AB Komisyonu’ndan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Açıklamaları
AB Komisyonu, sınırda karbon düzenleme mekanizmasını açıklayarak çevre politikalarında yeni bir dönemi başlatıyor. Bu mekanizma, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Detaylar için hemen okuyun!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İklim, Net Sıfır, Temiz Büyüme ve Vergiden Sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, Brüksel’de düzenlenen bir basın toplantısında, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Bu mekanizma, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal edilen mallar için ödenen karbon fiyatlarını eşitlemeyi hedefliyor ve 2026 yılının başında tam olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Hoekstra, CBAM kapsamındaki emisyonların büyük bir kısmının, ilgili şirketlerin yalnızca yüzde 20’si tarafından üretildiğini belirterek, bu durumun AB’nin CBAM uygulamasını en büyük ithalatçılarla sınırlama yönündeki değerlendirmelerini etkilediğini ifade etti.
Ayrıca, AB’de bürokrasinin azaltılması ve üretkenliğin artırılması amacıyla, birçok işletmeyi CBAM uyum sürecinden ve maliyet yükünden kurtarma çabalarının sürdüğünü vurguladı.
CBAM, çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen gibi karbon yoğun sektörlerde uygulanacak.
Bu aşamada, AB ithalatçılarının, ithal ettikleri ürünlerin hacmini ve üretim aşamasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlamaları gerekecek.
AB, 2026’da başlayacak nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için çalışmalarını ve bilgi toplamaya devam ediyor.
Çevre Politikaları Üzerine Düşünceler
2026 yılından itibaren ithalatçıların, ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmeleri gerekecek.
Eğer AB ile eşit seviyede bir karbon fiyat mekanizmasına sahip olunursa, fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.
Ancak, AB’nin CBAM uygulaması, başta ABD ve Hindistan gibi ülkeler olmak üzere birçok ülke tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.
Öte yandan, AB’deki şirketler, Birliğin sürdürülebilirlik ve çevre politikalarını genellikle karmaşık ve maliyetli buluyor.
Bu nedenle, AB Komisyonu, iş ortamını geliştirmek ve Avrupa’yı daha rekabetçi hale getirmek için çeşitli politikaların basitleştirilmesi üzerine bir paket üzerinde çalışıyor.
CBAM’de yapılacak olası değişiklik teklifinin de bu pakete dahil edilmesi bekleniyor.