DeepSeek ve China Mobile Üzerine Siber Güvenlik Endişeleri
DeepSeek ve China Mobile’ın iş birliği, siber güvenlik endişelerini gündeme getiriyor. Kullanıcı verilerinin güvenliği, veri koruma yasaları ve potansiyel tehditler üzerine detaylı bir inceleme yapıyoruz.

Kanadalı siber güvenlik şirketi Feroot Security, tespit ettiği şüpheli bir kodu Associated Press (AP) ile paylaştı.
Bu gelişmenin ardından AP, elde edilen bulguları doğrulamak amacıyla alanında uzman bir ekibi süreci incelemeye davet etti. İnceleme sonucunda, DeepSeek’in internet sitesindeki giriş sisteminde bazı kullanıcı bilgilerini muhtemel olarak “ABD’ye karşı casusluk ve diğer zararlı faaliyetlerde kullanabileceği” gerekçesiyle 2019 yılında ABD pazarından çıkarılan China Mobile‘a iletebilecek bilgisayar kodları tespit edildi.
Uzmanlar, şu ana kadar DeepSeek‘ten China Mobile‘a veri transferinin gerçekleştiğini kesin bir şekilde doğrulayamadıklarını ifade etti.
Bununla birlikte, insanların yapay zeka platformlarına kişisel veya iş bilgileri gibi hassas veriler girdiği ve bu tür bilgilerin Çin’e sızdırılması ihtimalinin büyük bir güvenlik riski oluşturabileceği vurgulandı.
Feroot’un üst düzey temsilcisi Ivan Tsarynny, Çin’in Amerikalılara yönelik araştırmalar yapmasına izin verilmesini eleştirerek, “Böyle bir olayın tesadüfen olduğuna inanmak çok zor.
Bu olayda çok fazla sıra dışı öge var.
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz sözünü bilirsiniz.
Bu olayda çok fazla duman var.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Tsarynny, bu durumu daha önce “ulusal güvenlik endişeleri” nedeniyle yasaklanması gündeme gelen TikTok ile karşılaştırarak, “Bu sadece eğlence videoları paylaşmak değil.
Son derece kişisel ve hassas iş bilgilerini içerebilecek sual ve bilgileri paylaşıyor.” dedi.
Sonuç olarak, DeepSeek ve China Mobile, bu konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmamış durumda.
Uzmanlar, olası veri sızıntılarının ve güvenlik açıklarının daha geniş boyutlara ulaşmaması için durumu yakından izlemeye devam ediyorlar.