Cumhuriyet Meclisi’nde Tartışmalı Oturum ve Oylama Krizi

Cumhuriyet Meclisi’nde yaşanan tartışmalı oturum ve oylama krizi, siyasi gerginlikleri artırdı. Bu olayın arka planı, etkileri ve muhalefetle iktidar arasındaki gerilimi keşfedin.

Cumhuriyet Meclisi’nde Tartışmalı Oturum ve Oylama Krizi

Mecliste Tartışmalı Oturum

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, oturum hakkında tartışmalar yaşandı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekillerinin, oturumun 9. oturum olduğu yönündeki oylama talebi, Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe tarafından reddedildi.

Bu durum, mecliste gergin bir atmosferin oluşmasına neden oldu ve tartışmaların ardından oturuma ara verildi.

UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun, Ziya Öztürkler’in meşru ve seçilmiş bir başkan olduğunu belirterek, Özdenefe’den 9. oturumla ilgili oylamanın yapılmasını talep etti. Özdenefe, ilgili yazının divanda değerlendirileceğini ifade edince, mecliste sözlü tartışmalar başladı. Özdenefe, oylama talebinin uygun olup olmadığına dair kanaat getirmesinin doğru olmadığını, Meclis Başkanlık Divanı’nda üyelerle değerlendirme yapacağını belirtti.

UBP’nin önerisini reddetmediğini, ancak gündeme alıp almama iradesini ortaya koymadığını vurguladı.

Atun, talebin yerine getirilmesini isterken, Özdenefe kendi görüşünün bu oylamanın yapılamayacağı yönünde olduğunu ancak öneriyi reddetmeyeceğini, gündemin tamamlanmasının ardından değerlendirme yapacaklarını ifade etti. Özdenefe’nin bu açıklamalarına UBP milletvekilleri itiraz etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, talebin dikkate alınıp alınmamasının farklı bir konu olduğunu belirterek, CTP’nin bu duruma itirazı olmadığını ifade etti. Özdenefe, grup başkan vekilleriyle görüştükten sonra oylamanın yapılması yönünde bir irade olduğunu anladıklarını söyledi.

Yeniden söz alan Sunat Atun, 68. madde gereği oylama yapılabileceğini ve bu yönde öneri sunduğunu belirtti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, oylama yapılsa bile kendileri açısından hiçbir anlam ifade etmeyeceğini, aynı maddenin “oylama gerekirse” gibi bir ifade içerdiğini vurguladı.

Erhürman, bu durumun Özdenefe tarafından karara bağlanması gerektiğini, Özdenefe’nin de bu konuyu yorumlayamayacağını ve divanda değerlendirilmesini istediğini belirtti.

Bu önerinin dikkate alınıp alınmaması konusunda milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar devam etti.

Erkut Şahali liderliğindeki CTP, Genel Kurul’da öneride bulundu. Şahali, bugünkü oturumun 18 Ekim tarihli 7’nci oturuma ara verilmesinin ardından yapılan ilk oturum olması nedeniyle 8’inci oturum olarak numaralandırılıp ilan edilmesini talep etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Meclis Başkanlığı Krizi ve 20 Günlük Bebek Trajedisi

Meclis Başkan Vekili Özdenefe, önerilerin dikkate alınıp alınmamasıyla ilgili olarak, oylamaların yasa önerisi ve tasarısında yapılabileceğini belirtip böyle bir oylamaya gidilemeyeceğini kaydetti. “Öneriler, oylamaya gerekli nitelikte değildir.” dedi.

Yerinden söz alan UBP Başkan Vekili Sunat Atun, “Bu demokratik bir tavır değildir.” diyerek Özdenefe’ye itiraz etti. Özdenefe, konuyu divanda değerlendirmek için hükümetten ara talep ettiğini ancak bu fırsatın kendisine verilmediğini söyledi.

Bunun üzerine Atun, Meclis kürsüsüne çıktı.

Fazilet Özdenefe, oturuma ara verdiğini açıkladığında, Sunat Atun, yapılanların antidemokratik ve despot bir tavır olduğunu belirtmeye devam etti.

Ara verilmesine rağmen muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasındaki tartışmalar bir süre daha sürdü.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ