AB Dışişleri Bakanları, Rusya’ya Yaptırımları Uzatma Kararı Aldı
AB Dışişleri Bakanları, Rusya’ya yönelik mevcut yaptırımları uzatma kararı aldı. Bu adım, Avrupa’nın güvenliğini sağlamak ve uluslararası hukukun ihlallerine karşı durmak amacıyla alındı. Detaylar için tıklayın!

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’tan Önemli Açıklama
Birlik üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Brüksel’de gerçekleştirdikleri toplantıda önemli bir karar aldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya’ya yönelik yaptırımların yeniden uzatılması konusunda anlaştı.” ifadesini kullandı. Kallas, bu yaptırımların uzatılmasının, Moskova’nın savaş finanse etme kapasitesini azaltacağını vurgulayarak, “Rusya’nın, neden olduğu zararın bedelini ödemesi gerekiyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Alınan karar doğrultusunda, Rusya’nın Ukrayna’nın istikrarsızlaştırılmasına yönelik eylemleri nedeniyle ilk olarak 2014‘te başlatılan ve Şubat 2022‘de Ukrayna’ya yönelik saldırılar sonrasında genişletilen kısıtlayıcı tedbirlerin süresi 31 Temmuz 2025‘e kadar uzatılacak. Bu bağlamda, AB şimdiye kadar Rusya’ya karşı toplam 15 yaptırım paketi yürürlüğe koydu.
- Ticaret kısıtlamaları
- Finansal yaptırımlar
- Enerji sektörüne yönelik tedbirler (petrol ve kömür dahil)
- Sanayi ve teknoloji kısıtlamaları
- Ulaşım kısıtlamaları
- Çift kullanımlı ürünlerle lüks mallar üzerindeki kısıtlamalar
- Altın ve elmas ticaretine yönelik kısıtlamalar
Yaptırımlar arasında, deniz yoluyla taşınan ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT‘ten çıkarılması ve birçok yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da bulunmaktadır. AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum yer almaktadır.
AB’nin Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarının süresi, her 6 ayda bir uzatılmaktadır. Mevcut yaptırımların süresi, 31 Ocak 2025‘te sona erecekti. Yaptırımların uzatılması için ise üye ülkelerin oy birliği ile karar alması gerekmektedir. Ancak, enerji alanındaki endişeleri nedeniyle Macaristan, bir süredir bu yaptırımların uzatılmasına onay vermemekteydi.