ChatGPT ile oluşturulan pasaport, güvenlik denetimini geçti!

ChatGPT ile oluşturulan uydurma bir pasaportun kimlik doğrulama sistemlerini muvaffakiyetle geçmesi, siber güvenlik dünyasında büyük yankı uyandırdı. LinkedIn kullanıcısı ve teşebbüsçü Borys Musielak; yapay zeka tarafından üretilen pasaportun, dijital …

ChatGPT ile oluşturulan pasaport, güvenlik denetimini geçti!

ChatGPT ile oluşturulan uydurma bir pasaportun kimlik doğrulama sistemlerini muvaffakiyetle geçmesi, siber güvenlik dünyasında büyük yankı uyandırdı. LinkedIn kullanıcısı ve teşebbüsçü Borys Musielak; yapay zeka tarafından üretilen pasaportun, dijital kimlik doğrulama süreçlerini aşabildiğini gösterdi. Deney, mevcut güvenlik protokollerinin güvenilirliği konusunda önemli soru işaretleri doğurdu.

ChatGPT ile oluşturulan pasaport, güvenlik denetimini aştı

Musielak, düzmece pasaportu sırf birkaç dakika içinde oluşturdu ve sonucu LinkedIn üzerinden paylaştı. Evrakta çoklukla yapay zeka kaynaklı sahteciliklerin tespit edilmesini sağlayan format tutarsızlıkları, tipografi yanlışları yahut makine tarafından okunabilir bölgedeki yanlışlıklar bulunmuyordu.

ChatGPT ile oluşturulan pasaport, güvenlik denetimini geçti!

Görünüm açısından gerçek bir pasaporttan ayırt edilemeyecek kadar başarılı olan uydurma doküman, klâsik kimlik doğrulama usullerinin yapay zeka dayanaklı sahteciliklere karşı ne kadar savunmasız olduğunu gözler önüne serdi.

ChatGPT ile oluşturulan pasaport, güvenlik denetimini geçti!

Bu uygulama, iPhone’ların pil ömrünü kısaltıyor!

Yapılan testler, Google Chrome’un Safari’ye kıyasla iPhone’ların pil ömrünü kısalttığını ortaya koydu. Bu sonuç, herkesi hayli şaşırttı.

Pasaport, gömülü çip içermediği için derinlemesine bir inceleme karşısında başarısız olabilirdi. Fakat, kimi finans teknolojisi hizmetlerinde kullanılan temel kimlik doğrulama sistemlerini aşmayı başardı. Fotoğraflı kimlik yüklemeleri ve selfie doğrulamalarına dayanan sistemlerin, deepfake teknolojileri nedeniyle önemli risk altında olduğu belirtiliyor. Bilhassa Revolut ve Binance üzere platformların, bu çeşit tehditlere karşı savunmasız kalabileceği argüman ediliyor.

Musielak, yapay zeka tabanlı sahteciliklerin kitlesel kimlik hırsızlığına yol açabileceğini vurguladı. Generative AI teknolojileri; makûs niyetli aktörlerin bankacılık, kripto para ve öbür finansal sistemleri gaye alan geniş çaplı hücumlar düzenlemesine imkan tanıyor.

Uzmanlar ise, uydurma kimlik dokümanlarına karşı NFC teknolojisi ve elektronik kimlik (eID) tabanlı doğrulama formüllerinin yaygınlaştırılmasını öneriyor. Pekala siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

BU HABER SENİN İÇİN  Araştırma: Apple iOS aygıtlar, Android’den çok daha riskli!

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ