Petrol Fiyatlarında Artış ve ABD Yaptırımları

Petrol fiyatlarındaki artış, küresel enerji piyasalarını etkilerken, ABD yaptırımları da bu durumu şekillendiriyor. Bu yazıda, petrol fiyatlarındaki yükselişin sebepleri ve ABD’nin uyguladığı yaptırımların etkileri ele alınıyor.

Petrol Fiyatlarında Artış ve ABD Yaptırımları

Petrol Fiyatlarındaki Artış

Petrol fiyatları, Rusya’nın petrol satışlarına yönelik uygulanan daha sert ABD yaptırımları ve yeni göreve gelen Trump yönetiminin olası ticaret tarifelerinin, küresel arz üzerinde oluşturduğu tehditler nedeniyle beş aylık zirve seviyelerine yaklaşmış durumda.

Brent petrol, önceki iki seansta yüzde 5’ten fazla artış gösterdikten sonra, varil başına 81 dolara yakın bir fiyattan işlem görürken, ABD ham petrolü ise 79 dolara yakın seviyelerde sabitlenmiş durumda.

ABD, Cuma günü Rusya’nın petrol endüstrisine yönelik şimdiye kadar uygulanan en agresif yaptırımları devreye sokarak, kilit ihracatçıları, sigorta şirketlerini ve 150’den fazla tankeri hedef almış durumda.

Aynı zamanda, 10 Avrupa ülkesi de daha sert kısıtlamalar için baskı yapmaya devam etmekte.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Kanada’da Alberta Başbakanı Danielle Smith, Florida’da başkanlık seçimini kazanan Donald Trump ile görüşmesinin ardından, Trump’ın görevi devralması durumunda petrol üzerindeki muafiyetleri kaldırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD’nin ham petrol ithalatının yarısından fazlası Kanada’dan, çoğunlukla Alberta bölgesinden gelmekte.

Ham petrol, ABD stoklarının düşmesi ve talebi artıran soğuk hava koşullarının etkisiyle, arz risklerinin yükseldiği ve sıkı piyasa koşullarının hâkim olduğu bir ortamda yıla güçlü bir başlangıç yapmış durumda.

Son ABD yaptırım paketinin tam etkisinin ne olacağı henüz netleşmemişken, Hindistan ve Çin’deki rafineriler de dâhil olmak üzere Asya genelindeki kullanıcıların, yedek petrol varilleri bulmak için daha uzak bölgelere yönelmek zorunda kalabileceği öngörülüyor.

ING Groep NV’de emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, “Son ABD yaptırımlarının Rus petrol ihracatı üzerindeki etkisi konusunda hâlâ çok fazla belirsizlik var.

Bu yaptırımlar, bu yıl beklediğimiz fazlalığı ortadan kaldırma potansiyeline sahip olsa da, piyasa oyuncuları bu yaptırımları aşmanın yollarını buldukça, kaybedilen gerçek hacimlerin muhtemelen daha sınırlı olacağı öngörülüyor.” ifadelerini kullandı.

BU HABER SENİN İÇİN  Zuckerberg'den Aşı Sansürü Üzerine Açıklamalar

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ