve önleme yöntemlerini keşfetmek için önemli adımlar atıyoruz. Sağlık, bilgi ve destekle kanserle savaşın önünü açalım.

Sağlık Bakanı Dr.
Hakan Dinçyürek, 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, kanserle mücadelede eğitim ve farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı.
Bu tür etkinliklerin bireyleri harekete geçirmekte kritik bir rol oynadığını belirterek, önlenebilir ölümlerin önüne geçmek için atılan adımların hayati olduğunu ifade etti.
Dinçyürek, kanser risk faktörleri arasında yer alan tütün ve tütün ürünleri kullanımı, aşırı kilolu olmak, yetersiz fiziksel aktivite, meyve ve sebze tüketiminin azlığı ve alkol tüketimi gibi alışkanlıkların, kanser vakalarının üçte birini oluşturduğuna dikkat çekti.
Bu risk faktörlerinin değiştirilmesi ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin, kanser riskini önemli ölçüde azalttığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri için tarama programları önerdiğini belirten Dinçyürek, bu programların bütüncül bir sağlık sistemi için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Erken Tanı Kanser Tarama Merkezleri ve çeşitli sağlık kuruluşlarında, kadınlar için rahim ağzı ve meme kanseri taramaları ile hem kadınlar hem de erkekler için kalın bağırsak kanseri taramalarının aktif bir şekilde uygulandığını ifade etti.
Kanserin tanı ve tedavisinde kaydedilen ilerlemelere rağmen, halk sağlığı açısından hala önemli bir sorun olmaya devam ettiğini belirten Dinçyürek, erken teşhisin kanserle mücadelede kritik bir faktör olduğunu kaydetti.
Bu bağlamda, Dünya Kanser Günü’nün farkındalığı artırmak ve toplumu bilinçlendirmek için büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
Halkı düzenli sağlık taramalarına katılmaya ve sağlıklarını korumaya davet etti.
Bakan Dinçyürek, uluslararası düzeyde belirlenen 2025-2027 Dünya Kanser Günü temasının “Benzersiz Birlik (United by Unique)” olduğunu aktararak, bu temanın kanser hastalarının ihtiyaçlarının bireysel olduğunu, ancak kanserden etkilenen bireylerin karşılaştığı zorlukların ve tedavi süreçlerinin ortak noktalar taşıdığını vurguladı.
“Kanserle mücadele bir maratondur” diyen Dinçyürek, bu maratona toplumun da aktif katılımının gerekliliğine dikkat çekerek, doğru bilgilere ulaşmanın, risk faktörlerinden korunmanın, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin ve düzenli taramalar yaptırmanın önemini vurguladı.
Dinçyürek, “Unutmayın!
Erken tanı ve doğru tedaviyle kanseri yenmek mümkündür.” diyerek sözlerini tamamladı.