Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’ndan Kıbrıs ve Türkiye- GKRY İlişkileri Üzerine Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Kıbrıs ve Türkiye-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlişkilerin geleceği ve iki taraf arasındaki dinamiklere dair güncel bilgileri keşfedin.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’ndan Kıbrıs ve Türkiye- GKRY İlişkileri Üzerine Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’ndan Kritik Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) yetkilileri arasında gerçekleşen herhangi bir görüşmenin resmi statüde olmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Ertuğruloğlu, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı 5.

Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde, Kıbrıs Rum lideri Hristodulidis’in de yer aldığı gayriresmi bir görüşmeye ilişkin Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklamalarda bulundu.

Ertuğruloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi özden gelen haklarını gasp etmiş olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımamaktadır.

Bu nedenle, Türkiye Cumhuriyeti ile GKRY yetkilileri arasında yapılan herhangi bir görüşmenin resmi statüde olması mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

Geçmişte, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin GKRY yetkilileriyle çeşitli toplantılar çerçevesinde gayriresmi görüşmeler yaptığını hatırlatan Ertuğruloğlu, “Bu tür görüşmeler basında geniş yankı buluyor olsa da, onlara fazla anlam yüklemenin doğru olmadığını değerlendiriyoruz.” diye ekledi.

– Türkiye’nin Kıbrıs Tutumu Değişmedi

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Ne Kıbrıs Türk tarafı olarak bizlerin, ne de başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, halkımızın özden gelen haklarının teslim edilmesi ve devletimizin tanınması için her fırsatta çağrıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs meselesine ilişkin tutumunda bir değişiklik bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

– Fidan ve Yerapetritis Görüşmesi

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Atina’da gerçekleştirdiği görüşmeye de değinen Ertuğruloğlu, Fidan’ın Kıbrıs meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti.

Fidan’ın, “Halihazırda ortada herhangi bir müzakere sürecinin bulunmadığını, zira neyin müzakere edileceği konusunda derin görüş ayrılıklarının olduğunu, federasyon modelinin adada artık geçerli olmadığının zaman içinde ispatlandığını ve taraflar arasında ortak zemin olmadığının BM tarafından da kayda geçirildiğini” ifade ettiğini vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu’ndan Rum Lider Hristodulidis’e sert eleştiri...

Ertuğruloğlu, “Bu çerçevede, iki taraf arasında bir anlaşmaya varılabilmesi için Ada’daki mevcut gerçeklerin özümsenmesi ve iki farklı kültür, dil ve dine sahip iki ayrı halk ve iki ayrı devlet olduğundan yola çıkılması gerektiğini bir kez daha belirtmek isterim.” dedi.

Ayrıca, “Bölgemizin içinden geçmekte olduğu sınamalar göz önünde bulundurulduğunda, gerek Ada’da gerekse Doğu Akdeniz bölgesinde kalıcı barış ve istikrarın sağlanması açısından Kıbrıs Türk halkının özgür iradesinin kabul edilmesi ve özden gelen hakları olan egemen eşitlik ile eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi elzemdir.” şeklinde ekledi.

Ertuğruloğlu, Türkiye’nin bölgedeki diplomatik ve stratejik etkinliğini ve Doğu Akdeniz politikalarındaki kararlılığını kaygıyla izleyen GKRY’nin, Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle sürdürdükleri iki devletli politikanın giderek daha fazla kabul görmesinden rahatsız olduğuna dikkat çekti. “Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11.

Zirvesi’nde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un onur konuğu olarak KKTC’yi temsil etmesinden ötürü son derece rahatsız olduğu bilinen Rum liderliği, bu gibi toplantılar marjında Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle gayriresmi mahiyetli de olsa bir sohbet gerçekleştirmek üzere fırsat kollamaktadır.” dedi.

Son olarak, Ertuğruloğlu, GKRY yetkililerinin bu tür gayriresmi görüşmeleri siyasi bir kazanım gibi göstermeye çalışmasının, uluslararası arenada yaşadığı zemin kaybını örtbas etmek için sergilenen bir pişkinlik olduğunu vurguladı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ