Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri: Küresel Etkiler ve Yapısal Reform Gerekliliği

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçe görüşmeleri, küresel ekonomik etkiler ve yapısal reform gereklilikleri üzerine derinlemesine analizler sunuyor. Bu süreçte atılacak adımlar, ülke ekonomisinin geleceğini şekillendirecek.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri: Küresel Etkiler ve Yapısal Reform Gerekliliği

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçesi Görüşmeleri

Cumhuriyet Meclisi’nde 403 milyon 467 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi hakkında görüşmeler devam ediyor.

Bu önemli bütçe görüşmelerine ilk olarakCTP Milletvekili Fikri Toros söz alarak başladı.

Toros, küresel ve bölgesel gelişmelerin Türkiye ve Kıbrıs üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, mevcut ekonomik durumun oldukça kırılgan olduğunu vurguladı. Ülkenin ekonomik yapısını dış şoklara karşı daha dayanıklı hale getirecek, reel ekonomiyi canlandıracak ve insanlara iş ile yatırım yapma olanakları sunacak yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mevcut siyasi koşullar altında, ülke ekonomisinin küresel gelişmelerden ziyade Türk Lirası’ndaki dalgalanmalar ve Türkiye ekonomisindeki değişimlerden daha fazla etkilendiğini belirten Toros, dalgalanan para birimi, yüksek enflasyon ve %60 seviyelerindeki faiz oranlarının işletmeler ve bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Gayri Safi Milli Hasıla’nın ya da milli gelirin artırılması için somut ekonomik hedefler belirlenmesi gerektiğini ifade eden Toros, “Kendi ayaklarımız üzerinde durmak ve kendi kendimize yeter hale gelmek istiyoruz.

Bu da kaynaklarımızı çok daha etkin bir şekilde kullanmamızla mümkün olacaktır” dedi.

Toros, ülkede hala önemli bir kayıt dışı ekonomi bulunduğunu belirterek, Ekonomi Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı ile iş birliği içinde bu konuya daha fazla önem vermesi gerektiğini ifade etti. “Bu konuda somut projelerle yön verilecek radikal müdahalelere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Vergi düzenlemelerinin kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve ekonomik büyüme için kritik bir gereklilik olduğunu belirten Toros, hükümetin bu yönde herhangi bir somut icraat göstermediğini dile getirdi.

Konuşmasında, Yabancıların Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Değişiklik) Yasası’na da değinen Toros, “Eğer bu yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanmış olsaydı, kamu maliyesine 5 yıl içerisinde 80 milyon sterlin gelir getirecekti… Rakamlara değil, ne demek istediğime odaklanın.

BU HABER SENİN İÇİN  Hristodulidis ve Guterres Arasında Kritik Görüşme

Bu yasa, ülkemize itibar kaybettirdi.

Kendi ayağımıza kurşun sıktık, bindiğimiz dalı kestik” şeklinde konuştu.

Toros, söz konusu yasanın bütçe görüşmelerinin ardından yeniden ele alınması gerektiğini savunarak, gelinen noktada ülkede büyük bir kaos yaşandığını, bunun sadece inşaat ve gayrimenkul sektörlerine değil, bu sektörlerle ticari ilişkisi olan birçok kesime de ciddi sıkıntılar yaşattığını belirtti.

Enerji alanında atılması gereken adımlara da değinen Toros, “Sözde Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde keşfedilen hidrokarbon kaynakları Kıbrıslı iki topluma aittir ve her iki toplumun da bu kaynaklar üzerinde hakları bulunmaktadır.

Bu enerji kaynaklarının üretime ve gelire dönüştürülebilmesi için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekmektedir” dedi.

Ayrıca, Ekonomi ve Enerji Bakanı’ndan bu yönde herhangi bir açıklama duymadığını da sözlerine ekledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ