Almanya Ekonomisi ve ABD Tarife Etkileri
Almanya ekonomisinin dinamiklerini ve ABD’nin uyguladığı tarifelerin bu ekonomi üzerindeki etkilerini keşfedin. Ticaret politikaları, ekonomik büyüme ve küresel ticaret ilişkileri hakkında derinlemesine bilgiler edinin.

Almanya Ekonomisi Üzerindeki ABD Tarife Etkileri
Almanya Merkez Bankası Bundesbank’ın Başkanı Joachim Nagel, Almanya’nın önümüzdeki yıllarda büyümeyi sınırlayabilecek ve zaten iki yıl üst üste daralma yaşayan bir ekonomiyi daha da baskı altında tutabilecek olan ABD ticaret tarifelerine karşı özellikle savunmasız olduğunu vurguladı.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, büyük ölçüde sübvansiyonlu Çin üretiminin Alman ürünlerini dışlaması nedeniyle derin bir endüstriyel durgunluk içinde bulunuyor.
Aynı zamanda, içeride artan enerji maliyetleri de rekabet gücünü olumsuz etkilemekte.
Bundesbank, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife tehditlerine dayalı projeksiyonlar üzerinde çalışarak, Almanya’nın zarar göreceği ancak ABD’nin ticaret engellerinin olumlu etkisini fazlasıyla yok edecek bir darbe alacağı sonucuna vardı. “İhracata bağımlılık, Alman ekonomisini kırılganlaştırıyor” diyen Nagel, bu durumun ekonominin geleceği üzerinde ciddi etkileri olabileceğini belirtti. 2027 yılı için ekonomik çıktı tahminlerinin neredeyse 1,5 puan daha düşük olacağını ekledi.
Bundesbank, Alman ekonomisinin bu yıl %0,2 ve 2026’da %0,8 oranında büyüyeceğini öngörüyor.
Nagel, “(ABD) hükümetinin duyurduklarının aksine, tarifelerin ABD için sonuçları bu nedenle olumsuz olmalı.
Satın alma gücündeki kayıp ve ara girdiler için artan maliyetler, ABD endüstrisi için rekabet avantajlarından daha ağır basacaktır.” şeklinde konuştu.
İtalya Merkez Bankası Başkanı Fabio Panetta da benzer bir görüş bildirdi ve ABD’nin büyük bir darbe alacağı sonucuna vardı.
Panetta, hafta sonu yaptığı açıklamada, Trump’ın seçimden önce ima ettiği tüm tarifelerin uygulanması ve ardından misilleme önlemlerinin gelmesi durumunda küresel GSYİH büyümesinin 1,5 puan düşeceğini ve ABD ekonomisinin 2 puan darbe alacağını belirtti.
Panetta’nın iddiasına göre, büyük bir risk, ABD’den dışlanan Çinli firmaların yeni pazarlar arayarak Avrupalı üreticileri sıkıştırmasıydı.