Dünyanın ilk 3D baskılı vegan somon balığı satışa çıktı

Dünyanın ilk 3D baskılı vegan somon balığı satışa çıktı

Geleceğimiz için mühim olabilecek bir adımla, 3D baskılı vegan somon balıklar artık Avusturya süpermarketlerinin raflarında yerlerini aldı.

Besin teknolojisi girişimi Revo Foods tarafınca üretilen ve “THE FILET – Inspired By Somon” (FİLETO – Somondan İlham Almıştır) isminde olan alternatif balık filetosunun, süpermarket raflarına ulaşan ilk 3D baskılı yiyecek olduğu söyleniyor.

Bir açıklamada, firmanın CEO’su Robin SimsaEndüstriyel ölçekte 3D besin baskısının dönüm noktasıyla beraber, gıdanın tam olarak müşterinin gereksinimlerine bakılırsa üretildiği bir çağ olan yaratıcı bir besin devrimine giriyoruz” dedi.

Öteki bazı ikame et ürünleri şeklinde, somon alternatifi de filamentli mantarlardan gelen mikoproteinden üretiliyor. Ürün çeşitli vitaminler ve esin almış olduğu hayvan şeklinde şeklinde omega-3 yağ asitleri içeriyor.

Ek olarak, aynı oranda düzgüsel somondakine bakılırsa daha azca olsa da, 100 gramında 9,5 gram ile protein açısından da kafi olduğu kabul ediliyor.

Revo Foods, 3D yazıcıdan geçirilmek suretiyle hususi olarak tasarlanmış mikoproteini geliştirmek için başka bir girişim olan Mycorena ile beraber çalıştı.

Araştırmacılar, lazerle pişirilmiş cheesecake’lerden laboratuvarda yetiştirilen etlere kadar çeşitli ürünler içeren 3D baskılı besin ürünleri üstünde birkaç senedir çalışıyorlar.

Yok oluş ve çevre sorunlarının çözümü 3D baskı mı?

Bu çabanın bir kısmı, basılı besin alternatiflerinin besin üretimini daha sürdürülebilir hale getirebileceği inancına dayanıyor.

Bilhassa balıkçılık endüstrisinde sürdürülebilirlik bir kaygı deposu.

Küresel balık stoklarının tahminen yüzde 34’ü aşırı avlanmaya maruz kalıyor ve balıklar, üreyebileceklerinden daha süratli yakalanarak nüfusları hızla azalıyor.

Bununla beraber emisyonlar da, küresel sera gazı emisyonlarının dörtte birinden fazlasını oluşturan besin üretiminde mühim bir problem olarak öne çıkıyor.

Bu emisyonların yüzde 31’i besi hayvanı ve balık çiftliklerinden, yüzde 18’i ise işleme ve nakliye şeklinde tedarik zinciri faktörlerinden kaynaklanıyor.

Revo Foods’un internet sayfasında bildirilene bakılırsa, vegan somon filetosunun üretiminde, geleneksel somon balığının yakalanması ve işlenmesi ile karşılaştırıldığında yüzde 77 ila 86 daha azca karbondioksit ve yüzde 95 daha azca tatlı su kullanılıyor.

Somon alternatifinin raflarda ne kadar taleple karşılaşacağı hemen hemen bilinmiyor.

Revo Foods, bu tür ürünlerin başarısının anahtarının “esnek pazara hitap eden emsalsiz bir tadı tekrardan yaratmakta yattığına” inanıyor.

Sadece bu ilk adımın sonucu ne olursa olsun, 3D baskılı gıdaların ticari olarak piyasaya sürülmesi, potansiyel olarak besin üretiminde yeni bir döneme işaret ediyor şeklinde görünüyor.

BU HABER SENİN İÇİN  Alperen Şengün yıldızlaştı; 12 Dev Adam eleme grubundan lider çıktı
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ