Seri üretimin birinci meyvesi: Pistsiz kalkan Bayraktar Kalkan DİHA!
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Kalkan DİHA, kapsamlı test süreçlerinin akabinde birinci seri üretim modeliyle gökyüzüyle buluştu. Türkiye’nin yerli ve ulusal teknolojilerine bir yenisini ekleyen bu insansız hava aracı dikey iniş kalkış …

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Kalkan DİHA, kapsamlı test süreçlerinin akabinde birinci seri üretim modeliyle gökyüzüyle buluştu.
Türkiye’nin yerli ve ulusal teknolojilerine bir yenisini ekleyen bu insansız hava aracı dikey iniş kalkış kabiliyetiyle yeni bir sayfa açıyor.
Bayraktar Kalkan DİHA seri üretime geçti
Geliştirme sürecinde beş farklı prototip üretilen ve toplamda 225 saatlik uçuş müddetiyle ayrıntılı testlerden geçirilen Kalkan DİHA savunma endüstrisindeki yeni misyonlarına hazır hale geldi.
Baykar’ın Keşan’da bulunan Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşlarla tüm sistem ve performans testlerinden muvaffakiyetle geçen prototiplerden sonra nihayet seri üretim etabına ulaştı.
https://twitter.com/BaykarTech/status/1887110645146964325
Bayraktar Kalkan DİHA hem tasarımı hem de teknik özellikleriyle dikkat çekiyor.
Dikey iniş kalkış kabiliyeti sayesinde klâsik İHA’ların kalkış için muhtaçlık duyduğu uzun pistlere ihtiyaç duymayan bu araç savaş gemileri, askeri üsler ya da cephedeki sonlu alanlardan çarçabuk kalkış yapabiliyor.

Tamamen elektrikli dönüşüm E-ARAZİ tanıtıldı!
Kars’ta gerçekleştirilen Kış-2025 tatbikatında E-Modernizasyon projesi kapsamında geliştirilen elektrikli E-ARAZİ dikkatleri çekti.
Bu esneklik de operasyonel kullanım alanlarını genişletiyor.
Araç, dört adet elektrikli motor ve dikey konumlanan pervaneleri ile kalkış ve iniş yaparken uçuş sırasında ardında bulunan düşük tüketimli içten yanmalı akaryakıtlı motoru devreye giriyor.
Bu sayede hem dikey hem de yatay uçuşta yüksek performans sunuyor.
Bayraktar Kalkan DİHA’nın teknik özellikleri de misyon kabiliyetlerini dayanaklar nitelikte.
Araç 150 kilometrelik haberleşme menziline sahip ve 12 saate kadar havada kalabiliyor.
Yararlı yük taşındığında bu mühlet yedi saat oluyor.
Azamî kalkış yükü 50 kilogram olan aracın 5 kilogramlık yararlı yük kapasitesi bulunuyor.

Elektro-Optik (EO) ve Kızılötesi (IR) kamera modüllerinin yanı sıra lazer aralık ölçer ve işaretleyici donanımları taşıyabilen Kalkan DİHA keşif ve istihbarat misyonlarında faal bir biçimde kullanılmak üzere tasarlandı.
Uçuş sırasında elde edilen imaj ve bilgiler 150 kilometre içerisindeki komuta merkezlerine anlık olarak aktarılabiliyor.
Savunma endüstrisine kazandırılan bu insansız hava aracı otomatik rota takibi, gaye takibi, çember atma ve meskene dönüş üzere otonom kabiliyetlere sahip.
Baykar tarafından geliştirilen BG-160 Elektro-Optik sistemiyle gelen araç, termal görüntüleme özelliği sayesinde gece ve gündüz keşif vazifelerini muvaffakiyetle yerine getirebiliyor. 15 bin feet düzeyine kadar tırmanabilen Kalkan DİHA 80 knot seyir süratiyle uzun menzilli misyonlar için uygun bir tahlil sunuyor.

Bayraktar Kalkan DİHA teknik özellikleri
- Haberleşme menzili: 150 km
- Seyir ve en yüksek sürat: 45-50 knot ile 80 knot
- Operasyonel İrtifa ve tavanı: 9 bin feet ile 15 bin feet
- Havada kalma mühleti: 12 saat
- Kanat açıklığı ve uzunluk: 5 m – 1.5 m
- Faydalı yük kapasitesi: 5 kg
- Azami kalkış tartısı: 50 kg
- Dikey iniş kalkışlı tam otomatik uçuş sistemi
- Sensör füzyonu yardımlı tam otonom
- Otonom kalkış ve iniş sistemi ile yarı otonom uçuş modu
- Hataya güçlü sistem mimarisi ve dijital data ve görüntü Link
- Üç yedekli uçuş denetim sistemi ve servo eyleyiciler
- Elektro-Optik (EO) ve Kızılötesi (IR) Kamera Modülü
- Lazer aralık ölçer – Lazer işaretleyici