ABD ile Kıbrıs Rum Kesimi Arasındaki Savunma İş Birliği ve Türkiye’nin Tepkileri

ABD ile Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki savunma iş birliği, bölgedeki dengeleri nasıl etkiliyor? Türkiye’nin bu duruma yönelik tepkileri neler? Detaylı analiz ve güncel gelişmeler için makalemizi okuyun.

ABD ile Kıbrıs Rum Kesimi Arasındaki Savunma İş Birliği ve Türkiye’nin Tepkileri

ABD ile Kıbrıs Rum Kesimi Arasındaki Savunma İş Birliğine Ankara’dan Tepkiler

ABD ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında gerçekleştirilen savunma iş birliği anlaşmasına yönelik olarak Türkiye’den gelen tepkilere Washington’dan yanıt geldi.

Yunan medyasına konuşan ABD Dışişleri kaynakları, anlaşmayı ABD’nin “stratejik çıkarı” olarak nitelendirerek “Türkiye’den özür dilemeyeceğiz”

Geçtiğimiz günlerde imzalanan bu savunma iş birliği, Türkiye’nin sert tepkisiyle karşılaştı.

Ankara’nın Washington yönetimine yönelttiği eleştirilere karşı ilk resmi açıklama, Yunan basını aracılığıyla geldi.

SKAI’nin Washington’daki uluslararası ilişkiler analisti Michalis Ignatiou, Türkiye’nin anlaşmaya yönelik tepkilerini sormak amacıyla ABD Dışişleri Bakanlığı’na başvurdu.

Ignatiou’ya cevap veren diplomatik kaynaklar, ABD’nin stratejik çıkarlarına hizmet eden güvenlik meseleleri ile ilgili alınan kararlardan ötürü Türkiye’den özür dilemeyeceklerini belirtti.

Güney Kıbrıs’ta Anlaşmanın Memnuniyetle Karşılanması

ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi tarafından yapılan açıklamada, “ABD’nin Doğu Akdeniz’deki ortaklarıyla ikili güvenlik anlaşmaları bulunmaktadır.

Bu ilişkiler karşılıklı olarak güçlenmekte ve bölgesel düzeyde herkesin yararına istikrarı artırmanın bir yolu olarak değerlendirilmektedir”

Ignatiou, krize ilişkin değerlendirmesinde Güney Kıbrıs tarafının Amerika’nın açıklamasından son derece memnun olduğunu belirtti.

Söz konusu açıklamanın, tüm Kıbrıs’ı kapsadığını vurgulayan Ignatiou, Güney Kıbrıs’ın NATO üyesi olmamasına rağmen ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bütün bir şekilde tanıdığını ve onu ortakları arasında gördüğünü ifade etti.

ABD’nin İddialara Cevabı

Türkiye’nin bu anlaşmayı büyük bir meydan okuma olarak değerlendirmesine karşın, ABD’nin anlaşmanın iptali yönündeki Ankara’nın taleplerine boyun eğmeyeceği ifade edildi.

Ignatiou, “Ankara açıklamasında ABD’nin Kıbrıs sorununda tarafsızlığından vazgeçtiğini iddia ediyor.

Ancak gerçek şu ki, ABD, Güney Kıbrıs’ın taleplerini tam olarak desteklediği için hiçbir zaman tarafsız olmamıştır”

BU HABER SENİN İÇİN  Adaletin Gecikmesi ve Yargı Reformu Üzerine Önemli Açıklamalar

Haberde ayrıca, Türkiye’nin Kıbrıs’ta Amerikan üssünün bulunduğu yönündeki iddialarının gerçekleri yansıtmadığı öne sürüldü.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ