Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’ndan Acil Servisler İçin Açıklama

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, acil servislerin durumu hakkında önemli bir açıklama yaptı. Sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, acil servislerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’ndan Acil Servisler İçin Açıklama

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’ndan Acil Servisler İle İlgili Açıklama

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), bugün Lefkoşa Dr.

Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde, ülkedeki acil servislerin mevcut durumu ve sorunları konusunda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sendika, acil servislerdeki sorunların çözülmesi için hükümet ve Sağlık Bakanlığı’na çeşitli taleplerini yineledi.

Ayrıca, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Kıbrıs Türk Tabipleri Odası’ndan temsilciler de basın açıklaması sırasında Tıp-İş’e destek vermek üzere orada bulundular.

Tıp-İş Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Sendika Başkanı Özlem Gürkut, “Kamu hastanelerindeki acil servislerdeki sorunlar, halkın sağlığını riske atacak boyutlardadır.

Acil servislerdeki eksiklikler ve artan iş yükü, görevli hekimlerin mesleki hata yapma riskini artırmaktadır.” diyerek, Sağlık Bakanlığı’na acil servislerle ilgili çözüm üretmesi için bir aylık süre verdiklerini, ancak bu süre dolmasına rağmen herhangi bir adım atılmadığını belirtti.

Bir ay süresince, Sendika olarak Gazimağusa, Girne ve Cengiz Topel Hastanelerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini, bu hastanelerdeki sorunların hala çözülmediğini gözlemlediklerini aktaran Gürkut, “Bugün de Dr.

Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde genel bir değerlendirme yaptık.

Ne yazık ki burada da acil servis hizmetlerinin ve halkın alacağı sağlık hizmetinin iyileştirilmesine yönelik bir gelişme olmamıştır.” dedi.

Gürkut, “Oysa ki, Bakanlıkla yapılan bazı toplantılarda, çözümler yönünde adımlar atılacağına dair sözler verilmişti.

Ancak bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Sendikanın acil servislerdeki ve hastanelerdeki sorunları kamuoyuyla paylaşmak için acil servis önünde olduklarını belirten Gürkut, “Hükümeti ve Bakanlığı bu sorunları gidermek için bir kez daha göreve davet ediyoruz.” dedi.

Acil Sağlık Hizmetleri Ertelenemez

Tıp-İş Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Özlem Gürkut, Sendikanın hastanelerdeki sorunlar ile ilgili yürüttüğü eylemlilik kararı kapsamında, Gazimağusa, Girne ve Cengiz Topel hastanelerinde yaptığı tespitlerin ardından bugün de Dr.

BU HABER SENİN İÇİN  Spor camiası yasta! Süleyman Göktaş hayatını kaybetti

Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde genel bir değerlendirme yaptığını vurguladı.

Acil servislerin 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermesi gerektiğini belirten Gürkut, “Acil sağlık hizmetleri ertelenemez ve aksatılamaz.

Bu hizmetler, tam donanımlı ve yeterli uzman hekim kadrolarına sahip hastanelerde, yeterli ekipman, teşhis ve tedavi olanakları ile sağlanmalıdır.” dedi.

Günümüzde sağlık hizmetine erişim azaldıkça, acil servislere başvuru sayısının arttığını ifade eden Gürkut, “Acil servisler, bu artan talepleri karşılayacak durumda değildir.

Acil servislerdeki eksiklikler, halkın sağlığını tehdit edecek boyutlardadır.” diye ekledi.

Acil servislerdeki hekim eksikliklerine dikkat çeken Gürkut, “Bazı acil servislerde ekipler halinde çalışılması gerekirken, tek bir hekim nöbet tutmakta ve mesai dışı saatlerde hastanede acil nöbetçi hekimi dışında başka hekim bulunmamaktadır.

Lefkoşa dışında hiçbir acil serviste acil tıp uzmanı yoktur.

Diğer yandan, acil servislerde çalışan hekimlerin neredeyse tamamı sözleşmeli statüde olup, iş güvencesiz çalışmaktadır.” şeklinde konuştu.

Mesleki Hata Riski

Gürkut, bazı acil servislerde kayıt memuru ve güvenlik memuru eksikliği bulduğunu ve perifer hastanelerin eksiklikleri nedeniyle başvuran hastaları Lefkoşa’ya sevk etmek zorunda kaldığını ifade etti. “Bu eksiklikler, görevli hekimlerin de mesleki hata yapma riskini artırmaktadır.” diyen Gürkut, “Bütün bunları Sağlık Bakanlığı bilmiyor mu?

Tabii ki biliyor.

Bakanlığa acil servislerdeki sorunları gidermesi için verdiğimiz süre dolmuştur.” dedi.

Gürkut, Sendikanın Bakanlıktan taleplerini hatırlatarak, “Acil servis kadrolarının açılması, tüm acil servislerin kendi kadroları ile tüm vardiyalarını döndürebilecek hekim sayısına ulaşması, eksik tanı ve tedavi olanaklarının geliştirilmesi, eksik personelin tamamlanması, Gazimağusa Hastanesi’nde daimi uzman kadrolarının artırılması ve Girne ile Cengiz Topel hastanelerinde yatan hastalar için ayrı nöbetçi hekim olabilecek şekilde hekim sayılarının artırılması.” şeklinde sıraladı.

Hükümet ve Bakanlık Göreve Davet Ediliyor

BU HABER SENİN İÇİN  Sağlık Alanında Uluslararası İş Birliği ve Afet Müdahale Stratejileri

Gürkut, “Bu sorunları ve talepleri Sağlık Bakanlığı’na ilettik.

Aradan geçen süre zarfında hiçbir iyileşme olmadığını, tüm hastaneleri ziyaret ederek yeniden tespit ettik.

Sağlık Bakanlığı, hekim kadrolarının münhallerini ilan edeceğine, acil servislerde görev yapan hekim sayılarını artıracağına ve personel eksikliklerini gidereceğine dair sözler vermiştir.

Ancak bu sözler sadece sözde kalmış, vaatten öteye gitmemiştir.” dedi.

Gürkut, ayrıca, “Esas köklü çözüm; ülke nüfusuna ve hastanelere başvuran hasta sayısına uygun olarak yeni hastanelerin yapılması ve mevcut hastane binalarının inşaatlarının tamamlanmasıdır.

Kamu kaynaklarının sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi yönünde kullanılması gerekmektedir.” şeklinde ekledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ