Adıyaman’da Şampiyon Melekler İçin Adalet Arayışı

Adıyaman’da şampiyon melekler için adalet arayışı, sporun ve adaletin birleştiği bir yolculuğu anlatıyor. Bu içerikte, Adıyaman’daki şampiyonların yaşadığı zorluklar ve hak arayışları ele alınıyor.

Adıyaman’da Şampiyon Melekler İçin Adalet Arayışı

Adıyaman’da Şampiyon Melekler İçin Adalet Arayışı Devam Ediyor

Şampiyon Melekler için adalet arayışlarını sürdüren aileler, evlatlarına mezar olan Adıyaman’da bir kez daha bir araya gelecek.

Beşinci duruşma, mahkemenin son kez görüşüne başvurduğu Dokuz Eylül Üniversitesi/İstanbul Teknik Üniversitesi bilirkişi heyetinin hazırladığı ve 28 Ekim’de açıklanan rapordan sonraki ilk duruşma olma özelliğini taşıyor.

Bu önemli duruşma, Adıyaman İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler ve tur rehberleri ile 10 yaralının ailelerinin katılımıyla, 3 Aralık Salı günü saat 10.00’da Adıyaman 3.

Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek.

Duruşmayı izlemek üzere, başta Şampiyon Meleklerin aileleri, Başbakan Ünal Üstel, bazı bakanlar, milletvekilleri ve siyasiler olmak üzere, yaklaşık 100 kişilik bir heyet, Gaziantep üzerinden Adıyaman’a seyahat edecek. 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler neticesinde, Adıyaman’daki Grand İsias Hotel’de konaklayan 35’i Kıbrıslı Türk sporcu ve öğretmenlerden oluşan kafile dahil, toplam 72 kişi hayatını kaybetmişti.

Deprem, Türkiye’deki 14 milyon kişiyi doğrudan etkilerken, 53 bin 537 kişinin yaşamını yitirdiği rapor edilmiştir.

Karakaya: “Olası Kastla Yargılanmaları Talebimiz Güçlendi”

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, son çıkan bilirkişi raporunun, İsias davasındaki adalet arayışlarına güçlü bir temel sunduğunu belirtti.

Raporun, İsias Otel’in saniyeler içinde kum yığınına dönüşmesine neden olan usulsüzlükleri açıkça belgelediğini ifade eden Karakaya, bu durumun adalet mücadelesinde öne sürdükleri “olası kast” ile yargılanma taleplerini daha da güçlendirdiğini vurguladı.

Karakaya, bu delillerle, suçluların hak ettikleri en ağır cezayı alacağına olan inancını dile getirdi.

“Bir Daha Yaşananların Hesabını Sormak İçin Adıyaman’a Gidiyoruz”

İsias davası öncesi TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Karakaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği olarak, bir kez daha yaşananların hesabını sormak için Adıyaman’a gidiyoruz.

BU HABER SENİN İÇİN  Şampiyon Melekler Anısına Anı Çeşmeleri Açılışı

Bu dava, sadece kaybettiğimiz canlarımızın adaletini sağlamakla sınırlı değildir.

Bu dava, gelecekte hiçbir annenin evladına mezar olan binalar yüzünden ağlamaması, hiçbir babanın cevap bulamayacağı ‘neden’ diye sorular sormaması için yürütülen bir mücadeledir.”

Karakaya, adalet mücadelelerinde kararlılıklarının her geçen gün daha da arttığını belirterek, “Mahkeme salonlarında karşılaştığımız yalanlara rağmen, çocuklarımızı hayattan koparan gerçekler bilirkişi raporlarıyla açıkça ortaya konmuştur.

Binanın usulsüz yapıldığı ve göz göre göre 35 canımıza mezar olduğu, artık tüm çıplaklığıyla kanıtlanmıştır.

Bu nedenle, İsias davasında tüm sorumluların olası kast ile yargılanarak en ağır cezaları almasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu Mücadele Sadece Ailelerin Değil, Adaletin Üstünlüğüne İnanan Herkesin Mücadelesi”

Bu mücadelenin sadece ailelerin değil, adaletin üstünlüğüne inanan herkesin mücadelesi olduğunu vurgulayan Karakaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ve Türkiye’deki duyarlı insanların ilk günden itibaren kendileriyle tek yürek olduğunu söyledi.

Karakaya, “İsias davasından çıkacak ibretlik bir karar, gelecekte yaşanabilecek trajedileri önleyecektir.” diyerek, insan hayatının, kadercilik anlayışıyla değersizleştirilemeyeceğini belirtti.

Karakaya, “Bizler, çocuklarımıza ve kaybettiğimiz canlarımıza bir söz verdik; Adalet yerini bulana kadar durmayacağız!

Bu dava sadece bizim değil, toplumun tüm kesimlerinin sesi olmak zorundadır.

Bugün buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Türkiye Cumhuriyeti yargısından, bu insanlık suçunun sorumlularına hak ettikleri cezayı vermesini talep ediyoruz.” dedi.

Ayrıca, basın mensuplarına ve kamuoyuna kendilerine verdikleri destek için teşekkür eden Karakaya, “Bu mücadele, sizin sesinizle güçleniyor.

Adaletin yerini bulması için birlik olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Esendağlı: “Duruşmanın Bilirkişi Raporuna Göre Şekillenmesini Bekliyoruz”

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Av.

Hasan Esendağlı, 3 Aralık’ta gerçekleştirilecek İsias Otel’in beşinci duruşmasının son derece kritik ve önemli olduğunu vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  KTSO'dan Teşviklerin Güncellenmemesi Üzerine Açıklama

Esendağlı, duruşmanın bilirkişi raporuna göre şekillenmesini beklediklerini belirtti.

Uzun bir süreç ve çeşitli bilirkişi raporlarının ardından mahkemenin son kez görüşüne başvurduğu Dokuz Eylül Üniversitesi/İstanbul Teknik Üniversitesi’ne mensup hocalardan oluşan bilirkişi heyetinin 4 Eylül’de olay yeri olan enkaz alanından numune alıp, kapsamlı raporunu hazırladığını hatırlatan Esendağlı, “3 Aralık’ta görüşülecek duruşmanın bilirkişi raporu geldikten sonra ilk celse olacağını biliyoruz.” dedi.

Esendağlı, “Olası kast suçunun unsurlarının oluştuğu hukuki kanaati oluşmaya başladı.” diyerek, duruşmanın önemi üzerinde durdu.

Kendileri açısından önemli olan bir diğer hususun da suça katılan Adıyaman Belediyesi’ndeki ilgili dönem kamu görevlileriyle ilgili soruşturmanın geldiği aşama olduğunu belirten Esendağlı, “Bu dava önemli, duruşmanın bilirkişi raporuna göre şekillenmesi bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

Bilirkişi Raporuna Dair Detaylar

Adıyaman 3.

Ağır Ceza Mahkemesi’nin 12 Haziran tarihli ara kararı ile dosya, Dokuz Eylül Üniversitesi/İstanbul Teknik Üniversitesi bilirkişi heyetine sevk edilmişti.

Bu heyet tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre, binanın yana doğru, yani çekiçleme etkisi ile çökmediği; binanın öne yani Atatürk Bulvarı’na doğru çöktüğü tespit edilmiştir.

Rapor, yıkılmanın deprem kuvveti ile alakası olmadığı, binanın bulunduğu parselde 1 saniyelik periyot üzerinde oluşan spektral ivme değerlerinin 1998 Deprem Yönetmeliği’nde binanın bulunduğu yer için verilen tasarım ivme değerlerini aştığını ortaya koymaktadır.

Raporda, ilk kez asansörden bahsedilerek, asansörün yapılması için de statik hesap yapmadan asmolen döşemede boşluk açılmasının, binanın temel kusurlarından biri olarak değerlendirildiği belirtilmiştir.

Ayrıca, binanın yıkılma nedenlerinin imalattaki eksik ve kusurlar ile yapım ve denetimdeki kusurlardan kaynaklandığı vurgulanmıştır.

Gazi Üniversitesi Raporu’nda kaçak katın depreme etkisi olmadığı ifade edilmişken, bu raporda kaçak katın depreme etkisinden bahsedilmiştir.

Rapora göre, başta Ahmet Bozkurt olmak üzere tüm sanıkların kusurlu olduğu tespit edilmiştir.

Mimar Erdem Yıldız’ın, inşaat mühendisi Mehmet Göncüoğlu’nun ve inşaat mühendisi Hasan Aslan’ın da olaydaki katkıları ortaya konmuştur.

BU HABER SENİN İÇİN  Duygusal Açılış Töreninde Adıyaman'daki Çeşmenin Anlamı

Raporda, Gazi Üniversitesi Raporu dayanak gösterilerek tahliye edilen Halil Bağcı’nın olayda kusursuz olmadığı, tam aksine bu yapıda alınması zorunlu olan 2001 tarihli statik hesap eksiğini gidermek için vermiş olduğu rapor ile binanın yıkılmasında temel belirleyicilerden olduğunun tespit edildiği vurgulanmıştır.

Dava Süreci ve Gelecek Aşamalar

Adıyaman 3.

Ağır Ceza Mahkemesi’nin 3’ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması 3-6 Ocak’ta, ikinci duruşması 26 Nisan’da, üçüncü duruşması 12 Haziran’da, dördüncü duruşma ise 22 Ekim’de yapılmıştır. İlk duruşmada aileler, sanıklar ve tanıklar dinlenmiş, avukatlar savunmalarını yapmıştır.

Dört gün süren ilk duruşmanın ardından, tek gün görüşülen ikinci ve üçüncü duruşmada, mahkeme ara kararlar almıştır. İkinci duruşmada, 72 ölü ve 8 yaralı olan ana dosya ile 2 yaralının daha olduğu ek dosya birleştirilmiştir.

Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, diğer sanıkların adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar vermiştir.

28 Mayıs’ta Adıyaman Valiliği İl İdare Kurulu, İsias Otel dava dosyasından ayrılan Adıyaman Belediyesi’ndeki kamu görevlileriyle ilgili soruşturma izni vermiştir.

Adıyaman Valiliği İl İdare Kurulu’nun gerekçeli kararına göre, yapı ruhsatında imzaları bulunan ve sorumlulukları tespit edilen Adıyaman Belediyesi’nin ilgili dönemlerdeki kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılması emredilmiştir.

Öte yandan, Adıyaman 3.

Ağır Ceza Mahkemesi’nin 12 Haziran 2024 tarihli ara kararı ile dosya Dokuz Eylül Üniversitesi/İstanbul Teknik Üniversitesi bilirkişi heyetine sevk edilmiştir.

Mahkeme, Grand İsias Otel’le ilgili yeni bir bilirkişi raporunun 9 Eylül Üniversitesi tarafından yeniden hazırlanmasını emretmiştir.

Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına; diğer sanıkların ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar vermiştir.

İsias Otel’in 3 Aralık’taki davası, bilirkişi raporundan sonraki ilk duruşma olacak.

Ayrıca, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr.

Timuçin Köprülü, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.

Dr.

Meral Ekici, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Dr.

Türkân Yalçın’dan oluşan Uzman Kurulu’nun hazırladığı hukuki bilimsel değerlendirme, 27 Kasım Çarşamba günü dava dosyasına girmiştir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ