Cumhuriyet Meclisi’nde Yüksek Yönetim Denetçisi Bütçesi Onaylandı
Cumhuriyet Meclisi, Yüksek Yönetim Denetçisi’nin bütçesini onaylayarak denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesine katkı sağladı. Bu onay, kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Cumhuriyet Meclisi’nde Yüksek Yönetim Denetçisi Bütçesi Kabul Edildi
Cumhuriyet Meclisi, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) için belirlenen 36 milyon 251 bin TL’lik bütçeyi oy birliğiyle kabul etti.
Bütçe görüşmelerine geçmeden önce, Genel Kurulda onaya ve bilgiye sunulacak konulara yer verildi.
Genel Kurulda, Serbest Liman’ın 2025 Bütçe Yasa Tasarısı ve Rekabet Kurulu’nun 2025 Bütçe Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmelerine dair tezkereler oy çokluğuyla kabul edildi.
Bakanlar Kurulu kararı ile Başbakanlığın 2023 Mali Yılı Bütçesi’nin 1 Ocak 2023 ile 30 Eylül 2023 arasındaki bütçe uygulama sonuçları da Meclis’in bilgisine sunuldu.
Ayrıca, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu’nun Larnaka’daki Türabi Tekkesi’ne ait mala ilişkin karar tasarısının yeniden incelenmek üzere geri çekilmesi Genel Kurulun bilgisine sunuldu.
Onaya ve bilgiye sunuşların ardından, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesi üzerinde görüşmelere başlandı.
CTP Milletvekili Ürün Solyalı’nın Açıklamaları
Ombudsman bütçesi üzerine söz alan CTP milletvekili Ürün Solyalı, iyi bir yönetim için bağımsız denetçilerin etkin bir şekilde görev yapabilmesinin önemine dikkat çekti.
Solyalı, Ombudsman’ın bağımsız ve özerk yapısının güçlendirilmesi, kurumsal ve fiziki yapısının iyileştirilmesi ile burada çalışan denetçi sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.
Bu konudaki verilen sözlerin yerine getirilmediğini savundu.
“Ülkede iyi bir yönetim yok, iyi olmayan yönetimin denetlenmesinde de zaafiyet var” diyen Solyalı, “Bu bağımsız kurumlar bizim için son derece önemlidir.
Yolsuzlukların, raporlamaların ve kötü tecrübelerin yaşandığı bu dönemde denetimlerin geciktirilmeden yapılması elzemdir” ifadelerini kullandı.
Solyalı, ülkede ciddi insan hakları ihlalleri olduğunu ve yasal altyapı eksiklikleri nedeniyle Ombudsman’ın gereken hareketi gösteremediğini belirtti.
Ombudsman’ın rapor sonuçlarının etkin olmasının da önemine değinen Solyalı, Meclis’te bu komitenin gerektiği gibi çalışmadığını ifade etti. “Verilen sözlerin tutulup tutulmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.
Solyalı, komitede Ombudsman bütçesinin oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlatarak, “Tüm alanlarda etkin ve yaptırım gücü olacak Ombudsman’a gerekli desteği vermek parlamentonun sorumluluğu olmalıdır” şeklinde konuştu.
Görüşmelerin ardından Ombudsman bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.