Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan İngiltere’ye Kıbrıs Türk Halkı İçin Çağrı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere’ye Kıbrıs Türk halkının hakları için çağrıda bulundu. Tatar, uluslararası topluma adil bir çözüm için destek talep etti ve Kıbrıs’ın geleceği hakkında önemli mesajlar paylaştı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan İngiltere’ye Kıbrıs Türk Halkı İçin Çağrı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan İngiltere’ye Çağrı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere’nin Kıbrıs Türk halkına yönelik uyguladığı kısıtlamaların kaldırılması konusunda daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, “Değişen koşullar ve şartlar ışığında, siyasetini gözden geçirmesi kaçınılmazdır.” dedi.

Tatar, 22 Eylül’de New York’a gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında Kıbrıs meselesinin tarafı olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir görüşme yapmayı planladığını belirtti.

Bu görüşmede Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının teyit edilmesi için “direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt temas” taleplerinin karşılanmadan müzakere masasına oturmayacaklarını Guterres’e ileteceğini ifade etti.

İngiltere’nin Rolü ve Sorumlulukları

Tatar, İngiltere’nin başkenti Londra’daki resmi temaslarının ardından Anadolu Ajansı (AA) muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ziyaret kapsamında İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen bir resepsiyona katıldığını belirten Tatar, burada Kıbrıs Türklerine yönelik haksız izolasyon ve ambargonun kaldırılması gerekliliğini dile getirdi.

Türkiye’nin desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), egemen eşitlik temelinde müzakereler yoluyla Kıbrıs meselesine çözüm bulunabileceğine inandığını vurgulayan Tatar, KKTC’nin hiçbir dayatma ve kısıtlamayı kabul etmeyeceğinin altını çizdi.

Ayrıca, İngiltere’nin garantör ülke olarak sorumluluklarının bulunduğuna dikkat çekti.

Tatar, şu ifadeleri kullandı: “İngiltere’nin garantör devlet olarak Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan haksız ambargo, izolasyon ve birtakım kısıtlamaların kaldırılması için daha duyarlı olması gerekiyor.

Kıbrıs Türkü’nün sesine kulak vermesi önemli.

Değişen koşullar ve şartlar ışığında, siyasetini tekrar gözden geçirmesi şarttır.”

İyi Niyet ve Kıbrıs Sorunu

Tatar, konuşmasında ayrıca, İngiltere’de 4 Temmuz’da yapılan genel seçimlerin ardından İşçi Partisi’nin iktidara geldiğini hatırlatarak, İşçi Partisi’nin 2004’teki iktidarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Avrupa Birliği’ne (AB) üye olduğunu vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı'nın Liyakat ve Hukuki Güvenlik Üzerine Açıklamaları

Bu yanlış kararın üzerinden 20 yıl geçtiğini belirten Tatar, İşçi Partili eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un, GKRY’nin AB üyesi olmasının kendi bakanlığı dönemindeki en büyük pişmanlığı olduğunu dile getirdi.

Yeni hükümetin Kıbrıs politikasında hemen bir değişiklik beklemediğini ifade eden Tatar, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın kurumsal yapısının oldukça muhafazakar olduğunu ve GKRY ile ilişkilerinin bilindiğini kaydetti.

Tatar, “Hep iyi niyetimize rağmen Kıbrıs meselesine bir çözüm bulunamaması, bugün belki sayısı 1 milyondan fazla olan Kıbrıs Türkü’nü cezalandırmak için artık bir gerekçe değildir.

Gerekçeler ve şartlar değişmiştir.

Kıbrıs Türkleri iyi niyetini ortaya koymuştur.” dedi.

Direkt Talepler ve Müzakereler

Tatar, 22 Eylül’de New York’a yapacağı ziyaretin detaylarını aktararak, “Kıbrıs meselesinin tarafı olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme yapacağım.

Bu görüşmede Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının teyit edilmesi konusunda ‘direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt temas’ taleplerimiz karşılanmadan müzakere masasına oturmayacağımızı ileteceğim.” şeklinde konuştu.

İngiliz Üsleri ve Bölgedeki Tansiyon

Tatar, İngiltere ve ABD’nin, Kıbrıs Rum kesimindeki üslerini kullanarak İsrail’e silah ve istihbarat desteği sağlaması konusunu değerlendirirken, bu üslerdeki hareketliliğin Kıbrıs Adası’nı hedef haline getirebileceğini ifade etti. İngiltere’nin Kıbrıs’tan çekilirken iki egemen üs alanı aldığını hatırlatan Tatar, “Kıbrıs’ın ve bu üslerin Orta Doğu’daki katliamlara alet olunması, Kıbrıs’ın hayrına değildir.” dedi.

Tatar, ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın konuyla ilgili olarak, “Kıbrıs’ın hedef haline gelebileceği” şeklindeki sözlerini de hatırlattı.

Ayşenur Ezgi Eygi’nin Ölümü ve Duygular

Cumhurbaşkanı, Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ayşenur kızımızın katledilmesi, keskin bir nişancı tarafından vurulması asla kabul edilebilir bir şey değildir.

Ben de bundan büyük üzüntü duydum, öldürülmesini kınıyorum.

BU HABER SENİN İÇİN  Kıbrıs'ta Tutuklamalar ve Yasal İşlemler Üzerine Son Gelişmeler

Allah rahmet eylesin.

Mekanı cennet olsun.” dedi.

Tatar, ayrıca, “Bir yaşında ABD’ye gitmiş, oraya yerleşmiş.

Kendi demokratik hakkıyla eylemde bulunabilir.

ABD hükümeti de yapılanın çok büyük bir insanlık dışı hareket olduğunu açıklamıştır.

Ben de KKTC Cumhurbaşkanı olarak duyduğum büyük üzüntüyü Türk halkı ve dünyayla paylaşıyorum.

Kızımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Mekanı cennet olsun.” ifadelerini kullandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ