Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Liman İşçileri Yasası ve Trafik Suçları Ele Alındı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda liman işçilerini koruyan yeni yasa ve trafik suçlarına ilişkin önemli tartışmalar yapıldı. Mecliste alınan kararlar ve yasaların etkileri hakkında detaylı bilgiye ulaşın.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, saat 14.00’de toplandı. Genel Kurulda ilk olarak, gündeminde bulunan Liman İşçileri (Hizmet Düzenleme) Yasası’nın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin yasa tasarısı ele alındı. Bu tasarı, Liman Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısının yeniden değerlendirilmek üzere komiteye alınması talebiyle oylandı ve komiteye gönderildi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, liman işçileriyle ilgili konunun son iki yıldır sürekli gündemde olduğunu ve çözüm arayışlarının sürdüğünü belirtti. Bakan Arıklı, ilgili şirketin kendisini tasfiye etme kararı aldığını ve bakanlıktan yetkili kişilerin atandığını ifade etti. Ayrıca, hazırlanan üç yasanın uyumlaştırıldıktan sonra Meclis’te görüşülmesine karar verildiğini kaydetti.
Toplantı Ertelenmesi ve Özel Komite Oluşumu
Genel Kurulda daha sonra, Meclis’in Cenevre’de gerçekleştirilecek toplantı nedeniyle 17-18 Mart tarihlerinde yapılacak toplantılarının ertelenmesine yönelik öneri oybirliğiyle kabul edildi. Danışma Kurulu’nun, UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin incelenmesi için oluşturulan özel komitenin 5 kişiden oluşması önerisi de oybirliğiyle kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü Değişiklik Yasa Önerisi’nin görüşülme tezkeresinin ivediliği istendi.
CTP ve UBP’nin Görüşleri
CTP Milletvekili Erkut Şahali, Meclis’in çalışmalarının verimini artırmak ve iç tüzüğe uygun bir kadro ile çalışmasının önemine dikkat çekti. CTP’nin bu çalışmalara katkı sağladığını hatırlatan Şahali, ancak bu yasanın masum olmadığını belirtti. Uzun süredir sınırlı sayıdaki hukukçuyla devam eden çalışmaların, niteliği artırmak yerine belirlenen bir kişinin kadrolanmasını sağlamaya yönelik olduğunu iddia ederek ivediliğe red oyu vereceklerini ifade etti. Bu yaklaşımın, kısıtlı imkanlarla yönetilen bir ülkeye uygun olmadığını vurguladı.
UBP Milletvekili Sunat Atun ise, Şahali’nin iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Yeni binayla birlikte yeni vizyonlar geliştirilmesi gerektiğini belirten Atun, kapasitelerinin yetersizliğinin acısını en çok komitede çalışanların hissettiğini ifade etti. Yeni Meclis’e, sadece altyapı değil, insan kaynağı olarak da uyum sağlamanın gerekli olduğunu söyledi. Atun’un konuşmasının ardından tezkerenin ivediliği oyçokluğuyla kabul edildi.
Dijital Dünyada Çocuk Hakları ve Cevaplanmayan Sorular
Genel Kurulda, Dijital Dünyada Çocuk Haklarına İlişkin oluşturulan özel komitenin başkanlığına UBP Milletvekili Hasan Küçük, başkan vekilliğine ise CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu getirildiği bilgisi paylaşıldı.
CTP Milletvekili Erkut Şahali, tabanca izinleriyle ilgili soruların cevaplanmadığını belirterek 62 madde uyarınca söz aldı. Bireysel silahlanmanın günlük hayatın bir parçası haline geldiğini ve yaşanan kriminal olayların, ruhsatlı silah izinlerini ihtiyaç haline getirdiğini savundu. Şahali, Meclis’e verilen soruların isteğe bağlı değil, mevzuat gereği zaruri olarak cevaplanması gerektiğini vurguladı. Yanıt verilmediği sürece bu soruları sormaya devam edeceklerini ifade etti. İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ise, sorulara hafta içerisinde cevap vereceklerini belirtti.
Birleştirilmiş Yol ve Trafik Suçları Yasa Tasarısı
Genel Kurulda, Birleştirilmiş Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı. CTP Milletvekili Ongun Talat, tasarılar hakkında bilgi vererek, cep telefonuyla konuşmanın yasaklandığını, ancak bluetooth veya kulaklıkla konuşmanın serbest bırakıldığını belirtti. Alkollü sürüşle ilgili cezaların üç farklı kademeye ayrıldığını ve 150 promilin üzerindeki sürücülere mahkeme yolunun açıldığını ifade etti.
Talat, dikkatsiz sürüşle ilgili yeni düzenlemelere gidildiğini ve polisin dur ihtarına uymayıp kaçanların ehliyetine el konulacağını açıkladı. Bu değişikliklerin trafikteki sorunları çözeceğine inanmadığını belirten Talat, ayrıca erken yaşta trafik eğitimi ve ehliyet alma sürecinde düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Talat, trafikle ilgili tüm suçu bakana atamayacaklarını, ancak bakanın sorumluluklarını yerine getirmediği için güvenilir bulunmadığını savundu.
Hükümetin Trafik Konusundaki Sorumluluğu
CTP Milletvekili Ürün Solyalı, trafiğin hükümet tarafından yeterince sahiplenilmediğini ve komitede farklı metinlerin uzlaşması için fazladan mesai harcanmak zorunda kaldıklarını söyledi. Hükümetin ortaya koyması gereken politikaları komitelerden beklediğini vurgulayan Solyalı, kararların sorumlular tarafından alınarak Meclis’e gönderilmesinin bir dizi iş kaybını ortadan kaldıracağını belirtti.
Solyalı, dünya genelinde ülkelerde hazırlanan eylem planlarıyla trafik kazalarının azaltılmasına yönelik adımlar atıldığını, ancak KKTC’de hiçbir kurumun trafik krizinin çözülmesi için çaba göstermediğini ifade etti. Yasa tasarısında yer alan değişiklikler hakkında bilgi vererek, polisten alınan verilere göre ölümlü kazaların dörtte birinin alkollü sürücüler tarafından gerçekleştirildiğini paylaştı.