Aile Tabibi Yönetmeliği için büyük değişiklik!
Yeni Aile Hekimliği Mukavele ve Ödeme Yönetmeliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler, aile hekimliği sistemini daha tesirli ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor. 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni sistem, sıhhat hizmetlerinin daha kaliteli sunulması için …
Yeni Aile Hekimliği Mukavele ve Ödeme Yönetmeliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler, aile hekimliği sistemini daha tesirli ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor. 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni sistem, sıhhat hizmetlerinin daha kaliteli sunulması için çeşitli teşvik sistemleri ve hastaların işini kolaylaştıracak yenilikler sunuyor.
Aile Hekimliği Mukavele ve Ödeme Yönetmeliğiyle gelen yenilikler meyvelerini veriyor
Yeni sistemde, aile tabiplerine sağlanan teşvik ödemeleri yüzde 200 artırılarak farklı başlıklar altında yine düzenlendi.
Bunlar ortasında muayene, kronik hastalık taramaları ve akıllı ilaç kullanımı üzere kriterler yer alıyor.
Ayrıyeten, aile doktorlarının hasta memnuniyetine yönelik çalışmaları bu kriterlerin ortasında diyebiliriz.
Kronik hastalık taramaları, sistemin kıymetli bir kesimi haline getirilmiş durumda.
Erken teşhis ve tedavi sağlamak gayesiyle tertipli aralıklarla yapılan taramalar, vatandaşların sıhhat durumlarının yakından takip edilmesine imkan tanıyor.
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci tarafından yapılan açıklamaya nazaran 1 Kasım’da uygulanmaya başlanan yeni sistem kapsamında yalnızca bir ayda 21 bin 608 aile hekimi 4 milyon 100 bin kişinin kronik hastalık izlemini ve taramasını gerçekleştirdi.
Bununla birlikte, aile doktorlarının hastalarını yanlışsız branşa yönlendirebilmesi için Merkezi Doktor Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yüzde 10 kontenjan ayrıldı.
Bu sayede, hastaların sıhhat sistemi içinde gereksiz yere dolaşmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yeni sistemde, antibiyotik ve mide gözetici ilaçların gereksiz kullanımının azaltılması da teşvik ediliyor.
Türkiye’nin antibiyotik kullanımında OECD ortalamasının üzerinde olduğu belirtilirken, bu ilaçların bilinçsiz kullanımının önlenmesi için aile doktorlarına finansal teşvikler sunuluyor.
Ayrıyeten, hasta memnuniyetinin artırılması ve kayıtlı nüfusun aile doktorlarıyla daha sıkı bir alaka kurması için çalışmalar yapılıyor.
Birinci, yeni sistemin sıhhat altyapısına büyük katkı sağladığını belirterek, aile tabiplerinin bu süreçte kıymetli bir role sahip olduğunu vurguladı.
Sistemin kısa müddette olumlu sonuçlar verdiğini ve kronik hastalık taramalarında önemli artışlar görüldüğünü söz etti.
Gelecek yıl 1000 yeni Aile Sıhhati Merkezi’nin açılması ve aile doktorlarının iş yükünün azaltılması planlanıyor.
Velhasıl, Türkiye’nin sıhhat sisteminin güçlenmesi için aile hekimliği uygulamalarının merkezde olacağı bir model hedefleniyor.